Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Τοξικές τροφές για γάτες και σκύλους

Καθώς οι άνθρωποι είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι για διατροφικά θέματα που αφορούν την υγεία τους, την ίδια προσοχή θα πρέπει να δείχνουν και για τα τριχωτά μέλη της οικογένειάς τους.


Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη συνειδητοποιήσει πως μερικά από τα «εμπορικά» τρόφιμα μπορεί να περιέχουν ανθυγιεινά συστατικά και θεωρούν πως τα φυσικά, φρέσκα τρόφιμα είναι πιο υγιεινά για τα κατοικίδιά τους από τα διάφορα υποπροϊόντα που περιέχουν συντηρητικά.
Ωστόσο, θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι μερικές τροφές που οι ίδιοι θεωρούν κατάλληλες για τα ζώα τους, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα τοξικές για τις γάτες και τους σκύλους λόγω του διαφορετικού τρόπου που τα ζώα μεταβολίζουν τις τροφές σε σχέση με τους ανθρώπους.
Ποιες είναι αυτές οι τροφές:
Σοκολάτα. Αν και πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η σοκολάτα είναι επιβλαβής για τις γάτες και τους σκύλους, είναι κάτι που συνήθως αφήνουν πάνω στα τραπέζια και τους πάγκους. Τα σκυλιά μπορεί να σχίσουν ένα κουτί γλυκά όταν τους δοθεί η ευκαιρία, ενώ το ίδιο μπορεί να κάνουν και οι γάτες με την έμφυτη περιέργειά τους. Σε μεγάλες ποσότητες, όμως, η σοκολάτα στα κατοικίδια ζώα μπορεί να τα οδηγήσει σε κώμα ή ακόμα και σε θάνατο. Σε μικρότερες ποσότητες, θα προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας. Ο βαθμός τοξικότητας εξαρτάται από το βάρος του ζώου και την ποσότητα και τον τύπο της σοκολάτας που καταναλώνεται. Τα αρτοποιήματα για παράδειγμα που είναι φτιαγμένα από σοκολάτα περιέχουν θεοβρωμίνη περισσότερο από ό,τι η συμβατική σοκολάτα, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο τοξικά για τα ζώα. Τα σκυλιά αγαπούν τη σοκολάτα, γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε το νου σας να μην την βρουν και τη δοκιμάσουν. Οτιδήποτε περιέχει κακάο ή σοκολάτα θα πρέπει να αποφεύγεται.
Σταφύλια και σταφίδες. Αν και δεν είναι σαφές για τους επιστήμονες τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει τα σταφύλια και τις σταφίδες τοξικά για τις γάτες και τα σκυλιά, ακόμη και μία σχετικά μικρή ποσότητα μπορεί να βλάψει τα νεφρά τους. Για το λόγο αυτό είναι φρόνιμο να μην παρέχετε σταφύλια και σταφίδες στα κατοικίδια, παρά το γεγονός ότι σε μικρές ποσότητες είναι ανεκτά. Επίσης, αποφύγετε να δίνετε κομμάτια μπισκότου ή άλλα τρόφιμα που περιέχουν σταφίδες στα ζώα σας.
Σκόρδα, κρεμμύδια και σκόνες. Είτε φρέσκα, είτε μαγειρεμένα, είτε σε σκόνη, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια μπορούν να βρεθούν μεταξύ των συστατικών πολλών έτοιμων γευμάτων,συμπεριλαμβανομένων των βρεφικών τροφών. Τα σκόρδα και τα κρεμμύδια μπορεί να είναι δηλητηριώδη για γάτες και σκύλους, επειδή τα σουλφοξείδια και τα δισουλφίδια που βρίσκονται σε αυτά, μπορούν να βλάψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και να οδηγήσουν σε αναιμία. Τα κρεμμύδια είναι πιο προβληματικά από ό,τι το σκόρδο, αλλά και τα δύο θα πρέπει να αποφεύγονται. Αν ετοιμάσετε ένα γεύμα για τον εαυτό σας που θα περιέχει το σκόρδο ή κρεμμύδια, κρατήστε το μακριά από τα κατοικίδιά σας.
Φουντούκια και καρύδια. Τα φουντούκια και τα καρύδια χρησιμοποιούνται συχνά σε συνταγές μπισκότων. Θεωρούνται δηλητηριώδη για τους σκύλους επειδή τείνουν να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, λήθαργο, εμετό και μυϊκό τρόμο ή δυσκαμψία.
Μανιτάρια. Διάφορα είδη μανιταριών είναι τοξικά για τους σκύλους και μπορεί να προκαλέσουν σοκ και θάνατο. Οι επιπτώσεις διαφέρουν ανάλογα με την ποσότητα που θα καταπιεί το κατοικίδιο, γι’ αυτό αποφύγετέ τα έτσι κι αλλιώς. Επίσης, αν έχετε αυλή, θα πρέπει να έχετε το νου σας για την περίπτωση που μπορεί να φυτρώσουν μανιτάρια, γιατί και αυτά είναι τοξικά για τους σκύλους.
