Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Όλα τα νεότερα γαι την εκδίκαση της ανθρωποκτονίας Βρετανού στον Αγ. Γεώργιο Πέγειας


Mε τη γενικότερη εικόνα της μαρτυρίας ασχολήθηκε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην Πάφο για την υπόθεση του θανάτου τού Βρετανού στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας.

Κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο Δημήτρης Ιλιτζίδης 35 ετών, ο οποίος αντιμετωπίζει τα αδικήματα ανθρωποκτονίας σε βάρος 39χρονου Βρετανού, του Robert James Birch, στις 24 Ιουνίου 2018 στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας και απόπειρας φόνου σε βάρος 32χρονου, μετά την τροποποίηση του κατηγορητηρίου και τη μετατροπή της κατηγορίας από φόνο εκ προμελέτης σε ανθρωποκτονία.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ιλιτζίδη , Δικηγόρος Σάββας Μάτσας ανέφερε στο Δικαστήριο ότι όπως διαπίστωσε υπάρχουν μάρτυρες, η μαρτυρία των οποίων μπορεί να γίνει παραδεκτή ώστε να μετριαστεί ο χρόνος εκδίκασης της υπόθεσης.
Στη σημερινή δικάσιμο αμφότερες οι πλευρές, ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου και ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Σάββας Μάτσας, αποφάσισαν επτά μάρτυρες να γίνουν παραδεκτά γεγονότα. Ανάμεσα στα παραδεκτά γεγονότα είναι η αναγνώριση του πτώματος, η μεταφορά και η φύλαξη του οχήματος που ενεπλάκη στο επεισόδιο, η λήψη φωτογραφιών, το πιστοποιητικό θανάτου και η ιατρική εξέταση του κατηγορούμενου.
Για μια 8η μαρτυρία, αυτή της μητέρας του θύματος, ο κ. Χατζηκύρου είπε ότι θα εξετάσει κατά πόσο η συγκεκριμένη μάρτυρας κατηγορίας θα καταθέσει ή όχι ενώπιον του Δικαστηρίου.

Επιπρόσθετα ο κ. Χατζηκύρου ανέφερε πως στο Δικαστήριο θα κατατεθούν σε επόμενες δικάσιμους, από κοινού τα τεκμήρια της υπόθεσης που έχουν ληφθεί από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου.
Επίσης το βίντεο σε memory stick από την μπυραρία όπου βρίσκονταν το θύμα, ο παραπονούμενος και ο κατηγορούμενος.
Τα παραδεκτά γεγονότα εγκρίθηκαν από το Δικαστήριο.
Όσον αφορά τις λεπτομέρειες του αδικήματος ο Ιλιτζίδης κατηγορείται ότι την 24η Ιουνίου του 2018, στην Πέγεια της Επαρχίας Πάφου, με παράνομη πράξη επέφερε τον θάνατο στον Robert James Birch τέως από την Αγγλία.Ο 35χρονος απήντησε μη παραδοχή και στις δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζει.
Στην κράτηση του 35χρονου που αιτήθηκε η κατηγορούσα αρχή δεν έφερε ένσταση ο συνήγορος υπεράσπισης του, δικηγόρος Σάββας Μάτσας . Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο οι μάρτυρες κατηγορίας που θα καταθέσουν ενώπιον του Κακουργιοδικείου ανέρχονται σε 43 εκ των οποίων οι 10 αστυνομικοί αλλά και πολλοί θαμώνες της μπυραρίας στην οποία βρίσκονταν οι δύο Βρετανοί και ο κατηγορούμενος.
Σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, γύρω στις 02:30 της Κυριακής 24ης Ιουνίου, λήφθηκε πληροφορία στην Αστυνομία ότι στη λεωφόρο Αγίου Γεωργίου στην Πέγεια, άγνωστο όχημα κτύπησε δύο πεζούς, οι οποίοι περπατούσαν κατά μήκος της συγκεκριμένης λεωφόρου.
Μέλη της Αστυνομίας, μετέβησαν στη σκηνή, όπου εντόπισαν άνδρα ηλικίας 39 ετών νεκρό στο έδαφος και τον δεύτερο άνδρα ηλικίας 32 ετών τραυματία.
Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε τη σκηνή, ενώ λίγο αργότερα λήφθηκε πληροφορία ότι ένα αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου στην Πέγεια. Από το εν λόγω όχημα θεάθηκαν να εξέρχονται δύο πρόσωπα, ένας άντρας και μια γυναίκα.
Τα δύο πρόσωπα, ηλικίας 35 ετών ο άντρας και 23 ετών η γυναίκα, εντοπίστηκαν από μέλη της Αστυνομίας να περπατούν στον κύριο δρόμο Αγίου Γεωργίου Πέγειας και μεταφέρθηκαν στα Γραφεία του ΤΑΕ Πάφου.
Το αυτοκίνητο του 35χρονου εντοπίστηκε στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου και ανασύρθηκε από μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Για την ίδια υπόθεση είχε συλληφθεί και η 23χρονη ωστόσο στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να κατηγορηθεί αφού δεν προέκυψαν οποιοδήποτε ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον της.
Η επόμενη Δικάσιμο ορίστηκε στις 7.5.2019 στις 09:00 το πρωί και ο κατηγορούμενος μέχρι τότε θα παραμείνει υπό κράτηση.


κυπε