Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Ο Ηλίας Μυριάνθους για την αυξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος


Είναι με μεγάλη ανησυχία που παρατηρούμε τη συνεχιζόμενη αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στον μηνιαίο προϋπολογισμό των νοικοκυριών, σημαντικό μέρος των οποίων ζει κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχιας, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παλεύουν για επιβίωση.
Με ευθύνη της κυβέρνησης παρατηρούμε ότι οι διαδικασίες ελευθεροποίησης της ανταγωνιστικής αγοράς παραγωγής ενέργειας έχουν αδικαιολόγητα καθυστερήσει και ως εκ τούτου χρειάζεται να βρεθούν άμεσα τρόποι για επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης της λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς.
Παράλληλα οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την αδειοδότηση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, είναι τόσο χρονοβόρες που αποτρέπουν από τη μια τους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους αναπτύξεις και από την άλλη όσοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν ταλαιπωρούνται  με ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όλα αυτά θα έπρεπε να ήταν έτοιμα πριν μερικά χρόνια.
Από την πλευρά της ΕΔΕΚ καλούμε την κυβέρνηση:
  • να προχωρήσει στην επίσπευση των διαδικασιών για την άμεση έλευση φθηνού φυσικού αερίου που θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς ηλεκτρισμού, μειώνοντας έτσι σημαντικά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • να πάρει το συντομότερο δυνατό τις απαραίτητες αποφάσεις που θα επιτρέψουν τη λειτουργία του ανταγωνιστικού πλαισίου άμεσα και όχι μετά το 2020, όπως αρμοδίως ενημερώθηκε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.
Η άμεση υλοποίηση των πιο πάνω θα έχει πολλαπλά και άμεσα οφέλη στις επιχειρήσεις, στον οικογενειακό προϋπολογισμό αλλά και στο ίδιο το κράτος αφού θα το απαλλάξει από πρόστιμα λόγω πρόκλησης ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Ηλίας Μυριάνθους
βουλευτής ΕΔΕΚ Πάφου