Με τη βοήθεια χειριστή του Ινστιτούτου Κύπρου, το drone προσέγγισε το σημείο με αποτέλεσμα ο δράστης να αναγκαστεί να κατασβέσει τη φωτιά, προτού αυτή επεκταθεί. Παράλληλα, ο χειριστής του drone ενημέρωσε την Αστυνομία και υπέδειξε το σημείο στα μέλη του τοπικού Αστυνομικού Σταθμού Περιστερώνας, που ανέλαβε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
Το όλο εγχείρημα εντάσσεται στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Τμήματος Δασών και Ινστιτούτου Κύπρου, που αφορά στη συνεχή ανάπτυξη τεχνολογίας μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων – γνωστών ως drones, με σκοπό την πρόληψη,εντοπισμό και διαχείριση πυρκαγιών.
Το USRL,το οποίο υπάγεται στο Κέντρο Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου, έχει μοναδική τεχνογνωσία στην κατασκευή και ανάπτυξη σκαφών όλων των διαστάσεων και πολλαπλών δυνατοτήτων.
Τα drones που κατασκευάζονται στο ΙΚυ για σκοπούς περιβαλλοντικής επιτήρησης, σε μια εξαιρετικά στενή και παραγωγική συνεργασία με το Τμήμα Δασών, είναι ευέλικτα και οικονομικά, με δυνατότητες αυτόματης απογείωσης και προσγείωσης και εξοπλισμένα με video/θερμικές κάμερες. Είναι ιδανικά για σκοπούς συνεχούς επιτήρησης και πυροπροστασίας δύσβατων περιοχών.
Πιο συγκεκριμένα το σύστημα που εξυπηρετεί τις ανάγκες του Τμήματος Δασών, αναπτύχθηκε στην ολότητα του στο ΙΚυ και αποτελείται από ένα μοναδικό συνδυασμό ενός μη-επανδρωμένου αεροσκάφους σταθερής πτέρυγας για σκοπούς εναέριας παρατήρησης, και ενός υπερ-ευέλικτου και γρήγορου τετρακόπτερου για επιτόπιους ελέγχους άμεσης απόκρισης. Και τα δύο εναέρια συστήματα είναι πλήρως συμβατά με το καινοτόμο λογισμικό επίγειου κέντρου ελέγχου και το υλικολογισμικό αυτόματου πιλότου που έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από την ομάδα ανάπτυξης λογισμικού του USRL, βελτιστοποιημένα για εφαρμογές παρακολούθησης και απόκρισης έκτακτης ανάγκης.
Αξίζει
να σημειωθεί ότι τα drone του Ινστιτούτου Κύπρου αναμένεται να αξιοποιηθούν
στο εγγύς μέλλον και από την Αστυνομία Κύπρου, σε μία στενή συνεργασία με το
Τμήμα Αρχαιοτήτων, για εντοπισμό αρχαιοκάπηλων και τυμβωρύχων, κάτι που θα
συμβάλει στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τα Drones του Ινστιτούτου υπερτερούν από τα εμπορικά διαθέσιμα, καθώς συμπεριλαμβάνουν την κατασκευή των μηχανολογικών, ηλεκτρονικών και λογισμικών συστημάτων, που δίνει την δυνατότητα στη βέλτιστη προσαρμογή των drones για το συγκεκριμένο σκοπό χρήσης. Σημαντικό επίσης πλεονέκτημα είναι το εξαιρετικά ανταγωνιστικό τους κόστος
Ήδη
το Ινστιτούτο Κύπρου βρίσκεται σε επαφή με κορυφαία ιδρύματα στην Ελλάδα και
άλλες χώρες του εξωτερικού για αγορά και χρήση των συγκεκριμένων drones.
-------
Σχετικά Βίντεο:
·
https://mybox.cyi.ac.cy/public.php?service=files&t=5d917cb0f6a7975a8d3d3c407430dcb7
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου