Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Καλό ταξίδι φίλε Γιάννη Τραχανά

 

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο αγωνιστής και μέλος του ΚΚΕ Γιάννης Τραχανάς, ο οποίος κατά την πολύχρονη θητεία στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκοπέλου, πρωτοστάτησε στους αγώνες για την ανάπτυξη και διατήρηση της πρωτογενούς παραγωγής στο νησί και τη δημιουργία του νέου σύγχρονου ελαιοτριβείου - συσκευαστηρίου, προς όφελος των παραγωγών και γενικότερα της Σκοπέλου.

 

Από το ΦΙΛΟΞΕΝΟ, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει φίλε - σύντροφε Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά και στους δικούς του ανθρώπους.

 ----------------------------------------------------------------------------------------

Η Κ.Ο.Β. Σκοπέλου του ΚΚΕ αποχαιρετά τον σύντροφο Γιάννη Τραχανά

Η Κ.Ο.Β. Σκοπέλου του ΚΚΕ αποχαιρετά με άφατη θλίψη τον σύντροφο Γιάννη Τραχανά, που έφυγε σήμερα από κοντά μας σε ηλικία 72 ετών. Ο σ. Γιάννης γεννήθηκε στη Σκόπελο το

 

1948 και από μικρός, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, ανέπτυξε κοινωνική και πολιτική δράση, ερχόμενος σε επαφή με τις ιδέες του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Με δίψα ακόρεστη για μάθηση, ανήσυχο, ερευνητικό πνεύμα και εμπεδώνοντας μέσα του βαθιά και πολύπλευρα την ανάγκη κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ο σύντροφος Γιάννης συνέχισε στην ίδια ρότα και στην Αθήνα, όπου μετακόμισε η οικογένειά του με σκοπό να σπουδάσει.  Εντάσσεται  στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη και παίρνει μέρος στους αγώνες της εποχής. Αφού τελείωσε το Γυμνάσιο, έδωσε με επιτυχία εξετάσεις για την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο και μάλιστα στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, όμως το καθεστώς της Χούντας τον απέκλεισε λόγω «κοινωνικών φρονημάτων». Αναγκάστηκε να σπουδάσει υπομηχανικός και εργάστηκε ως εργοδηγός σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες αποκτώντας πλούσια πείρα. Παράλληλα είχε πολυσχιδή δράση στο Σύλλογο των εν Αθήναις Σκοπελιτών διατελώντας μάλιστα και πρόεδρός του. Αρχές δεκαετίας του ‘80 γίνεται μέλος του ΚΚΕ, τίτλο βαρύ που έφερε επάξια μέχρι το τέλος της ζωής του. Με την επάνοδό του στο νησί  ανέλαβε δυναμική δράση στα κοινά, από τους πρωτοπόρους μιας γενιάς ξεχωριστής που έβαλε τις βάσεις για τη σύγχρονη ανάπτυξη της Σκοπέλου, εκλεγόμενος δύο φορές δημοτικός σύμβουλος από το 1986 έως το 1994.

Ο Γιάννης Τραχανάς άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκοπέλου ως Πρόεδρος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σταθερός του σκοπός  υπήρξε  η αναδόμηση  και ο εκσυγχρονισμός του Συνεταιρισμού, η στήριξη των μικρών παραγωγών, η ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα, παρά τα εμπόδια που έθεταν οι αντιαγροτικές πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Την περίοδο της εσωκομματικής κρίσης (1991)  υπερασπίστηκε αταλάντευτα τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του Κόμματος απέναντι στο οπορτουνιστικό ρεύμα και ανταποκρίθηκε με επιτυχία στα καθήκοντα που του ανέθεσε η ΚΟΒ Σκοπέλου, από όποιο μετερίζι κλήθηκε να τα υπηρετήσει, μεταξύ αυτών και  του Γραμματέα της Οργάνωσης. Το ΚΚΕ για τη δράση του τον τίμησε με τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών αρκετές φορές.

Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, ο σ. Γιάννης έδινε το «παρών» σε κάθε προσκλητήριο του Κόμματος, πάντα μάχιμος, ενθουσιώδης, με οξύ πολιτικό κριτήριο, με το μυαλό και την καρδιά δοσμένα στην υπόθεση της εργατικής τάξης.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μας επιτρέπουν να τον αποχαιρετίσουμε όπως του άξιζε, όμως η μορφή του, τα οράματά του, η αγωνιστική στάση του θα μας εμπνέουν και θα μας συντροφεύουν στους νέους αγώνες που έρχονται. Το κύρος του, η απήχησή του σε όλη την κοινωνία της Σκοπέλου αποτελούν βαριά παρακαταθήκη για όλους μας.

Στη μνήμη του και στη διαρκή προτροπή του να ατσαλώνουμε το Κόμμα απέναντι σε κάθε επιβουλή,  η ΚΟΒ Σκοπέλου του ΚΚΕ καταθέτει χρηματικό ποσό στην Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος.

Στην κόρη του Ράνια, το γαμπρό του Μιχάλη, στα εγγόνια και σε όλους τους οικείους του εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια.


Καλό ταξίδι, Σύντροφε Γιάννη!


Ευχαριστούμε το skopelos news του φίλου Ηλία για τις πληροφορίες

https://skopelos-news.blogspot.com/2021/01/blog-post_19.html?spref=fb&fbclid=IwAR07LVCq2dnNzKWS0LqZGnjN5IpYM1qd8CcBqCjYL8PjzzBqIFkFwWJmXZE

Δεν υπάρχουν σχόλια: