Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Με 3,500 συμμετοχές φέτος ο 21ος Logicom Cyprus Marathon στην Πάφο


Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει για τη διοργάνωση του ιστορικότερου Μαραθωνίου της Κύπρου και συγκεκριμένα του 21ου Logicom Cyprus Marathon (Μαραθώνιος Πάφου) ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου στην Πάφο.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε σήμερα ο Σταύρος Κακουρίδης Διευθυντής του Logicom Cyprus Marathon ανέφερε πως ο 21ος Μαραθώνιος καταγράφει νέο ρεκόρ συμμετοχών ξεπερνώντας τις 3,500 συμμετοχές εκ των οποίων οι 1,700 είναι ξένοι δρομείς .
Η περσινή διοργάνωση, όπως είπε, προσέλκυσε τη συμμετοχή 2,900 δρομέων ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι όπως και πέρσι έτσι και φέτος κοντά στο 50% των συμμετοχών είναι ξένοι δρομείς που προέρχονται από 50 διαφορετικές χώρες.
Ο Logicom Cyprus Marathon πρόσθεσε έχει καταστεί ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά, πολιτιστικά και κοινωνικά γεγονότα που φιλοξενεί η Πάφος ενώ συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του χειμερινού αθλητικού τουρισμού της επαρχίας της Πάφου.
Ο Ανθούλης Παπαχριστοφόρου Οικονομικός Διευθυντής της Logicom Cyprus Marathon ανέφερε πως η προσπάθεια συνεχίζεται και φέτος δείχνοντας τις αξίες της εταιρείας που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο της χώρας και ειδικότερα στην Πάφο. Οι διοργανωτές συνέχισε, θα προσφέρουν μια συνεισφορά ύψους 1.000 στο Καραισκάκειο ίδρυμα για το έργο που επιτελούν .
Ο κ. Παπαχριστοφόρου ανέφερε πως η διοργάνωση του Logicom Cyprus Marathon είναι πιστοποιημένη από Παγκόσμια Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων & Δρόμων Αντοχής (AIMS – Association of International Marathons and Distance Races)η οποία έχει 460μέλη - Μαραθωνίους από όλο τον κόσμο.
Οι χρόνοι των δρομέων στο Μαραθώνιο της Πάφου αναγνωρίζονται παγκόσμια και δίνουν τη δυνατότητα στους δρομείς να κάνουν εγγραφή σε όλους τους μεγάλους φημισμένους Μαραθωνίους εφόσον φυσικά πληρούν τα όρια του χρόνου, όπως είπε.
Εξάλλου ο Λεόντιος Τσιέλεπος μέλος του ΔΣ του ΚΟΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού του ΚΟΑ γνώστης του τομέα προώθησης του αθλητικού τουρισμού στην χώρα ανέφερε πως ως Παφίτης αισθάνεται περήφανος για την συγκεκριμένη διοργάνωση που γίνεται στην Πάφο για 21η χρονιά. Ως ΚΟΑ συνέχισε, “ επιθυμούμε την διεξαγωγή τέτοιων διοργανώσεων , που χρόνο με τον χρόνο εξελίσσονται είτε αφορούν τις συμμετοχές των δρομέων , τους δρομείς του εξωτερικού αλλά και καινοτομίες που υπάρχουν “.
Ο Εύρος Λοιζίδης πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Πάφου που εκπροσώπησε στην δημοσιογραφική τον Δήμο Πάφου αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της διοργάνωσης. Ο Δήμος Πάφου είπε στηρίζει τέτοιες διοργανώσεις που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και προώθηση του αθλητικού τουρισμού.
Ο Διευθυντής της ΕΤΑΠ Νάσος Χατζηγεωργίου υποστηρικτής των προσπαθειών για την προώθηση των αγώνων στο εξωτερικό στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης επεσήμανε την σημαντικότητα της φιλοξενίας του αγώνα του Μαραθωνίου ενός αγώνα υψηλού επιπέδου που προσφέρει τα μέγιστα στην τοπική και παγκύπρια οικονομία. Η Πάφος είπε ο κ. Χατζηγεωργίου επιβεβαιώνεται χρόνο με το χρόνο ότι έχει όλα τα αναγκαία συστατικά για να ανέβει ακόμη πιο ψηλά στις προτιμήσεις των αθλητών αλλά και στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη για προορισμούς αθλητών. Συντηρητικά είπε ο κ. Χατζηγεωργίου για το 2020 ο στόχος είναι να υπερβούν τον αριθμό των 4,200 συμμετοχών και η ΕΤΑΠ θα είναι στο πλευρό όλων για την επίτευξη του στόχου.
Όπως αναφέρθηκε, η αθλητική διοργάνωση ενσωματώνει τέσσερις διαφορετικές αποστάσεις: Μαραθώνιο (42,195 μέτρα), Ημιμαραθώνιο (21,098 μέτρα), Αγώνα Δρόμου 10 χλμ και οικογενειακό δρόμο 5 χλμ. Όλοι οι δρομείς θα λάβουν αναμνηστική τεχνική φανελίτσα, ειδικά σχεδιασμένο μετάλλιο, αναμνηστικό δώρο καθώς επίσης και πλήθος υπηρεσιών στη διαδρομή των αγώνων και στο χώρο τερματισμού.
Ο κ. Κακουρίδης ανέφερε πως η διαδρομή για τους Μαραθωνοδρόμους θα ξεκινήσει από την Πέτρα του Ρωμιού, όπου σύμφωνα με τον Όμηρο γεννήθηκε η θεά της ομορφιάς και του έρωτα Αφροδίτη και θα τερματίσει στην Πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου. Οι άλλοι τρεις αγώνες (Ημιμαραθώνιος, 10 χλμ και οικογενειακός δρόμος 5 χλμ) θα ξεκινήσουν και θα τερματίσουν στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου όπου θα δημιουργηθεί μια εκπληκτική ατμόσφαιρα.
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο διεθνής Μαραθώνιος Logicom Cyprus Marathon είναι αφιερωμένος στον κορυφαίο Μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη νικητή του 50ου Μαραθωνίου της Βοστώνης το 1946.

Όλοι οι δρομείς θα τιμηθούν με αναμνηστικό μετάλλιο που φέρει την προσωπογραφία του Στέλιου Κυριακίδη ενώ οι νικητές της γενικής κατάταξης του Μαραθωνίου θα στεφανωθούν με επιχρυσωμένα στεφάνια ελιάς τα οποία έφθασαν από το Μαραθώνα προς τιμή του Στέλιου Κυριακίδη.
Στις αξιοσημείωτες ατομικές συμμετοχές συγκαταλέγονται ο Adam John Holland- Άγγλος δρομέας νικητής του περσινού Μαραθωνίου της Πάφου. Πρόκειται για μοναδική περίπτωση δρομέα εφόσον έχει κερδίσει τους περισσότερους Μαραθωνίους από οποιοδήποτε Άγγλο Μαραθωνοδρόμο. Συνολικά έχει κερδίσει πέραν των 200 Μαραθωνίων. 
Ο Piyush Gudka γεννημένος το 1960 στη Μομπάσα της Κένυας είχε μεταναστεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1972. Ο Piyush θα τρέξει τον εκατοστό του Μαραθώνιο στο Logicom Cyprus Marathon ενώ για να γιορτάσει το γεγονός θα τον συνοδεύουν άλλοι 35 δρομείς της ομάδας Stanmore Active του Ηνωμένου Βασιλείου.

Eπίσης o Marek Dworski Πολωνός δρομέας ο οποίος κι’ αυτός θα τρέξει τον εκατοστό του Μαραθώνιο και θα τον συνοδεύσουν ακόμη 14 φίλοι του δρομείς για να γιορτάσουν το γεγονός.
Aκόμη ο Ben Mol, 69χρονος Ολλανδός δρομέας ο οποίος τρέχει στο φετινό Logicom Cyprus Marathon τον οκτακοσιοστό του Μαραθώνιο και η Judith Havers Γερμανίδα δρομέας της ASICS Frontrunner συμμετέχει στην απόσταση του Μαραθωνίου και θεωρείται το φαβορί για να κερδίσει το Μαραθώνιο.
Εξάλλου στις αξιοσημείωτες ομαδικές συμμετοχές από Κύπρο είναι το Logicom runningTeam –που συμμετέχει με την πολυπληθέστερη ομάδα δρομέων που ξεπερνά αριθμητικά τους 500 δρομείς/περιπατητές, η ομάδα St.Michael’s Hospice CharityTeam που συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ξεπερνώντας φέτος τους 300 δρομείς/περιπατητές. Στην περσινή συμμετοχή της η ομάδα πέτυχε να συγκεντρώσει το ποσό των €19000,00 για υποστήριξη του St. Michael’sHospiceCharity.
Το AlmyraTeam που συμμετέχει ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια ενώ το 2019 η ομάδα του AlmyraTeam έχει ξεπεράσει τους 120 δρομείς. Υποστηρίζει οικονομικά τον ΠΑΣΥΚΑΦ.
Η ομάδα MFA and Friends που για πρώτη χρονιά συμμετέχει η ομάδα του Υπουργείου Εξωτερικών με επικεφαλής τον Νίκο Χριστοδουλίδη Υπουργό Εξωτερικών. Η ομάδα συμμετέχει για φιλανθρωπικούς σκοπούς ενώ μέλη της ομάδας είναι και Πρέσβεις ξένων χωρών.
Επίσης, σωματεία δρομέων Κύπρου που συμμετέχουν με ομάδες από Γυμναστήρια της Πάφου καθώς επίσης και από αρκετά Σωματεία Δρομέων της Κύπρου όπως Dro.Me.A. Racing, ΑΠΟΕΛ Δρομείς, ‘Στέλιος Κυριακίδης’, "ΕΥ-ΖΗΝ", ‘Περικλής Δημητρίου’, PaphosRunningClub, WestCoastRunners, ΟΜΟΝΟΙΑ Δρομείς, Ανόρθωση Δρομείς, κλπ.
Σημειώνεται πως στα πλαίσια του Μαραθωνίου της Πάφου διοργανώνεται ένα συμπόσιο το ‘Cyprus Marathon Symposium’ το Σάββατο 16 Μαρτίου. Στο συμπόσιο θα μιλήσουν διακεκριμένοι ομιλητές με πολύχρονη εμπειρία σε θέματα αθλητισμού και ειδικά για το τρέξιμο.
Επιπρόσθετα θα διοργανωθεί το Cyprus Wine Run’ που πρόκειται για τον πρώτο αγώνα δρόμου για το κρασί που θα διοργανωθεί στην Κύπρο. Η πρωτότυπη αυτή αθλητική εκδήλωση δεν είναι ανταγωνιστικού χαρακτήρα.



κυπε