Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση θανάτου της Petrana


Μη αξιόπιστες, λανθασμένες και καθόλου επιστημονικές, χαρακτήρισε τις μετρήσεις που έγιναν από τον κτηνιατρικό λειτουργό- μάρτυρα κατηγορίας, ο συνήγορος υπεράσπισης του 27χρονου κατηγορούμενο στην υπόθεση θανάτου της Petrana Milchova Nikolova, δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου.

H διαδικασία στην υπόθεση τoυ θανάτου της Petrana Milchova Nikolova, συνεχίστηκε σήμερα με την αντεξέταση του κτηνιατρικού λειτουργού Γιώργου Δημητρίου. Τη σημερινή διαδικασία παρακολούθησε και ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης ως εμπειρογνώμονας.
Ο κ. Δημητρίου ανέφερε στο Δικαστήριο κατά την έναρξη της διαδικασίας, πως δέχτηκε λεκτική απειλή από τον πατέρα του 27χρονου κατηγορούμενου και κατήγγειλε την υπόθεση στο ΤΑΕ Πάφου. Ο κ. Δημητρίου είπε πως ο πατέρας του κατηγορούμενου τον αποκάλεσε ψεύτη και πως «θα πληρώσει τώρα που έμπλεξε μαζί του». Πρόσθεσε ωστόσο, πως ενώπιον του Δικαστηρίου θα καταθέσει την αλήθεια και δεν θα φοβηθεί κανέναν.
Στην αντεξέταση του ο συνήγορος υπεράσπισης του 27χρονου ρώτησε για την κατάρτιση του μάρτυρα. Όπως ο μάρτυρας ανέφερε στο Δικαστήριο έχει γνώσεις κτηνιατρικής χειρουργικής με μεγάλη πείρα. Από το 2010 μέχρι σήμερα είναι κτηνιατρικός λειτουργός στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Πάφου και ειδικός σε σκύλους και γάτες.
Έχει συμπληρώσει σημείωσε, 380 ώρες μαθήματα ανατομίας σε κατοικίδια ζώα, 176 ώρες στη φυσιολογία και ηθολογία των ζώων, 320 ώρες στην κτηνιατρική χειρουργική, 72 ώρες στην κτηνιατροδικαστική και νεκροψία ζώων . Επίσης έχει κάνει κλινική και πρακτική ιατρική στη Μόσχα και σε γεωργική περιοχή στη Λεμεσό.
Στο σύνολο, έχει κάνει πρακτική εννέα εβδομάδων σε ετήσιες μελέτες αλλά και στην ανατομία των ζώων και στην κτηνιατρική χειρουργική.
Ερωτηθείς από τον κ. Στεφάνου αν η υπόθεση του θανάτου της Petrana αποτελεί πρωτόγνωρη εμπειρία για τον ίδιο, ο μάρτυρας απάντησε ναι σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο σώμα, προσθέτοντας πως δαγκώματα σε σκύλους έχει ξαναδεί.
Ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως έχει επισκεφτεί και τους εκπαιδευτές σκύλων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Πάφου μετά το θανάσιμο τραυματισμό της Petrana και τους ζήτησε να του δείξουν σημάδια στο ανθρώπινο σώμα από δαγκώματα σκύλων.
Η δικαστική διαδικασία συνεχίστηκε με φωτογραφικό υλικό, ενώ ο μάρτυρας εξήγησε τη διαδικασία των μετρήσεων και ανέφερε πως στο πλαίσιο των ενεργειών του για την υπόθεση Petrana δεν κρατούσε σημειώσεις. Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε ο ίδιος για τους σκύλους Rottweiler εκ των οποίων, όπως κατέθεσε στο Δικαστήριο, μόνο ο ένας είχε σήμανση. Αναφέρθηκε στη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη ιατροδικαστικές εξετάσεις που ήταν παρών, αλλά και στις μετρήσεις των σιαγόνων των σκύλων Rottweiler με τα τραύματα της θανούσας.
Από την πλευρά του ο κ. Στεφάνου υπέβαλε τη θέση ότι οι μετρήσεις έγιναν καθ’ υπολογισμό και με μη ακρίβεια.
Σε σχέση με τον σκοπό της δικής του παρουσίας στο πλαίσιο της διενέργειας της νεκροτομής επί της σωρού της Petrana, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως η Αστυνομία και ο Ιατροδικαστής ζήτησαν τη βοήθεια κτηνιατρικού λειτουργού για αυτό και παρέστη.
Πρόσθεσε πως τόσο η Αστυνομία όσο και ο ιατροδικαστής εκτίμησαν εξ αρχής ότι τα τραύματα της γυναίκας οφείλονταν σε δαγκώματα από σκύλο άρα και ο θάνατος της, αφού όπως εξήγησε, μετά από μια μεγάλη και ακατάσχετη αιμορραγία επέρχεται ο θάνατος.
Ο δικηγόρος υπέβαλε τη θέση ότι οι μετρήσεις των ακτινογραφιών των κυνόδοντων με τις μετρήσεις που διενήργησε ο κ. Δημητρίου με το παχύμετρο διαφέρουν σε χιλιοστά. Σε ερώτηση του κ. Στεφάνου γιατί έγιναν ακτινογραφίες, ο μάρτυρας είπε πως αυτές ήταν βοηθητικές ωστόσο δεν θυμόταν ποιος ζήτησε να γίνουν, αυτός ή οι ανακριτικές αρχές.
Ο μάρτυρας ανέφερε πως η εξέταση των τραυμάτων της θανούσας ήταν θέματα ιατροδικαστικής ωστόσο για τις φωτογραφίες των μετρήσεων έδιδε αυτός οδηγίες. Ερωτηθείς γιατί έγιναν μετρήσεις με παχύμετρο, ο κ. Δημητρίου είπε, πως το αποφάσισε ο ίδιος σύμφωνα με την εμπειρογνωμοσύνη του αλλά και για σκοπούς υποβοήθησης των μετρήσεων.
Χαρακτήρισε αυτονόητο πως όταν κάποιος δει τέσσερα σημεία τραυμάτων ότι είναι τραύματα από δαγκώματα σκύλων.
Ο κ. Στεφάνου ωστόσο υπέβαλε την θέση πως δεν μπορεί να είναι τόσο αυτονόητο αφού οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πως τα τραύματα της Petrana προκλήθηκαν από γεωργικό μηχάνημα.

