Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Καταδικαστέα η απόπειρα εμπρησμού τεμένους στη Δένεια αλλά τι γίνετε με τις χιλιάδες εκκλησίες στα κατεχόμενα;


Μετά την τουρκική εισβολή του 1974  στις ελεύθερες περιοχές εκατοντάδες  τζαμιά  συντηρήθηκαν και συντηρούνται άψογα και  με χρήματα του εκτοπισμένου - φορολογούμενου πολίτη
(Έστω και αν προηγουμένως ήταν εκκλησιές και έχουν μετατραπεί κατά την τουρκοκρατία σε τζαμιά), και επιτρέπεται η πρόσβαση καθημερινά. Μολαταύτα, στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, οι εισβολείς εφάρμοσαν μεθοδικά  και μακρόχρονα  σχεδία για εξάλειψη της θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομίας  χιλιάδων  χρονών .  Χιλιάδες εκκλησίες  και παρεκκλήσια  έχουν από τότε μετατραπεί σε τζαμιά ,στάβλους, αχυρώνες, ξενοδοχεία ,πολιτιστικά κέντρα, εστιατόρια, στρατιωτικές αποθήκες, μουσεία, γκαλερί ,ακόμη και νεκροτομεία,  άλλες έχουν υποστεί ολοκληρωτική  κατάρρευση, άλλες βομβαρδίστηκαν και κείτονται ερείπια (Άγιος Ανδρόνικος Κυθρέας) έχοντας  αφεθεί στη φθορά  του χρόνου. Αναρίθμητες  εικόνες και εκκλησιαστικά σκευή φυγαδεύτηκαν και πουλήθηκαν από αρχαιοκάπηλους στο εξωτερικό ενώ τα ελληνικά τοπωνύμια έχουν μετατραπεί σε τουρκικά ως ένα εκ των μέτρων υπόσκαψης της ελληνικής ταυτότητας των κατεχομένων και χιλιάδες τζαμιά χτίστηκαν και χτίζονται στα κατεχόμενα προς δημιουργία νέας, τουρκομουσουλμανικής ταυτότητας στα κατά τα άλλα από βάθους αιώνων ελληνικά εδάφη της μεγαλονήσου.  Η τουρκική διπλωματία, προπαγανδίζοντας ότι είναι πολιτισμένη και δημοκρατική χώρα,  με ευρωπαϊκά πρότυπα, ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές  πεποιθήσεις  των χριστιανών , έχει  επιλέξει 3-4 εκκλησιές στα κατεχόμενα  τις όποιες διατηρεί σε καλή κατάσταση ως βιτρίνα προπαγάνδας  και επιτρέπει τη  λειτουργία τους μια φορά τον χρόνο και  εκείνη την ημέρα ενεργοποιεί ολόκληρη  την προπαγανδιστική και διπλωματική  μηχανή της. Προσκαλώντας προσωπικότητες ξένων  πρεσβειών και διπλωματών , οι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους και οι  Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι , ιερείς και  αρχιερείς  (με  κύριο χαρακτηριστικό  τους παχουλούς μισθούς και τις δίπλες και τριπλές συντάξεις που πληρώνει  ο φορολογούμενος λαός) ο έποικος  μουφτής και χότζας διαφημίζουν την υποτιθέμενη ανεξιθρησκεία. Το όλον «επαναπροσεγγιστικό σκηνικό» προπαγανδίζεται άρτια από τα τουρκικά αλλά και  τα ξένα  ΜΜΕ σε ολόκληρο τον  κόσμο, ακόμα και  με άμεσες μεταδόσεις. Δυστυχώς, και το κρατικό μας κανάλι , που εμείς συντηρούμε,  μεταδίδει  την προπαγάνδα των Τούρκων, στα σπίτια των ανυποψίαστων τηλεθεατών.

 O πρόεδρος μας και η πολιτική ηγεσία μας, οι Τουρκοκύπριοι  και άλλοι άσπονδοι φίλοι μας κάλος καταδικάζουν το μεμονωμένο γεγονός και όχι μόνο, οι ένοχοι θα πρέπει να συληθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά ,αλλά θα πρέπει να ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ με σθένος και ειλικρινά το ίδιο  τις χιλιάδες βεβηλωμένες εκκλησιές που έχουν μετατραπεί σε στάβλους  και αχυρώνες. Γιατί οι Τουρκοκύπριοι δεν επιτρέπουν στην ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ  να συντηρήσουν και να δοθούν στους πιστούς μικρά θρησκευτικά μνημεία από εθελοντικές ομάδες, κατεχόμενους δήμους ή κοινότητες; Ο λόγος είναι απλώς ότι στα μεγάλα έργα συντήρησης π.χ Απόστολος Ανδρέας φέρνουν και χιλιάδες ευρώ και τουρισμό στους κατακτητές. 
Υ Γ
Α ) Οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν και το ενδεχόμενο προβοκάτσιας ένα παιχνίδι που ξέρουν πολύ καλά οι μυστικές υπηρεσίες τον Τούρκων.
Β) Γιατί δεν γίνεται το ίδιο με το κάψιμο το εικόνων στην σπήλια του Άγιου Φανουρίου στο Άγιο Γεώργιο Κερύνειας τον Αύγουστο του 2015  που εγώ προσωπικά κατήγγειλα γραπτώς  με επιστολή μου; αλλά κανείς μα κανείς δεν με έλαβε  υπόψη ούτε καν η τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομία που τώρα διαμαρτύρονται  για το τέμενος στην Δένεια .Τα συμπεράσματα δικάσας.

ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ    
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
99 685983

Δεν υπάρχουν σχόλια: