Σύμφωνα με μια νέα και εξαιρετικά καθησυχαστική έρευνα, μπορούμε να απολαμβάνουμε άφοβα λίγο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας χωρίς να ανησυχούμε για μελλοντικές βλάβες στο συκώτι. Παλαιότερα, οι επιστήμονες είχαν υποστηρίξει ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ είναι και αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από κίρρωση του ήπατος.
Τώρα, η νέα μελέτη –στην οποία συμμετείχαν 55.197 άτομα– καταδεικνύει ότι το μοτίβο κατανάλωσης αλκοόλ και όχι η συνολική ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουμε επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης παθήσεων του ήπατος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ μόνο μία ή δύο μέρες την εβδομάδα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο βλάβης στο συκώτι.
Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τις καθημερινές τους συνήθειες, τη διατροφή τους, την περίμετρο της μέσης τους και την κατά μέσο όρο ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωναν τα 20, στα 30, στα 40 και στα 50 τους. Οι 342 από τους συμμετέχοντες έλαβαν διάγνωση για κίρρωση του ήπατος. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα στοιχεία που είχαν δώσει οι συμμετέχοντες ώστε να υπολογίσουν το «δείκτη κινδύνου» βλάβης του ήπατος αναλογικά με τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ, τη συνολική πρόσληψη αλκοόλ για όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και το είδος του προτιμώμενου αλκοολούχου ποτού.
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Hepatology υπέδειξαν πως η καθημερινή κατανάλωση και η συνολικά αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν βασικό παράγοντα κινδύνου για τα προβλήματα στο συκώτι. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν, όμως, ότι η καθημερινή κατανάλωση είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την κατανάλωση αλκοόλ πέντε ή έξι ημέρες της εβδομάδας.
Επίσης, διαπιστώθηκε πως η μπύρα και τα ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι πιο επικίνδυνα από το κρασί.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εστίασε στο μοτίβο κατανάλωσης αλκοόλ αντί για τη συνολική ποσότητα αλκοόλ ως προς τις πιθανές βλάβες στο συκώτι.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αποχή μία με δύο φορές την εβδομάδα είναι ευεργετική επειδή παρέχει τον απαραίτητο χρόνο στο συκώτι ώστε να αναγεννηθεί ή επιβραδύνει την εξέλιξη της βλάβης.
Πηγή: www.onmed.gr
nooz
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου