Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

15 χρόνια πίσω από τα σίδερα η Έφη Κακαράντζουλα

Τη μέγιστη ποινή που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας επέβαλε στην 36χρονη Έφη Κακαράντζουλα, δράστιδα της επίθεσης με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.


Δικαστές και ένορκοι της επέβαλαν κάθειρξη 15 ετών για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, με ομόφωνη απόφαση. Το δικαστήριο της επέβαλε ακόμη και ποινή φυλάκισης έξι μηνών για το αδίκημα της απείθειας.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να μην δοθεί αναστολή στην έφεση για την Έφη Κακαράντζουλα, ήτοι να παραμείνει στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσή της σε δεύτερο βαθμό. Η τελική ποινή που επιβλήθηκε στην κατηγορούμενη (κατά συγχώνευση) είναι κάθειρξη 15 ετών και τριών μηνών.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης πρότεινε να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεση, διότι η κατηγορούμενη, όπως ανέφερε, είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια και, αν αφεθεί ελεύθερη, είναι ικανή να διαπράξει και άλλα συναφή αδικήματα.

Ο εισαγγελέας ανέφερε μεταξύ άλλων στην σχετική τοποθέτησή του: «Λαμβάνοντας υπόψη της φύσεως και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της δράσης της κατηγορούμενης, και συγκεκριμένα την κατόπτευση των χώρων, την παραλλαγή της εμφάνισης της και την πλήρη αδιαφορία για τη ζωή τη παθούσας, κυρίως λαμβανομένου ότι δεν πιστεύει ακόμα και σήμερα τις διαβεβαιώσεις της παθούσας ότι δεν είχε σχέση με το Νώντα φρονώ ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια, και αν αφεθεί ελεύθερη είναι ικανή να διαπράξει συναφή αδικήματα. Η έφεση δεν θα πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη».

Η συνεδρίαση πλέον του δικαστηρίου ολοκληρώθηκε και εξερχόμενη από το ακροατήριο η Εφη Κακαράντζουλα, πρόσωπα από το περιβάλλον της Ιωάννας της φώναξαν: «Τέρας, τέρας όρθιο». Η κατηγορούμενη αποχώρησε αμίλητη.



Νωρίτερα, την ενοχή της Έφης Κακαράντζουλα για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου αποφάσισε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, έπειτα από οκτώ συνεδριάσεις. 

Δικαστές και ένορκοι ομόφωνα κήρυξαν ένοχη την 36χρονη για το συγκεκριμένο αδίκημα και όχι για αυτό της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, όπως η ίδια είχε ζητήσει.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί στην κατηγορούμενη το ελαφρυντικό σύννομου βίου, το οποίο η ίδια ζήτησε δια του συνηγόρου της Σάκη Κεχαγιόγλου. Ο εισαγγελέας Χαρ. Μαστραντωνάκης ζήτησε να επιβληθεί στην κατηγορούμενη κάθειρξη 15 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και έξι μηνών για την απείθεια.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να μην αναγνωρίσει στην κατηγορούμενη το συγκεκριμένο ελαφρυντικό. Όπως ανέφερε ο εισαγγελέας, η σύννομη ζωή του υπαιτίου αποδεικνύεται πρωτίστως με την απουσία καταδικαστικών αποφάσεων από το ποινικό του μητρώο που είναι μαχητό τεκμήριο.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η σύννομη ζωή δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά με τον ουσιαστικό σεβασμό στα προστατευόμενα από το κράτος έννομα αγαθά, ώστε το έγκλημα που έχει τελέσει να είναι η μοναδική παραφωνία.

Ο κ. Μαστραντωνάκης ανέφερε ακόμη πως το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικού της 36χρονης, είναι αβάσιμο γιατί αποδείχθηκε πως η κατηγορούμενη επί ένα χρόνο παρακολουθούσε την παθούσα και τον 40χρονο Νώντα με τον οποίο διατηρούσε περιστασιακή σχέση χωρίς δεσμεύσεις.

«Στην απολογία της είπε ότι παρακολουθούσε και τη Ιωάννα και τον Επαμεινώνδα. Αυτό το γεγονός φανερώνει ουσιαστική εκτροπή, δόλια και υπολογισμένη εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου για να πραγματοποιήσει τον εκδικητικό της σκοπό όπως αποδείχθηκε» τόνισε ο εισαγγελέας και προσέθεσε: «Η συμπεριφορά της αυτή δεν συνιστά μεν ποινικώς αξιολογούμενη συμπεριφορά αλλά αναιρεί την έννοια του πρότερου σύννομη βίου». Ολοκληρώνοντας ο εισαγγελέας είπε: «Την ενοχή της όπως απεφάνθη το δικαστήριο χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού».


Δεν υπάρχουν σχόλια: