Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Εκδήλωση ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΥΠΡΙΩΝ Φοιτητών Βρετανίας για το Κυπριακό στη Σκωτία

                                      

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 18:30 στο Εδιμβούργο η εκδήλωση με θέμα “Η Κύπρος κοντά σε λύση; Οι ρίζες της διαίρεσης και οι επιπτώσεις για την Ευρώπη”.

Description: http://www.embargoed.org/images/news/thumbnails/image_87_1.jpg



Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Μέτωπο Κυπρίων Φοιτητών Η.Β. και κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η κ. Φανούλλα Αργυρού, συγγραφέας-ερευνήτρια, ο υποψήφιος διδάκτωρ εγκληματολογίας κ. Λάμπρος Καούλλας και ο καθηγητής νομικής Δρ. Κλέαρχος Κυριακίδης. Τις ομιλίες συντόνιζαν οι κ.κ. Σίμος Μακρής και Νικόδημος Πετρίδης, μέλη του Μετώπου Κυπρίων Φοιτητών. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Εδιμβούργο Δρ. Κωνσταντίνος Χατζηβασιλείου καθώς και μεγάλος αριθμός φοιτητών, Κύπριων αλλά και ξένων.
Η κ. Φανούλλα Αργυρού άνοιξε τον κύκλο τον ομιλιών με το θέμα “Η εξέλιξη της ‘λύσης’: Τα ιστορικά στοιχεία για την τραγωδία της Κύπρου και η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία”. Η κ. Αργυρού παρουσίασε την πορεία του κυπριακού μέσα από έγγραφα αλλά και χάρτες που έχουν αποχαρακτηριστεί από το Φόρεϊν Όφις. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αποδείκνυαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι μια λύση τύπου ΔΔΟ για την Κύπρο ήταν στα πλάνα της Αγγλοτουρκικής συμμαχίας από το 1956-1957.
Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Λάμπρος Καούλλας ο οποίος μίλησε για τον “Πόλεμο δια αντιπροσώπων της Τουρκίας στην Κύπρο 1955-1964: Τα μαθήματα και οι προκλήσεις για τη Δύση σήμερα”. Η ομιλία του κ. Καούλλα επικεντρώθηκε στο πώς η Τουρκία μέσω ομάδων Τουρκοκυπρίων κατάφερε τελικά να αποκτήσει αυτά που η Άγκυρα σχεδίαζε από το 1956 για την Κύπρο. Παρουσιάστηκε μια σειρά ενεργειών της Τουρκίας στην Κύπρο που αποδεικνύουν το προσχεδιασμένο της υπόθεσης της “λύσης” του κυπριακού.
Τέλος, ο Δρ. Κλέαρχος Κυριακίδης μίλησε για “Το δόγμα της διαίρεσης και το πεπρωμένο της δημοκρατίας: Είναι η Κύπρος ένα προπύργιο ή ένα ντόμινο;”. Ο Δρ. Κυριακίδης, αφού παρουσίασε την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία από μια νομική σκοπιά, διερωτήθηκε κατά πόσον η Ε.Ε. θα ήθελε να θεσμοθετήσει το διαχωρισμό των πολιτών σε διάφορες κατηγορίες και μάλιστα εντός των εδαφών της. Τόνισε, μάλιστα, το επικίνδυνο της όλης υπόθεσης καθώς ο διαχωρισμός συνεπάγεται με ρατσισμό.
Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση μεταξύ του κοινού και των ομιλητών ενώ ένα μικρό χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δρ. Κωνσταντίνος Χατζηβασιλείου. 

 Η εκδήλωση σε βίντεο εδώ:
Γραφείο Τύπου
Μέτωπο Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου 
www.metopo.org.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια: