Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές από την νέα Ελληνική Κυβέρνηση


Λίγες μόνο ώρες μετά που ανήλθε στην εξουσία, η νέα Ελληνική Κυβέρνηση προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές για το δημόσιο, όπως επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 Ευρώ, επαναπροσλήψεις των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και των σχολικών φυλακών που απολύθηκαν λόγω διαθεσιμότητας καθώς και απολυμένων εργαζομένων της ΕΡΤ, όπως επίσης και φραγμό στις ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών. Αναλυτικά:


ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ
Την επαναφορά, άμεσα, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης. «Μέσα στα πρώτα νομοσχέδια, υπάρχουν αυτά που σχετίζονται με τις συλλογικές συμβάσεις, με τον νόμο για την επιστράτευση και βεβαίως όσα σχετίζονται με την προστασία σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ» δήλωσε στον ANT1 ο Π.Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι «σε αυτά όλα υπάρχουν ήδη, σχεδόν έτοιμα, στην τελική τους μορφή, νομοθετήματα». «Είναι μία πρόκληση για μία κυβέρνηση της Αριστεράς, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να αναμετρηθεί με τα προβλήματα της εργασίας» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ.Στρατούλης επανέλαβε, στον ΑΝΤ1, τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά της 13ης σύνταξης και των επικουρικών συντάξεων σε όσους λαμβάνουν μηναία σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.
ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
«Η κεντρική τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι ότι θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας» δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης, αναφορικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων. Ο ίδιος παρέπεμψε πάντως στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Σπίρτζης, ανέφερε ότι οι προτεραίοτητές του ως υπουργού, θα είναι αυτά που έχουν ειπωθεί έως τώρα από το ΤΕΕ και τον επιστημονικό κόσμο. Πρέπει, είπε, να γίνουν ιεραρχήσεις των προγραμμάτων και των δημοσίων επενδύσεων και των έργων και πρόσθεσε ότι τα έργα πρέπει να υπηρετούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ανέφερε, τέλος, ότι σε θεσμικό επίπεδο θα δούμε πολλούς τομείς που τα τελευταία 4-5 χρόνια είχαν αποδιοργανωθεί πλήρως με απανωτές διατάξεις.
Την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Τόνισε, επίσης, ότι στόχος είναι η μείωση της τιμής του ρεύματος για τα νοικοκυριά. «Θα προχωρήσουμε στη διακοπή κάθε ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα επανέλθει στο Δημόσιο, ως δημόσια επιχείρηση η οποία θα λειτουργήσει σε όφελος της ανάπτυξης και με κριτήρια αποκλειστικά παραγωγικά και περιβαλλοντικά. Θα είναι μια καινούργια ΔΕΗ, η οποία θα υποβοηθήσει σημαντικά την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα σε παραγωγική ανασυγκρότηση» δήλωσε στο Mega. Επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πετύχει μείωση της τιμής του ρεύματος. «Το θέμα δεν είναι να πουλήσουμε τη ΔΕΗ για να βάλουμε κάτι στον προϋπολογισμό, γιατί αυτά τα έσοδα τα πληρώνουμε ακριβά, διότι χάνουμε άλλα έσοδα από τα κέρδη της ΔΕΗ. Χάνουμε, επίσης, πολλά έσοδα από τον προσανατολισμό της ΔΕΗ, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε πανάκριβη ηλεκτρική ενέργεια και πανάκριβο φυσικό αέριο, που δεν βοηθά τη χώρα» τόνισε.

ΡΟΛΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Τα περί αφοπλισμού της Αστυνομίας δεν τα πιστεύω» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, τονίζοντας ότι ο αστυνομικός θα έχει όπλο στη διαδήλωση, άλλα όχι για να φοβίζει και να τρομοκρατεί. «Κατ' αρχάς να δούμε αν χρειάζεται πάντοτε στη διαδήλωση η Αστυνομία και τι ρόλο θα παίζει. Και δεύτερον, όπλο θα έχει, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι θα το έχει προτεταμένο για να φοβίζει και να τρομοκρατεί ανθρώπους που διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους» είπε στον Αnt1.
Ο κ. Πανούσης έκανε λόγο για θέματα ισορροπίας στην ΕΛ.ΑΣ., τονίζοντας: «Είναι διαφορετικό πράγμα να ξέρει ένας αστυνομικός πότε βγάζει το όπλο, πού το στρέφει και γιατί το κάνει. Είναι διαφορετικό πράγμα η αστυνόμευση ενός κοινωνικού κινήματος και διαφορετικό πράγμα η αστυνόμευση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Άρα αυτό δεν έχει να κάνει με το να μην έχει όπλο ο αστυνομικός, αλλά πρέπει να έχει εκπαιδευτεί για να ξέρει τι θα το κάνει αυτό το όπλο». Οι δηλώσεις του κ. Πανούση έρχονται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει τονίσει ότι σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι να αφοπλίσει την αστυνομία, αλλά να αφοπλίσει όσους έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές. «Θέλουμε καλύτερη αστυνόμευση, όχι αστυνομοκρατία» έχει δηλώσει ο κ. Τσίπρας.
Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις Τσίπρα, λέγοντας ότι για το ζήτημα έχει μιλήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και έχει πει πει ότι δεν πρέπει να υπάρχει όπλο στις διαδηλώσεις. Ο κ. Πανούσης έκανε, επίσης, λόγο για ανάγκη εκδημοκρατισμού της Αστυνομίας και μιλώντας στον Βήμα 99,5 είπε ότι «θα συμφιλιώσουμε τον πολίτη με τον αστυνομικό». «Η Αστυνομία είναι ένας θεσμός της Δημοκρατίας δεν είναι κατά της Δημοκρατίας» είπε, τονίζοντας ότι «η Αστυνομία πρέπει να διδάξει ήθος, δημοκρατία και πίστη στον κοινοβουλευτισμό και στο Σύνταγμα».

ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
Μιλώντας στη συνέχεια στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε ότι θα προτείνει να φύγουν τα κάγκελα από την πλευρά του Αγνώστου Στρατιώτη, τονίζοντας ότι είναι θέμα συμβολισμού και ότι η Βουλή δεν φοβάται το λαό. Για τις φυλακές Γ' Τύπου είπε ότι θα πρέπει να καταργηθούν γιατί δεν προσφέρουν τίποτα.
Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για επανάκτηση της αξιοπρέπειας και για να ξαναδοθεί στους ανθρώπους λίγη ελπίδα, δηλώνει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στην Repubblica τονίζοντας ότι θα σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί κατοικιών και θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. «Δεν μας χρειάζεται η άδεια της τρόικας» αναφέρει η κ. Βαλαβάνη. «Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησής μας θα είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση τής ανθρωπιστικής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Δεν μας χρειάζεται η άδεια της τρόικας. Πρώτον διότι δεν την αναγνωρίζουμε ως νόμιμο όργανο με το οποίο να διαπραγματευθούμε. Και διότι το πρόγραμμά μας εξηγεί καλά, σημείο προς σημείο, πώς θα χρηματοδοτήσουμε τις παρεμβάσεις μας» υπογραμμίζει. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η κυβέρνηση ζητά από τους πιστωτές την περικοπή του χρέους, «κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από το 2009, όπως παραδέχθηκαν και οι ιθύνοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Ερωτηθείσα δε σχετικά με το αίτημα των δανειστών για νέες περικοπές, απαντά ότι «η χώρα δεν θα δεχθεί τέτοιου είδους επιβολές, διότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για επανάκτηση της αξιοπρέπειας και για να ξαναδοθεί, στους ανθρώπους, λίγη ελπίδα».
Η Νάντια Βαλαβάνη υπογραμμίζει ότι θα σταματήσουν οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί των κατοικιών, θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, και θα επανασυνδεθεί το φως στις φτωχές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, διότι «πρόκειται για δέσμευση πολιτισμού».
Σε ερώτηση σχετικά με την εξεύρεση πόρων, η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρει ότι «θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που δεν κατέληξαν στη διάσωση των τραπεζών και αναμένεται, παράλληλα, και η αποδέσμευση ευρωπαϊκών πόρων».

«Δεν αναγνωρίζουμε το μνημόνιο που υπέγραψε ο Σαμαράς, αλλά η Ευρώπη δεν πρέπει να ανησυχεί. Θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών μας, για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Όχι με οριζόντιες και γενικευμένες περικοπές, αλλά με παρεμβάσεις για να γίνει πιο αποτελεσματικός και λιγότερο δαπανηρός ο κρατικός μηχανισμός» σημειώνει η κ. Βαλαβάνη.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και των σχολικών φυλακών που απολύθηκαν λόγω διαθεσιμότητας δεσμεύθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι θα ανακληθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο που προήλθαν από το μέτρο της διαθεσιμότητας ή κρίθηκαν αντισυνταγματικές. «Οι καθαρίστριες και οι σχολικοί φύλακες είναι οι πρώτες αδικίες που θα διορθωθούν» είπε. Για το μέτρο της αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση πρότασης και τόνισε ότι «η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να είναι έτοιμη τις πρώτες 100 ημέρες».
Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα ισχύσει ό,τι ισχύσει και για τις άλλες περιπτώσεις εργαζομένων που προανέφερα». Σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε την ΕΡΤ όπως ήταν πριν το μαύρο, αλλά όπως εμφανίστηκε μετά το μαύρο. «Θα πρέπει να γυρίσουμε όχι στην παλιά ΕΡΤ γιατί είχε τις αμαρτίες του πελατειακού κράτους που είχαμε. Πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο να έχουμε την ΕΡΤ την ανοιχτή στην κοινωνία. Την ΕΡΤ αυτή που λειτούργησε από τη στιγμή που έπεσε το μαύρο εκεί και αυτό είναι μια διαδικασία δύσκολη. Γιατί ούτε θα πρέπει να φερθούμε εκδικητικά απέναντι σε αυτούς της ΝΕΡΙΤ γιατί πολλοί από αυτούς από ανάγκη πήγαν εκεί. Να μην επαναφέρουμε την πελατειακή ΕΡΤ» είπε το βράδυ της Τρίτης στο Mega.
Ως προς το θέμα του ενιαίου μισθολογίου ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως θα πρέπει να εξορθολογιστεί, να εξαλειφθούν οι ανισότητες και εκτίμησε ότι για αυτό δεν θα χρειαστεί χρόνος μεγαλύτερος του εξαμήνου. Yπογράμμισε πως το πρώτο πράγμα που θα συζητήσει με τους δημόσιους υπαλλήλους θα είναι το σύστημα αξιολόγησης, λέγοντας πως αυτό θα πρέπει να είναι τίμιο, δημοκρατικό και πρόσθεσε ότι θα δώσει εντολή ενός 15 ημερών να κλείσουν όλες οι εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: