Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Aκυβέρνητο κρουαζιερόπλοιο με 1.300 άτομα στη Νορβηγία



Κρουαζιερόπλοιο υπέστη μηχανική βλάβη στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Νορβηγίας, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι, και εκκενώνεται από τους 1.300 επιβαίνοντες σε αυτό, όπως ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική αστυνομία.


Η υπηρεσία θαλάσσιων διασώσεων της Νορβηγίας ανακοίνωσε πως το κρουαζιερόπλοιο Viking Sky πλέει ακυβέρνητο προς τη στεριά και εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Αργότερα, ωστόσο, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το πλήρωμα κατάφερε να θέσει εκ νέου σε λειτουργία τη μία μηχανή, και το πλοίο έριξε άγκυρα στα δύο χιλιόμετρα από την στεριά.


Το πλοίο ανήκει στην Viking Ocean Cruises, εταιρεία του ομίλου Viking Cruises, ιδρυτής του οποίου είναι ο Νορβηγός δισεκατομμυριούχος Τόρσταϊν Χάγκεν. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο μπορεί να φιλοξενήσει 930 επιβάτες.

Ελικόπτερα και σκάφη έσπευσαν στην περιοχή και στην ξηρά ετοιμάστηκαν εγκαταστάσεις για να υποδεχθούν τους επιβάτες, πρόσθεσε η υπηρεσία διασώσεων.

Ο άνεμος πνέει με ταχύτητα 38 κόμβων, δήλωσε η αστυνομία στη νορβηγική εφημερίδα VG.



Σύμφωνα με αναφορές από επιβάτες του πλοίου, υπάρχουν αρκετοί τραυματίες, καθώς το πλοίο έχει ήδη πάρει κλίση, με τα κύματα να το χτυπούν στα πλαϊνά του.

Όπως ανέφεραν οι νορβηγικές αρχές, οι πρώτοι 100 επιβάτες μεταφέρθηκαν στη στεριά γύρω στις 17:30 ώρα Ελλάδος και από εκεί θα μετακινηθούν σε ένα κοντινό χωριό, προκειμένου να τους βοηθήσουν οι ειδικοί.


sky1
sky2





Ένας ένας οι επιβάτες επιβιβάζονται από το κατάστρωμα του πλοίου σε ελικόπτερα και μεταφέρονται σε ομάδες των 15-20 ανθρώπων σε ένα χωριό βόρεια της πόλης Μόλντε στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας.

Το Viking Sky εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ έπλεε ακυβέρνητο προς τη στεριά. Αργότερα το πλήρωμα κατάφερε να θέσει σε λειτουργία μια μηχανή και το πλοίο αγκυροβόλησε σε απόσταση περίπου 2 χλμ από την ξηρά.

«Το πλοίο διαθέτει μια μηχανή που λειτουργεί και οι άνεμοι είναι ιδιαίτερης σφοδρότητας. Προτιμάμε, επομένως, ο κόσμος να βρίσκεται στη στεριά παρά πάνω στο πλοίο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της αστυνομίας Τορ Άντρε Φρανκ.

Πλεούμενα και πέντε ελικόπτερα συνδράμουν στην επιχείρηση. «Θα χρειαστεί χρόνος για να απομακρύνουμε τους πάντες» επισήμανε ο Φρανκ.

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 1400 τοπική ώρα σε απόσταση μερικών ναυτικών μιλίων στα ανοικτά της περιοχής Μέρε ογκ Ρόμσνταλ (δυτική Νορβηγία), μια περιοχή όπου έχουν σημειωθεί πολλά ναυάγια.

«Είναι επικίνδυνο να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μηχανικά προβλήματα σε αυτά τα νερά που κρύβουν πολλούς υφάλους» εξήγησε ο αξιωματικός της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι τα κύματα έφθαναν σε ύψος έως και τα 8 μέτρα σήμερα.

«Προς το παρόν όλα βαίνουν καλώς» σημείωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του Κέντρου Διάσωσης, ο Έιναρ Κνούτσεν.


https://www.protothema.gr/world/article/875875/sunagermos-stin-aktofulaki-tis-norvigias-ekkenonetai-akuvernito-krouazieroploio-me-1300-atoma/