Ντομάτες και φυτά ντομάτας. Οι ντομάτες όλων των ειδών είναι τοξικές για τις γάτες, όπως είναι και τα μέρη του φυτού της τομάτας. Η κατανάλωση μόλις μίας ντομάτας αρκεί για να προκαλέσει σοβαρές γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
Κόκκαλα από κοτόπουλο. Αν και δεν είναι τοξικά τα κόκκαλα του κοτόπουλου μπορεί να κολλήσουν στον ουρανίσκο, το λαιμό και τα έντερα του σκύλου γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία. Τα θραύσματα των οστών του κοτόπουλου επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορεί να δημιουργήσουν εναποθέσεις στο εσωτερικό του στομάχου του ζώου.
Ξυλιτόλη. Η ξυλιτόλη είναι ένα υποκατάστατο της ζάχαρης που βρίσκεται σε πολλούς τύπους καραμέλας, σε βιταμίνες, σε κέικ και άλλα ψημένα προϊόντα που δεν περιέχουν ζάχαρη, καθώς και στις τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Όμως, μόλις τρία γραμμάρια (περίπου πέντε κομμάτια τσίχλας) αρκούν για να σκοτώσουν έναν μέτριο ή μεγαλύτερο σκύλο, ενώ ένας μικρόσωμος σκύλος μπορεί να οδηγηθεί στο θάνατο αν καταπιεί μόλις δύο κομμάτια τσίχλας. Μέσα σε 15-30 λεπτά από την κατάποση της ξυλιτόλης τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα ενός σκύλου θα μειωθούν με αποτέλεσμα τον λήθαργο και την απώλεια ισορροπίας. Μπορεί επίσης να συμβεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη και ηπατική ανεπάρκεια που αν παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο μέσα σε 24 ώρες. Οι διαβητικοί που μπορεί να έχουν στο σπίτι τους διάφορα ψημένα προϊόντα χωρίς ζάχαρη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν διαθέτουν κατοικίδια, μήπως διαφύγουν της προσοχής τους και τα δοκιμάσουν.
Αν ένας σκύλος καταναλώσει ένα προϊόν που περιέχει ξυλιτόλη καλέστε αμέσως κτηνίατρο. Μέχρι να έρθει, αν η απόσταση είναι μεγαλύτερη από 30 λεπτά, μπορεί να σας συμβουλέψει να προσπαθήσετε να προκαλέσετε εμετό στο ζώο.
Άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε στα κατοικίδιά σας περιλαμβάνουν τις ωμές πατάτες, ειδικά εκείνες που έχουν πράσινα σημεία, το δέρμα της γαλοπούλας, το μοσχοκάρυδο και ροφήματα με καφεΐνη, συμπεριλαμβανομένου και του τσαγιού. Το αλκοόλ και ο λυκίσκος πρέπει επίσης να αποφεύγονται, καθώς η δηλητηρίαση από αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή ακόμα και σε θάνατο. Μην αφήνετε το κατοικίδιό σας να ψαχουλεύει στα σκουπίδια, γιατί και τα μουχλιασμένα τρόφιμα περιέχουν τοξίνες που μπορεί να του προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια.
Δεδομένου ότι πολλά από τα σημάδια τοξικότητας είναι παρόμοια, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αμέσως εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει κακή όψη, παρουσιάζει απάθεια ή φαίνεται να πονάει. Τα αιματηρά κόπρανα ή ο εμετός είναι επίσης πιθανά συμπτώματα της δηλητηρίασης. Τα γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση αερίων με αποτέλεσμα το στομάχι να φαίνεται πρησμένο ή να είναι σκληρό στην αφή. Αυτή είναι μια επώδυνη κατάσταση που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να «σκάσει» το στομάχι του ζώου. Τα καλά νέα είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία για δηλητηρίαση μπορεί να είναι επιτυχής εάν χορηγηθούν εγκαίρως φάρμακα.
Οι εμπορικές τροφές για γάτες και σκύλους που είναι αναγνωρισμένες και δοκιμασμένες για πολλά χρόνια, μπορούν να παρέχουν πιο ισορροπημένη διατροφή από πολλές φυσικές τροφές και στην σύγχρονη εποχή είναι και εξαιρετικά βελτιωμένες σε σχέση με το παρελθόν. Ακολουθήστε μερικούς απλούς κανόνες για να εξασφαλίσετε πως τα κατοικίδιά σας μπορούν να έχουν μια ευτυχισμένη, μακρόβια και υγιή ζωή.
Πηγή: medinova.gr
 http://ikypros.com/?p=78441#sthash.pHJBaCJ4.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: