Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Μαρία Κορυτσά Μορίδου. Ίδρυσε το 'Ιδρυμα στήριξης ηλικιωμένων

Η συγγραφέας, αρθρογράφος, νομικός Μαρία Κορυτσά Μορίδου ανέλαβε μια καταπληκτική πρωτοβουλία και ίδρυσε το  Ίδρυμα Σωτήρη Κορυτσά. Πρόκειται για ίδρυμα φιλανθρωπικού χαρακτήρα για την στήριξη των ηλικιωμένων που έχουν ανάγκη. Το σύνθημα του ιδρύματος είναι ... ΚΑΝΕΙΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΕΝΟΣ. ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ. 

Η Μαρία Κορυτσά Μορίδου, την οποία συγχαίρουμε για το έργο της, παραχώρησε συνέντευξη στο ΦΙΛΟΞΕΝΟ την οποία δημοσιοποιούμε σήμερα. 

-Έχετε ιδρύσει το Ίδρυμα Σωτήρη Κορυτσά. Τι Ίδρυμα είναι αυτό – ποιους αντιπροσωπεύει, γιατί ιδρύθηκε και πότε, και πως ξεκίνησε αυτή σας η πρωτοβουλία;

Με αφορμή το περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν δύο περίπου χρόνια, όπου ηλικιωμένος κύπριος πολίτης βρέθηκε στο πάτωμα του διαμερίσματος του νεκρός σε κατάσταση σήψης και ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΨΑΞΕ ΚΑΝΕΙΣ. Αυτό το περιστατικό με λύπησε και με θύμωσε ταυτόχρονα. Έτσι πήρα την πρωτοβουλία να βάλω τα πρώτα θεμέλια για την δημιουργία του ιδρύματος «Σωτήρης Κορυτσά» ενός ιδρύματος φιλανθρωπικού χαρακτήρα, προς στήριξη όσων ηλικιωμένων που έχουν ανάγκη από πρακτική, ψυχολογική και ηθική βοήθεια. Έδωσα στο ίδρυμα το όνομα του πατέρα μου τον οποίο έχασα πριν 2 περίπου χρόνια στα 75 του χρόνια από φυσικό θάνατο. Ο πατέρας μου, ο οποίος ήταν ένας αξιοσέβαστος άνθρωπος με κύρος, φιλεύσπλαχνος και βοηθητικός σε όσους τον είχαν ανάγκη.

Σύνθημά του ιδρύματος μας:ΚΑΝΕΙΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΕΝΟΣ. ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ.

Το Ιδρυμα απευθύνεται προς κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να συνδράμει στο ΕΡΓΟ μου με σκοπό την ΕΝΕΡΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ  ΗΘΙΚΗ ΑΤΟΜΩΝ 3ης και 4ης ηλικίας.


 


-Τι σκοπεύετε να πετύχετε με το Ίδρυμα Σωτήρη Κορυτσά ;

Στοχεύει να προσεγγίσει και να ευαισθητοποιήσει όλο και περισσότερο κόσμο σ αυτή την ωραία προσπάθεια. Είναι καθήκον μας να σταθούμε δίπλα στους ηλικιωμένους, δίπλα σ΄αυτά τα άτομα που μεγαλώνοντας γίνονται ΄παιδιά΄. Θα οργανωθούν πολλές εκδηλώσεις και Θα υπάρχει συνεργασία με όλους τους αρμόδιους σχετικούς φορείς.

Η φροντίδα και η στήριξη των ηλικιωμένων μας είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και ξεκινούμε από τα απλά γιατί οι πρεσβύτεροι μας δεν θέλουν πολλά και ούτε υπερβολικά.

Η δυσκολία  των ηλικιωμένων να βρουν και να εφαρμόσουν λύσεις στα προβλήματά τους μπορεί να τους οδηγήσει σε αδράνεια ή και θλίψη.

Και όπως είπε και ο AμερικανόςGeorge Burns, 1896-1996

Δεν μπορείς να αποφύγεις να μεγαλώνεις, αλλά δεν είσαι υποχρεωμένος να γερνάς.

Όπως και πολλές παροιμίες περιγράφουν τη φυσιολογική μετάβαση του ανθρώπου από μια ηλικία στην επόμενη:

«Εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα ρθεις»

«Ας ήμουν νιος και να ’ξέρα, γέρος και να μπορούσα»

Όσο δύσκολο κι αν  μας φαίνεται, ακόμα και να το σκεφτούμε, θα έρθει κάποια στιγμή που οι μεγαλύτεροι δικοί μας άνθρωποι θα χρειαστούν τη βοήθειά μας, όπως κι εμείς  με την σειρά μας κάποια στιγμή θα χρειαστούμε τη βοήθεια των παιδιών μας.

Να τιμάτε τους γονείς σας. Η Αγία Γραφή λέει:«Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου»

 

Να δίνετε τιμή στους γονείς σας αφήνοντάς τους να διατηρούν την ανεξαρτησία τους στον βαθμό που επιτρέπουν οι περιορισμοί τους.

