Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο στην Κύπρο

Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις, προκειμένου να καταρτιστεί ο κατάλογος των νέων μέτρων, καθώς και των πακέτων στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για αύριο που θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν αύριο το μεσημέρι. Τα πλείστα μέτρα του αυστηρού ολικού lockdown, έχουν κλειδώσει και απομένουν πλέον λεπτομέρειες.

Όπως αποφασίστηκε, τα μέτρα θα έχουν ισχύ από τις 10-31 Ιανουαρίου, με την αποκλιμάκωση που θα ακολουθήσει να τελεί υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και την κατάσταση στα νοσοκομεία.  


Τα sms στο 8998 για τις διακινήσεις, ξαναμπαίνουν στη ζωή μας και θα αποφασιστεί εντός των επόμενων ωρών εάν θα παραχωρηθούν δύο ή τρία για κάθε άτομο ημερησίως. Το τρίτο ενδέχεται να παραχωρηθεί για εξετάσεις rapid τεστ.

Στο σύστημα θα υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις, αλλά η φιλοσοφία του θα παραμείνει η ίδια.


Δεν θα επιτρέπεται η διακίνηση από επαρχία σε επαρχία, πλην εξαιρέσεων που θα καθοριστούν.


Το λιανικό εμπόριο θα παραμείνει κλειστό πλην εξαιρέσεων, όπως έγινε και την περασμένη άνοιξη. Ανοικτές θα παραμείνουν:

  • Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγoρές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταγορές, κάβες)
  • Τα φαρμακεία
  • Υπηρεσίες παροχής τροφίμων  και ποτών (εστιατόρια, καφετέριες, καφενεία, μπαρ), οι οποίες δύναται να προσφέρουν κατ΄ οίκον διανομή
  • Τα πρατήρια υγρών καυσίμων
  • Τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετΕπιπρόσθετα, ανοικτές θα είναι:
  • Επιχειρήσεις κατασκευαστικού τομέα
  • Χονδρέμποροι οικοδομικής βιομηχανίας
  • Μεταποίηση
  • Αγροτικός τομέας
  • Φυτώρια και ανθοπωλεία
  • Γραφεία κηδειών
  • Κλινικά εργαστήρια
  • Συνεργεία αυτοκινήτων 

  • Κλειστά κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής
Όπως ακριβώς και τον περασμένο Μάρτιο τερματίζονται οι εργασίες για:
  • Κομμωτήρια, Κουρεία
  • Ινστιτούτα αισθητικής
  • Επιχειρήσεις δερματοστιξίας
  • Επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό (πλην εξαιρέσεων)
  • Λαϊκές αγορές
  • Παζαράκια
  • Πλανοδιοπώληση

Κλειστά θα παραμείνουν:
  • Χώροι εστίασης (δυνατότητα για κατ’οίκον διανομή)
  • Κέντρα διασκέδασης
  • Γυμναστήρια
  • Σχολές χορού και σχολές αθλημάτων
  • Όσες άλλες επιχειρήσεις προβλέπονται στα υφιστάμενα μέτρα

Σχολεία
Κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων με τα μαθήματα να συνεχίσουν μέσω τηλεκπαίδευσης. Τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, αναμένεται να παραμείνουν ανοικτά. 



Σε ότι αφορά τον δημόσιο τομέα, θα συνεχίσει με τηλεργασία και οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό, δεν θα εξυπηρετούν και θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. 


Θα συνεχίσουν μόνο τα πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας, ενώ τα υπόλοιπα θα ανασταλούν. Υπενθυμίζεται πως όλες οι αθλητικές δραστηριότητες κάτω των 18 ετών, τελούν ήδη σε αναστολή. 






Επιστροφή στις μετακινήσεις με sms θα έχουμε όπως όλα δείχνουν τα επόμενα 24ωρα. Η πολιτική ηγεσία βάζει τις τελευταίες πινελιές στα αυστηρότερα μέτρα που θα επιβληθούν μετά και τις εισηγήσεις που είχε από την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιδημιολογική Ομάδα.

Στόχος αφενός είναι ο περιορισμός των επαφών και αφετέρου η μείωση των πιέσεων στο σύστημα υγείας όπου καθημερινά αυξάνονται οι αριθμοί των ασθενών που χρήσουν νοσηλείας.

Η χρονική διάρκεια των νέων μέτρων θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.


Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται λοιπόν η διακίνησή μας με sms όπου προφανώς θα ισχύουν όσα γνωρίζουμε, δηλαδή η μετακίνηση για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς έκτακτης ανάγκης αλλά και αυτή της άθλησης και της μετακίνησης για σκοπούς ειδών πρώτης ανάγκης.

Ανοικτές προφανώς θα παραμείνουν επιχειρήσεις με είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι οι υπεραγορές και οι φούρνοι. Ανοικτές θα παραμείνουν όπως όλα δείχνουν επιχειρήσεις κατασκευαστικού τομέα και αυτές που άπτονται του τομέα αυτού. Προωθείται επίσης τηλεργασία για χώρους εργασίας όπου υπάρχει δυνατότητα. Κλειστές φυσικά παραμένουν οι επιχειρήσεις στον χώρο εστίασης και όπως όλα δείχνουν πάνε για κλείσιμο οι επιχειρήσεις κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής. 


Τα σχολεία οδεύουν προς τηλεκπαίδευση με ανοικτά νηπιαγωγεία και προδημοτική εκπαίδευση. 

Περιορισμοί αναμένονται και στις μετακινήσεις από επαρχία σε επαρχία με εξαιρέσεις φυσικά για συγκεκριμένους ειδικούς σκοπούς.

Οι οριστικές αποφάσεις θα κυρωθούν αύριο από το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει στις 11.30 το πρωί.


https://www.sigmalive.com/news/local/720536/pame-se-epistrofi-ton-sms-kai-kleistes-epixeiriseis-i-xroniki-diarkeia



Οριστικοποιούνται  οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για τα νέα  μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο  στην βάση των εισηγήσεων που έγιναν από την επιδημιολογική ομάδα για έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Κύπρο.

Από τις εισηγήσεις των επιστημόνων που κυμαίνονταν όπως οι  ίδιοι δηλώνουν δημόσια σε διάφορα επίπεδα, από διατήρηση των μέτρων που υπάρχουν ήδη με μερικές αυστηροποιήσεις μέχρι και πλήρες και ολικό lockdown, η Κυβέρνηση φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να προσανατολίζεται προς πιο  καθαρές αλλά και αυστηρές συνάμα λύσεις.

Σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά και την συνεννόηση που έγινε με τον Υπουργό Οικονομικών τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν:

-Μέτρα με διάρκεια μέχρι και το τέλος του μήνα.

-Επέκταση του περιορισμού των διακινήσεων  και κατά τη διάρκεια της ημέρας με επαναφορά του μέτρου της αποστολής του sms στο 8998.  Το πιο πιθανό είναι να καθιερωθεί  μέχρι και το τέλος σχεδόν του μήνα η αποστολή 2 sms ανά ημέρα καθώς και η δυνατότητα διακίνησης για σκοπούς διενέργειας τεστ κορωνοιού.

-Αναμένεται  επίσης η παραχώρηση δυνατότητας εξόδου από το σπίτι για σκοπούς άσκησης χωρίς την αποστολή sms νοουμένου ότι η διακίνηση γίνεται σε κοντινή απόσταση από την οικία κάποιου. Το ίδιο θα ισχύει και τις ανάγκες εξόδου για τα κατοικίδια ζώα.

- Για την μετακίνηση θα ισχύουν οι εξαιρέσεις  που υπήρχαν στο πρώτο lockdown που επιβλήθηκε στην Κύπρο.

-Απαγόρευση μετακίνησης από επαρχία σε επαρχία πλην των εξαιρέσεων που υπήρχαν στο πρώτο κύμα της πανδημίας και στην επιβολή του πρώτου lockdown με την αποστολη sms.

-Κλείσιμο όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου για τρεις εβδομάδες.  

-Κλείσιμο κομμωτηρίων, κουρείων και ινστιτούτων αισθητικής για τρεις εβδομάδες.

-Απαγόρευση της φυσικής παρουσίας των μαθητών στα σχολεία για ακόμη δεκαπέντε μέρες με παράλληλη διεξαγωγή μαθημάτων με τηλεκπαίδευση, πλην των νηπιαγωγείων και των βρεφοκομικών σταθμών που συνεχίζουν κανονικά.

-Κλειστές παραμένουν οι εκκλησίες για τον κόσμο. Θα γίνονται από ιερείς οι λειτουργίες. Με παρουσία μόνο δέκα ατόμων θα επιτρέπονται κηδείες.

-Όλα τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου που θα κλείσουν θα μπορούν διαδικτυακά να συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς του καταναλωτές με κατ΄οίκον παράδοση.

Τι μένει ανοικτό

-Καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, υπεραγορές, φούρνοι περίπτερα.

-Ιδιωτικά  ιατρεία και φαρμακεία.

-Τράπεζες

-Λαϊκές αγορές με περιορισμούς στον αριθμό επισκεπτών

-Οικοδομική βιομηχανία και εργοτάξια

-Συνεργεία αυτοκινήτων

-Συνεχίζουν τη λειτουργία τους τα ξενοδοχεία μόνο για τους ξένους που έχουν ήδη κάνει κρατήσεις. Θα απαγορεύεται η διαμονή κυπρίων.

-Ερωτηματικό παραμένει η λειτουργία των δικαστηρίων. Η Κυβέρνηση αναμένει σύμφωνα με πληροφορίες εισήγηση από το Ανώτατο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η συνέχιση της εκδίκασης των σοβαρών υποδέσεων χωρίς την παρουσία κόσμου.

-Την λειτουργία τους με χωριτικότηταστο 50% θα συνεχίζουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σχετική πρόταση αναμένεται από τον Υπουργό Συγκοινωνιών.


 

Κανονικά θα συνεχιστούν οι αγώνες και οι προπονήσεις όλων των πρωταθλημάτων της πρώτης κατηγορίας μόνο και χωρίς την παρουσία κόσμου.  Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες όλων των αθλημάτων αναστέλλεται η διεξαγωγή αγώνων.


 

Στα νέα μέτρα θα περιλαμβάνεται σύμφωνα πάντα με πληροφορίες διευκόλυνση των εργαζομένων που θα συνεχίζουν με φυσική παρουσία την εργασία τους η διενέργεια τεστ. Όπως γα παράδειγμα η διενέργεια τεστ σε προσωπικό υπεραγορών σε πρώτη φάση. Σε μεταγενέστερο στάδιο δεν αποκλείεται και η διεξαγωγή rapid test έξω από υπεραγορές και σε κόσμο.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες από το υπουργείο υγείας  είναι μεν η συνέχιση της παρότρυνσης προς τον κόσμο για διενέργεια γρήγορων εξετάσεων, χωρίς όμως να προκύψει κατάχρηση του μέτρου για σκοπούς μετακίνησης με  συνωστισμό.



https://omegalive.com.cy/kypros/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AC-%CE%B8%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF-%E2%80%93-%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-sms-%CE%B1%CE%BD%CE%AC-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1,-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/

Δεν υπάρχουν σχόλια: