Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Και τι δεν άκουσαν οι βουλευτές Πάφου κατά τη συνάντηση που είχαν με ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής και την ΟΣΙΚΑ. ΦΩΤΟ


Έξω από τα δόντια τα είπαν οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής της Πάφου σε συνάντηση που είχαν σήμερα με τους τέσσερις βουλευτές και την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της ΟΣΙΚΑ.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πάφο μεγάλη σύσκεψη ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής στην παρουσία των βουλευτών της Πάφου και της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής – ΟΣΙΚΑ.

Μετά από αίτημα των πλείστων καταστηματαρχών Πάφου, η ΟΣΙΚΑ διευθέτησε τη συνάντηση με τους βουλευτές Πάφου. Συνάντηση στην οποία παρευρέθηκαν  δεκάδες ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής, που επηρεάζονται κι έχουν σφοδρά παράπονα. 

Δύο καυτά θέματα απασχόλησαν τη συνάντηση.  Το πρώτο ήταν η άδεια εκπομπής ήχου – μουσικής, η διατάραξη κοινής ησυχίας και οχληρίας. Διαπιστώθηκε ότι, δεν υπάρχει αρμόδια Αρχή για έκδοση άδειας μουσικής αλλά και η θυματοποίηση των επιχειρηματιών μετά από κατά συρροή καταγγελίες από την αστυνομία.

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τη  στάση του Δήμου Πάφου για  τα πιστοποιητικά τελικής έγκρισης  πριν την έκδοση οποιονδήποτε αδειών, πράγμα  που δεν εφαρμόζεται σε άλλες τοπικές αρχές .

Οι επιχειρηματίες των κέντρων αναψυχής εξέφρασαν παράπονα όσον αφορά τις καταγγελίες από την αστυνομία σχετικά με τον περί οχληρίας και διατάραξη κοινής ησυχίας νόμο, χωρίς να υπάρχουν  γραπτά παράπονα από τους επηρεαζόμενους, όπως προνοεί η νομοθεσία περί διασφαλίσεων και προστασίας κοινής ησυχίας 68-1974. 

Οι βουλευτές εκπλάγηκαν με όσα άκουσαν.  Διαπίστωσαν ότι, αυτή τη στιγμή στην Πάφο δεν υπάρχει αρμόδια αρχή που να εκδίδει άδεια μουσικής. Ούτε η Επαρχιακή Διοίκηση αλλά ούτε και  ο Δήμος είναι σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο. Από την άλλη η αστυνομία, όπως ισχυρίστηκαν οι επιχειρηματίες, προχωρά σε καταγγελίες και μάλιστα σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα τόσο για άδεια μουσικής όσο και για οχληρία.

Οι ιδιοκτήτες κέντρων διευκρίνισαν πως είναι αδικαιολόγητη τη στάση της αστυνομίας, αφού δεν υπάρχουν γραπτά παράπονα από επηρεαζόμενους. Γνωρίζουν πως γειτονικά τους υποστατικά δεν έχουν συγκεκριμένα γραπτά παράπονα από τη λειτουργία των κέντρων τους.

Οι βουλευτές ακούγοντας όλα αυτά,  κάλεσαν την ΟΣΙΚΑ να επικοινωνήσει, μέσω επιστολής,  με την Έπαρχο Πάφου και να διευθετήσει συνάντηση στην οποία θα λάβουν μέρος, ο Δήμος Πάφου, η Επαρχιακή Διοίκηση, η αστυνομία, η ΟΣΙΚΑ, οι βουλευτές Πάφου και το υφυπουργείο τουρισμού.  

Η Έπαρχος Πάφου ήδη ενημερώθηκε από τους βουλευτές για τη σημερινή συνάντηση και διαβεβαίωσε  ότι, θα επικοινωνήσει με την αστυνομία για να μην καταγγέλλει για άδεια μουσικής, ενώ η συνάντηση των αρμοδίων φορέων θα γίνει μετά τις 23 Οκτωβρίου 2019 για να έχουν ενημερωθεί έως τότε η Επαρχιακή Διοίκηση,  για το διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών περί άδειας εκπομπής ήχου.   

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Κέντρων Αναψυχής- ΟΣΙΚΑ -  Νεόφυτος Θρασυβούλου, ενημέρωσε για την νομοθεσία περί κέντρων αναψυχής και τόνισε ότι,  θα συζητηθεί σύντομα στο υφυπουργείο Τουρισμού, ευελπιστώντας  να είναι έτοιμη για ψήφιση τους επομένους 6 μήνες .    

Για την οδηγία του 2016 αναφορικά με την νέα νομοθεσία για την άδεια μουσικής και οχληρία, η ομοσπονδία θεωρεί ότι οι τοπικές Αρχές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μπούμε σε πιλοτική εφαρμογή,  ούτως ώστε,  να αντιμετωπιστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν.

Επίσης ο κ. Θρασυβούλου, ενημέρωσε τα μέλη άτι, η ΟΣΙΚΑ ετοιμάζει επιστολή προς την ένωση δήμων και στο υφυπουργείο τουρισμού  για να συνεχίσουν   να εκδίδοντα οι άδειες των κέντρων για περίοδο τουλάχιστον τριών ετών, για να καταφέρουν τα κέντρα να εξασφαλίσουν άδειες τελικής έγκρισης, αφού οι υπηρεσίες που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, αδυνατούν να ελέγξουν χιλιάδες κέντρα αναψυχής. 

Αν δεν βρεθεί λύση η ΟΣΙΚΑ εμμένει σε νομοθετική ρύθμιση του θέματος. 
Να σημειωθεί ότι, οι επιχειρηματίες που έλαβαν μέρος στη σημερινή συνάντηση ήταν από όλες τις περιοχές Πάφου, όπως Αγίου Αντωνίου, Πάνω Πάφο, πλατεία Κέννντυ, Χάνι του Ιμπραήμ, Τάφοι των Βασιλέων, Κόλπος Κοραλλίων.