Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Γιορτές αφιερωμένες στο πράσινο του ομίλου εταιρειών Λεπτός

Εκδηλώσεις του Ομίλου Εταιρειών Λεπτός στην Πάφο και μηνύματα ότι πράσινο και ανάπτυξη μπορούν να συνυπάρχουν.

Στην ιστορική αναδρομή του Ομίλου Εταιρειών Λεπτός που διανύει 60 χρόνια ζωής, στην οικονομία και το κυπριακό αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε χτες βράδυ στην αίθουσα Aphrodite στο Coral Beach ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Μιχαλάκης Λεπτός στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Όμιλος για το πράσινο, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι πράσινο, περιβάλλον και ανάπτυξη μπορούν να συνυπάρξουν.




O κ. Λεπτός αναφέρθηκε και στην σημαντικότητα της προώθησης του τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας πέρα από τον τουρισμό . Εκτίμησε μάλιστα πως σε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού και επανένωση του νησιού η Κύπρος θα καταστεί ο παράδεισος της ανατολικής μεσογείου . Με λύση του Κυπριακού η Κύπρος θα γίνει άλλο πράγμα, ανέφερε ο κ.Λεπτός ο οποίος αναγνώρισε ταυτόχρονα ότι όσο περνούν τα χρόνια η κατάσταση δυσκολεύει, με την Τουρκία να αναβαθμίζει συνεχώς τις απαιτήσεις του. Ο ίδιος είπε πως κατά καιρούς επισκέπτεται την Τουρκία και παρατηρεί τις αλλαγές που γίνονται, κυρίως στην Κερύνεια, στην οποία καταγράφεται μεγάλη οικιστική αλλά και πληθυσμιακή ανάπτυξη. Μεγάλο μέρος των περιουσιών διαχειρίζονται όχι από Τουρκοκυπρίους αλλά από Τούρκους πρόσθεσε.

Δεν είναι ευχάριστο το συναίσθημα το να επιστρέφεις με τέτοιες συνθήκες, συνέχισε και κάλεσε την πολιτική ηγεσία του τόπου να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που ενδεχομένως θα παρουσιάσουν για επίλυση του προβλήματος.

"Δεν λέω να πάρουμε ότι μας προσφέρουν αλλά η καλύτερη ευχή θα ήταν η Τουρκία να συνεργαστεί , με βάση και την προοπτική της ενέργειας, για να λυθεί το Κυπριακό προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού" συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης τύπου ο κ. Μιχαλάκης Λεπτός απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σημειώνοντας πως η Κύπρος διέρχεται σήμερα μια μεταβατική περίοδο σε θέματα οικονομίας, μεταλλάσσεται από την Κύπρο του resort, της μικρής, της εξοχής, της ησυχίας, σε κάποιες περιοχές όπως η Λεμεσός πιο έντονα .

Ως παράδειγμα έφερε την Λεμεσό που τη χαρακτήρισε μια μικρή - μεγάλη πόλη με 200 χιλ. κατοίκους. Ωστόσο αναφέρθηκε στην κοσμογονία που παρατηρείται στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού και σε αυτό το πολιτισμικό σμίξιμο που έχει τα χαρακτηριστικά της μεγάλης πόλης.

Σε σχέση με την Πάφο είπε πως η Πάφος έμεινε η μόνη περιοχή με την έννοια της εξοχής και του resort προς το παρών προσθέτοντας πως θα μεταλλαχθεί και η Πάφος αλλά όχι με τις κατευθύνσεις που προχωρεί η Λεμεσός. Η Πάφος είπε ήταν και είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Κυπρου ότι και να γίνει.

Στο θέμα των πολυόροφων κτιρίων ο κ. Λεπτός είπε πως δεν είναι αυτοσκοπός, σημειώνοντας πως έχει περιοχές που τα ψηλά κτίρια δεν ενοχλούν αλλά και άλλες που ενοχλούν. Πρόσθεσε δε, πως με την κρίση η Κύπρος έχει καταστεί μια πιο ελεύθερη οικονομία σε επενδύσεις από ξένους. Αποτανθήκαμε συνέχισε, στον έξω κόσμο και σε περιοχές που ούτε το φανταζόμασταν. Η κυπριακή οικονομία είπε ο κ. Μιχαλάκης Λεπτός κινήθηκε προς τις σωστές κατευθύνσεις και έφερε αυτά τα αποτελέσματα.

