Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Σε επίπεδο-ρεκόρ για ένα τρίμηνο διαμορφώθηκε η επενδυτική δραστηριότητα στην παγκόσμια αγορά ακινήτων


Σε επίπεδο-ρεκόρ για ένα τρίμηνο διαμορφώθηκε η επενδυτική δραστηριότητα στην παγκόσμια αγορά ακινήτων κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2014.
 
Σύμφωνα με στοιχεία της Jones Lang LaSalle, συνολικά επενδύθηκαν κεφάλαια ύψους 184,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που καταγράφεται σε διάστημα τριών μηνών.
 
Συνολικά κατά το 2014, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της εταιρείας, προκύπτει ότι επενδύθηκαν κεφάλαια 591,2 δισ. ευρώ στην παγκόσμια αγορά ακινήτων,αύξηση της τάξεως του 18%.
 
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κλάδου International Capital Group της Jones Lang LaSalle (στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Αθηναϊκή Οικονομική), κ. Αρθουρ ντε Χάαστ, οι βασικοί κινητήριοι μοχλοί της ανάπτυξης της αγοράς το 2014 ήταν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ. Οσον αφορά τις αγορές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, αν και κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2014 υπολείπονταν του υπόλοιπου κόσμου, εντούτοις κατέγραψαν σημαντική ανάκαμψη κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
 
 
Τη μεγαλύτερη ροή κεφαλαίων σημείωσαν οι αγορές της αμερικανικής ηπείρου, όπου τοποθετήθηκαν 251,7 δισ. ευρώ, μέγεθος 24% υψηλότερο από το 2013. Ιδιαίτερο ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή διαδραμάτισε η αγορά των ΗΠΑ, όπου μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο επενδύθηκαν κεφάλαια 71,8 δισ. ευρώ, ποσό που ήταν 6% υψηλότερο από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.
 
Πέραν των ΗΠΑ, σημαντική επενδυτική κίνηση καταγράφηκε επίσης σε Μεξικό και Βραζιλία, ενώ η αγορά του Καναδά σημείωσε μικρή πτώση σε σχέση με το 2013.
 
Στην Ευρώπη, το συνολικό ύψος των επενδύσεων σε ακίνητα αυξήθηκε κατά 21% σε 226,2 δισ. ευρώ. Σημαντική ήταν η ανάπτυξη όλων των μεγάλων αγορών, καθώς η αύξηση των επενδύσεων σε Μεγ. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία άγγιξε το 17% κατά μέσο όρο.
 
Επιπλέον, μεγάλη ήταν η αύξηση των επενδύσεων σε ακίνητα άλλων χωρών, που μέχρι πρότινος είχαν περιορισμένη απήχηση μεταξύ των επενδυτών. Για παράδειγμα, στις χώρες της Νότιας Ευρώπης σημειώθηκε αύξηση κατά 70%, στην πρώην Μπενελούξ (Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) η αύξηση ήταν της τάξεως του 61%, ενώ μεγάλη άνοδο κατέγραψαν οι επενδύσεις και στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με 51%, αλλά και στις σκανδιναβικές χώρες με 41%.
 
 
Σύμφωνα με την Jones Lang La Salle, κατά το 2015 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων σε ακίνητα, που αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 616,5 δισ. ευρώ και 633,4 δισ. ευρώ.
 
Αυτό, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται μεγαλύτερη αβεβαιότητα, κυρίως λόγω των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στην κινεζική οικονομία (χαμηλότερη ανάπτυξη), αλλά και μιας σειράς εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη (Ελλάδα, Μεγ. Βρετανία και Ισπανία), που θα οδηγήσουν αρκετούς επενδυτές στο να τηρήσουν στάση αναμονής.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: