Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Από 40 μέλη απαρτίζεται η κυβέρνηση Τσίπρα

Προσπάθειες έγιναν, αλλά τελικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να περιορίσει οι αριθμό των μελών του πρώτου υπουργικού του συμβουλίου, 


αν και πρόκειται για ένα από το πλέον ολιγομελή σχήματα της μεταπολίτευσης. Η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από 40 μέλη, 34 άνδρες και μόλις 6 γυναίκες, αριθμός εξαιρετικά μικρός για τα δεδομένα της αριστεράς.



Το εντυπωσιακό στοιχείο όμως στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι τα ανοίγματα του πρωθυπουργού σε στελέχη από άλλους χώρους, αλλά και τεχνοκράτες.



Καταρχήν συμμετέχουν ένας πέντε μέλη από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ο :Πάνος Καμμένος δηλαδή ως υπουργός και άλλοι τέσσερις υφυπουργοί.


Το νέο σχήμα έχει ένα αντιπρόεδρο, 14 υπουργούς, 20 αναπληρωτές υπουργούς και 5 υφυπουργούς.

Συμμετέχει ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ και παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Τσιρώνης απο τους Οικολόγους Πράσινους, και οι τεχνοκράτες ή καθηγητές που δεν έχουν προέλευση και πάντως δεν έχουν καμία οργανική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Φωτάκης, Κώστας Μαρδάς, Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Παρασκευόπουλος, αλλά και ο βουλευτής Νίκος Τόσκας, που είναι συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνολικά το σχήμα έχει 14 εξωκοινοβουλευτική στελέχη.

Ο κ. Τσιπρας επιστράτευσε έναν ευρωβουλευτή, τον Γιώργο Κατρουγκαλο. Πρώτος επιλαχων ειναι ο Στέλιος Κουλογλου, αλλά είναι θολό εάν θα δεχθεί τη θέση, ή στην ευρωβουλή θα παει ο Γιαννης Μηλιός.

Από την πασοκογενη πτέρυγα είναι μόνο ο Πάνος Κουρουμπλής, ενώ από την αριστερή πλατφόρμα μετέχουν οι Πάνος Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Χουντής, Κωστάς Ήσυχος και η συνεργαζόμενη με την πτέρυγα αυτή Νάντια Βαλαβάνη.

Στα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, Υγείας, Εξωτερικών είναι μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.


Το πρώτο θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: