Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Ελεύθερος ανήλικος, αφού απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για βιασμό


Απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο ανήλικος σχετικά με υπόθεση βιασμού και άσεμνης επίθεσης σε βάρος ανήλικης.


Ο ανήλικος παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου. Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης και όσα αναφέρθηκαν στο Δικαστήριο στις 3/10/2019 ο 17χρονος συνελήφθη κατόπιν δικαστικού εντάλματος για τα αδικήματα του βιασμού και της άσεμνης επίθεσης εναντίον γυναίκας, τα οποία αδικήματα αφορούσαν ανήλικη. Ο δικηγόρος του Ηλίας Σατολιάς κατά τη διαδικασία παρουσίασε τεκμήρια, τα οποία, όπως είπε ξεδιάλυναν την υπόθεση και δεν δόθηκε η ανάλογη βαρύτητα από την Αστυνομία.

Αρχικά ο συνήγορος υπεράσπισης του υπόπτου, δικηγόρος Ηλίας Σατολιάς , ( από το γραφείο Κώστας Σατολιάς Δ.Ε.Π.Ε), ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου τις σχετικές νομολογίες που αφορούν τα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούνται για προσωποκράτηση υπόπτου δίνοντας μεγάλη έμφαση στην οδηγία 2016/800/ΕΕ σχετικά με τις δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών.

Συγκεκριμένα έκανε αναφορά στο άρθρο 10 το οποίο επισημαίνει ότι η στέρηση της ελευθερίας ενός παιδιού κάτω των 18 ετών θα έχει την μικρότερη δυνατή χρονική διάρκεια και πως θα επιβάλλεται μόνο σαν έσχατο μέτρο 

Αφού τέθηκε υπό κράτηση με δικαστικό διάταγμα, ο ανήλικος έδωσε κατάθεση και στη συνέχεια λήφθηκε νέα κατάθεση από την παραπονούμενη, η οποία ομολόγησε ότι η συνεύρεση της με τον 17χρονο έγινε με την θέληση της και αφού συνεννοήθηκαν προηγουμένως. Ακολούθως ο δικηγόρος του ζήτησε την άμεση απόλυσή του από τα κρατητήρια.

Ο ανήλικος αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος από την Αστυνομία και απαλλάχτηκε από όλες τις κατηγορίες.