Ο μάρτυρας απάντησε ακόμη στον δικηγόρο ότι ανατομία γνάθου δεν διενήργησαν στο λαμπραντόρ με διασταύρωση Pit bull που εντοπίστηκε να φυλάγεται στην περιοχή επειδή κρίθηκε ότι δεν είναι επιθετικός και έδειχνε φοβισμένος.
Ο κ. Στεφάνου ωστόσο δήλωσε πως όποιος έχει κάνει ένα λάθος δείχνει φοβισμένος.
Από την πλευρά του ο κ. Δημητρίου είπε πως ο επιθετικός σκύλος είναι επιθετικός με όλους. Όσο για τον συγκεκριμένο σκύλο σημείωσε δεν του ζητήθηκε.
Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στον διαχωρισμό των ρόλων του μάρτυρα κατηγορίας ως κτηνιάτρου και του ιατροδικαστή. Ο κ. Δημητρίου είπε πως αρχικά γνώριζε πως όποιες μετρήσεις είχαν να κάνουν με τη σορό της θανούσας θα τις διενεργούσε ο ιατροδικαστής και τις μετρήσεις με τους σκύλους θα τις διενεργούσε ο ίδιος. Ωστόσο σημείωσε πως οι ανακριτικές αρχές του είπαν να κάνει μετρήσεις και στη σορό της 46χρονης όσο και στους σκύλους και αυτό έπραξε.
Σχετικά με το σκύλο που εντοπίστηκε νεκρός στην περιοχή της Αναρίτας, ο κτηνίατρος ανέφερε πως αυτός ο σκύλος αποκλείστηκε να εμπλέκεται με το επεισόδιο του θανάσιμου τραυματισμού της 46χρονης.
Ο συγκεκριμένος σκύλος, είπε ο κ. Δημητρίου, ήταν αδέσποτος.
Ο σκύλος εντοπίστηκε , όπως είπε, σε σημείο κοντά σε φάρμες και έφερε περιεχόμενο αρνιού και τρίχωμα που φέρεται να κατανάλωσε ώρες πριν.
Ωστόσο ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε πώς μπορεί να γνωρίζει ο μάρτυρας ότι ο συγκεκριμένος σκύλος δεν περιφέρονταν στην περιοχή που εντοπίστηκε η Petrana. Πρόσθεσε πως ο μάρτυρας έπρεπε να ενημερώσει τους ανακριτές άμεσα ότι ο σκύλος καμία σχέση δεν είχε με την υπόθεση της Petrana.
Ο μάρτυρας είπε πως μετά τον εντοπισμό του σκύλου τον μετέφεραν στη Λευκωσία για νεκροψία με σκοπό να ερευνηθεί το στομαχικό περιεχόμενο. Μόλις εξετάστηκε το στομαχικό περιεχόμενο ειδοποίησε, όπως ανέφερε, την Αστυνομία, ότι δεν είναι αυτός ο σκύλος που προκάλεσε τα θανάσιμα τραύματα της Petrana.
Ο κ. Στεφάνου υπέβαλε τη θέση ότι η προσπάθεια ταύτισης που έγινε δεν είναι αποδεκτή δικανικά και ως επιστημονική μέθοδος με τον μάρτυρα να απαντά πως οι μετρήσεις που διενήργησε δεν είναι απόλυτες και δεν στοχοποιούν κανέναν σκύλο ούτε αποκλείουν οποιονδήποτε σκύλο.
Ο δικηγόρος επανέλαβε ακόμη, ότι αυτή η μέθοδος δεν έπρεπε να ακολουθηθεί όπως γίνεται με το DNA και τα δαχτυλικά αποτυπώματα.
Επιπρόσθετα ο κ. Στεφάνου είπε πως με βάση τις μετρήσεις, οι τέσσερις από τους πέντε σκύλους του 27χρονου αποκλείονται από το ενδεχόμενο να δάγκωσαν την Petrana. Ωστόσο ο μάρτυρας ανέφερε ο ίδιος από τις εξετάσεις που διενήργησε δεν αποκλείει κανέναν σκύλο να το έπραξε.
Εξάλλου ο κ. Στεφάνου υπέβαλε τη θέση ότι δεν ακολουθήθηκε καμία προβλεπόμενη διαδικασία στις μετρήσεις. Επιπρόσθετα ο δικηγόρος είπε πως ενήργησαν εκτός των πλαισίων των καθηκόντων τους στη βάση της σχετικής νομοθεσίας. Xαρακτήρισε τις μετρήσεις μη αξιόπιστες. Στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου υπέδειξε φωτογραφίες σκύλων στον μάρτυρα προς αναγνώριση.
Σύμφωνα με τα γεγονότα, την 46χρονη φέρεται να κατασπάραξαν δύο σκύλοι στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 σε αγροτική περιοχή στη Γεροσκήπου.
Ο 27χρονος ιδιοκτήτης σκύλων Rottweiler αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας και της παράλειψης προφύλαξης έναντι πιθανού κινδύνου από κάτοχο ζώου ο οποίος με τέτοιο αλόγιστο τρόπο, βεβιασμένο ή αμελή θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή ή είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει σωματική βλάβη σε άλλον, όπως ορίζεται από το άρθρο 236.

Η υπόθεση ορίστηκε για συνέχιση για τις 5.4.2019 και 19.4.2019 με την προσκόμιση νέων μαρτύρων κατηγορίας.


κυπε