Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019

Τα κέντρα αναψυχής στην Ελεύθερη Αμμόχωστο φωνάζουν για έλλειψη εργατικού δυναμικού


Εκκληση στην Υπουργό Εργασίας και τους αρμόδιους φορείς να αντιμετωπίσουν την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου με ιδιαίτερη ευαισθησία, στο θέμα του εργατικού δυναμικού, απευθύνει η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ).
 
Σε γραπτή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρεται ότι «είναι κοινή διαπίστωση όλων των εμπλεκομένων στον τομέα του τουρισμού πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σοβαρή έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού για κάλυψη των αυξημένων αναγκών που προέκυψαν με τις καλοδεχούμενες βεβαίως αναπτύξεις που έγιναν με την γενικότερη ανάκαμψη της οικονομίας».
 
Συγκεκριμένα, προστίθεται, «στην Επαρχία Αμμοχώστου το πρόβλημα είναι τεράστιο» και σημειώνεται ότι είναι «ενδεικτικός ο αριθμός των ανέργων κατά την περσινή καλοκαιρινή περίοδο, που σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας δεν ξεπερνούσε τα 100 άτομα». Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με την Υπουργό Εργασίας και τον Υφυπουργό Τουρισμού ζητήθηκε από τους εμπλεκόμενους να οργανωθούν και να καταγράψουν τις ανάγκες τους, οι οποίες θα προωθηθούν στο Υπουργείο.
 
Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ), σε συνεργασία με τους τοπικούς Συνδέσμους, «ξεκίνησε στην Επαρχία Αμμοχώστου τη διαδικασία καταγραφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής στις 100 αιτήσεις που έχουν παραληφθεί, υπάρχουν περίπου συνολικά 600 κενές θέσεις εργασίας σε ειδικευόμενο και ανειδίκευτο προσωπικό».
 
Ταυτόχρονα, «καλεί την Υπουργό Εργασίας και όλους τους αρμόδιους φορείς όπως αντιμετωπίσουν την Επαρχία Αμμοχώστου με ιδιαίτερη ευαισθησία, καθώς πρόκειται για μία Επαρχία με σχεδόν μηδενική ανεργία κατά την καλοκαιρινή περίοδο, η οποία εξυπηρετεί το 50% του τουρισμού στην Κύπρο».
 
Θεωρούμε, καταλήγει η ανακοίνωση, ότι «ως πρώτο και πιο άμεσο μέτρο να επιτραπεί σε όλους τους φοιτητές από τρίτες χώρες που φοιτούν στην Κύπρο να εργαστούν και στα κέντρα αναψυχής. Εάν οι ανάγκες δεν καλυφθούν από τους φοιτητές, θα πρέπει να δοθούν άδειες εργασίας στα κέντρα αναψυχής σε υπηκόους τρίτων χωρών».