Ο Μιχαλάκης Λεπτός υπενθύμισε ότι στην προσπάθεια του να συνενώσει τις προσπάθειες προβολής της Κερύνειας αλλά και του αγώνα των κατοίκων της έχει αποφασίσει να εγκαθιδρύσει στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις ομώνυμη έδρα την λειτουργία της οποίας θα χρηματοδοτεί απευθείας ο ίδιος.Μέχρι στιγμής όπως ανέφερε δεν έχει εντοπιστεί ο καθηγητής με την ανάλογη προσωπικότητα για να αναλάβει την έδρα. Πρόσθεσε δε, πως η προσπάθεια είναι να οργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες να αναφερθούν τα προβλήματα των Κερυνειωτών και οι προοπτικές είτε με λύση ,όπως ανέφερε είτε χωρίς λύση.

Είπε ακόμη ως η Κύπρος πρέπει και μπορεί να γίνει κέντρο υπηρεσιών για την γύρω περιοχή , όπως είναι το Ισραήλ και να προχωρήσει στην ανάπτυξη πέραν από τον τουρισμό στην υγεία και την εκπαίδευση. Ενδεικτικά ανέφερε πως η παρουσία των φοιτητών είναι πολύ σημαντική για την Κύπρο λέγοντας πως τα κατεχόμενα έχουν 100 χιλ. φοιτητές, ενώ στην ΚΔ οι φοιτητές ανέρχονται περίπου σε 20 χιλ. περίπου . Εκτίμησε ωστόσο, πως υπάρχει περιθώριο εξέλιξης.

Ο κ. Λεπτός ακολούθως αναφέρθηκε στην ευαισθητοποίηση του Ομίλου για το πράσινο σημειώνοντας πως το Κamares αποτελεί απτό παράδειγμα αλλά και σε όλες τις αναπτύξεις του που το πράσινο δεσπόζει παντού..

Είπε ακόμη πως βασική προσπάθεια του Ομίλου είναι να προχωρήσει το έργο του NEAΠΟΛΙΣ , ένα έργο που έχει ωριμάσει μετά τις δυσκολίες που πέρασε. Τώρα είπε," ξεκινούμε με νέες προοπτικές αφού η έννοια της ανάπτυξης έχει πάρει άλλη διάσταση"συμπλήρωσε.

Η διάσκεψη ξεκίνησε με με σχετικό βίντεο που προβλήθηκε έγινε αναφορά στα 60 χρόνια ζωής που διανύει ο Όμιλος αλλά και στις δραστηριότητες του Ομίλου που ξεκίνησαν το 1960 στην Κερύνεια. Ο Μιχαλάκης Λεπτός γεννήθηκε και δραστηριοποιήθηκε στην Κερύνεια ως αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που αξιοποίησε την επιστημονική του κατάρτιση και τα εφόδια που απέκτησε ως πολιτικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου."Ο Όμιλος Εταιρειών Λεπτός είναι πρωτοπόρος στον τομέα της ανάπτυξης έργων παραθερισμού στη Κύπρο και στην προώθηση τους σε αλλοδαπούς επενδυτές. Ήταν ο πρώτος οργανισμός σημείωσε που από την δεκαετία του 1960, οργανωμένα προώθησε την ανάπτυξη και πώληση παραθεριστικών κατοικιών στην Κύπρο και ειδικότερα στην Κερύνεια και δημιούργησε προϊόντα εξειδικευμένα για την Βορειοευρωπαϊκή αγορά."Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 η οικογένεια και η εταιρεία προσφυγοποιήθηκαν, αφήνοντας στις κατεχόμενες περιοχές μεγάλη περιουσία"και κυρίως ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος της ζωής τους.

Ακολούθως ο Μιχαλάκης Λεπτός δραστηριοποιήθηκε στην Jeddah της Σαουδικής Αραβίας ως συνέταιρος και Γενικός Διευθυντής Κοινοπραξίας μεταξύ Κυπρίων και Σαουδάραβων . Έργα του το Saudia City-μια σύγχρονη πόλη με 4.000 κατοικίες, παλάτια και άλλα μεγάλα έργα."

Το 1977 ο Μ. Λεπτός επέλεξε την Πάφο ως κέντρο της δραστηριότητας του.Τότε η Πάφος ήταν πολύ υποβαθμισμένη σε πολλούς τομείς.Υπολείπετο πολύ της ανάπτυξης σε σχέση με τις υπόλοιπες επαρχίες . Εκείνες τις εποχές τα πράγματα ήταν δύσκολα στην Πάφο.Δεν υπήρχε αρκετό προσωπικό, δεν υπήρχε τουριστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον , δεν υπήρχαν υποδομές, αερολιμένας. κ.α. Ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας για να μπορέσει η εταιρεία να προωθήσει την Πάφο και την Κύπρο στο εξωτερικό και να προσελκύσει ξένους αγοραστές όσον αφορά στην μόνιμη ή παραθεριστική κατοικία.

Η πορεία του Ομίλου Λεπτός συνεχίζεται. Το 2000 επεκτάθηκε στην Λεμεσό και την Ελλάδα με μεγάλα έργα .Ο Όμιλος από το 2000 επεκτάθηκε στην Λεμεσό και στην Ελλάδα με μεγάλα έργα παραθεριστικής κατοικίας κατά κύριο λόγο στην Κρήτη αλλά και στην Πάρο και Σαντορίνη. Σήμερα ο Όμιλος αναπτύσσει πέραν των 30 έργων στην Ελλάδα και Κύπρο. Μητρική Εταιρεία του Ομίλου είναι η Armonia Estates Ltd, ενώ δύο εταιρείες του Ομίλου, η Πανδώρα Επενδύσεις Δημόσια Λτδ και η Leptos Calypso Hotels Public Ltd είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ. Η Πανδώρα Επενδύσεις ειδικεύεται στην ανάπτυξη γης και μεγάλων έργων, ενώ η Leptos Calypso Hotels δραστηριοποιείται στον τουρισμό και συγκεκριμένα στην ιδιοκτησία και διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων με πέραν των 3.500 τουριστικών κλινών, μαζί και με το 5 αστέρων ξενοδοχείο Panorama στα Χανιά της Κρήτης. Στον Όμιλο συμμετέχουν επίσης πέραν των 20 θυγατρικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε παρεμφερείς τομείς, όπως την διαχείριση οικιστικών και άλλων συγκροτημάτων (propertymanagement), κατασκευές, προσέλκυση και διαχείριση τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων, ταξιδιωτικό γραφείο και ασφαλιστικό τμήμα. Επιπρόσθετα των πιο πάνω εταιρειών, ο Όμιλος έχει ιδρύσει και λειτουργεί από το 2010 το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και λειτουργεί το Νοσοκομείο Iasis.

Ο Όμιλος Λεπτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς οργανισμούς στην Κύπρο και κατέχει ηγετική θέση στους τομείς δραστηριότητας του, αποφέροντας μεγάλα οφέλη στην κυπριακή οικονομία και στηρίζoντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Εργοδοτεί πέραν των 1.500 υπαλλήλων και διατηρεί γραφεία και συνεργάτες σε πέραν των 75 χωρών.Η σημερινή ηγετική θέση του Ομίλου στηρίζεται στο όραμα του ιδρυτή του καθώς επίσης στο μεράκι και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων του.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης ακολούθησε η επίδοση τιμητικών πλακετών στον Διευθυντή του ΚΥΠΕ Γιώργο Πενηνταέξ, στην Ντόρα Χριστοδούλου δημοσιογράφο της εφημερίδας Φιλελεύθερος και ιδιοκτήτρια του Pafosnet, και στον Πέτρο Μελαίση Εκδότη της εφημερίδας Ταχυδρόμος και δημοσιογράφο του Sigma Tv.

Στην συνέχεια ακολούθησε έκθεση Ρετρό Φωτογραφίας ( Κερύνεια- Πάφος – Λεπτός) στην αίθουσα Christiaan Barnard του ξενοδοχείου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα με δεντροφύτευση στην περιοχή του Κόλπου των Κοραλλίων. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη που θα απευθύνει χαιρετισμό. Τον αγιασμό θα τελέσει το Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.




κυπε