 

Tα παιδιά πρέπει να φροντίζουν τους ηλικιωμένους γονείς τους”

Όχι. Δεν είναι κανόνας ούτε υποχρέωση είναι αγάπη, ευγνωμοσύνη, προσφορά! 

 

 


-Τι θα κάνετε για να το γνωρίσει ο κόσμος και να βοηθήσει;

Καταρχάς, στις 10 Δεκεμβρίου και ώρα 16.00μ.μ. στο οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ θα παρουσιάσω το πρώτο μου βιβλίο  «ΑΝ ΔΕΝ ΣΕ ΦΕΡΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙΣ ΠΟΤΕ»

Μια αξιόλογη ποιητική συλλογή όπου όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν για φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος αυτών στο ίδρυμα «Σωτήρης Κορυτσά». 


                                                 ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑ. Το ίδρυμα είναι προς τιμής του


Παράλληλα θα γίνει και η δημόσια ανακοίνωση του υπό δημιουργία  ιδρύματος «Σωτήρης Κορυτσά». το οποίο βρίσκεται προς το τελικό στάδιο της δημιουργίας του. Ευελπιστούμε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου να έχουμε το πιστοποιητικό έγκρισης.

 

 -Θα διοργανώσετε κάποιες εκδηλώσεις ή άλλες δραστηριότητες;

«….Ο κόσμος έδειξε πολύ ενδιαφέρον για τον σκοπό του ιδρύματος. Μαζεύτηκαν πολλοί εθελοντές που θέλουν να συμμετέχουν στο έργο αυτό.  Δίπλα μου αρωγοί στην προσπάθεια μου αυτή η Άντρη Αντωνίου, Μαρία Κόρακα, Κατερίνα Δανιήλ, Μαρία Κυριακίδου, Σταυρούλα Νικολάου και Νίκη Χρυσάνθου. Θέλω να τις ευχαριστήσω θερμά για την υποστήριξη τους….»

Κάποιοι από τους σκοπούς του ιδρύματος μας είναι οι εξής:

1.       Επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας κατόπιν άδειας και συνεννόησης με τα αρμόδια άτομα με σκοπό την ψυχαγωγία των ηλικιωμένων και την προσφορά χαράς και ευχαρίστησης ενόψει γενεθλίων και ονομαστικών ή άλλων εορτών.

2.       Οργάνωση ψυχαγωγικών παιχνιδιών (επιτραπέζιων ή άλλων ομαδικών παιχνιδιών) με σκοπό την απασχόληση και ψυχαγωγία των ηλικιωμένων ατόμων σε οίκους ευγηρίας.

3.       Οργάνωση ψυχαγωγικών παιχνιδιών με σκοπό την απασχόληση και ψυχαγωγία των ηλικιωμένων ατόμων σε χώρους εστίασης ή αίθουσες δημόσιας χρήσης.

4.       Πρόσκληση για συγκέντρωση ηλικιωμένων σε κοινούς χώρους με σκοπό την αφήγηση βιβλίων από εθελοντές του ιδρύματος και τη γνωριμία μεταξύ τους. Παρότρυνση αυτών να ασχοληθούν με τις ασχολίες που τους αρέσουν π.χ. μουσική κτλ

5.       Επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας με συνοδεία εγγεγραμμένων ψυχοθεραπευτών, μουσικοθεραπευτών και άλλων εγγεγραμμένων επαγγελματιών κατόπιν άδειας και συνεννόησης με τα αρμόδια άτομα με σκοπό την ενθάρρυνση, την ηθική και ψυχολογική στήριξη καθώς και την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων.

6.       Μεσολάβηση με τις αρμόδιες κρατικές αρχές σε περιπτώσεις όπου ηλικιωμένοι που διαμένουν μόνοι κινδυνεύουν ή χρειάζονται βοήθεια.

7.       Συλλογή και διανομή τροφίμων σε ηλικιωμένους με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

8.       Μεσολάβηση για καταβολή κρατικών τελών ή και φόρων ηλικιωμένων με χαμηλά εισοδήματα που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη.

9.       Βοήθεια σε ηλικιωμένους που χρειάζονται υπηρεσίες μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.

10.   Βοήθεια σε ηλικιωμένους για ετοιμασία μνημοσύνων στην Εκκλησία.

11.   Προώθηση αιτημάτων και αναγκών των ηλικιωμένων στους αρμόδιους φορείς του κράτους.

12.   Προώθηση του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας ανάμεσα στα μέλη του ιδρύματος και όχι μόνο.

Πρώτη μας δραστηριότητα στις 2 Ιανουαρίου 2023 κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους, έχοντας την εξέταση (rapidtest) και προστατευτική μάσκα, έχουμε οργανωθεί  και θα επισκεφθούμε  2 γεροκομεία, τα «Μάριος Πάφιος», και «Άγιος Νεόφυτος». Εκεί θα συνομιλήσουμε μαζί τους, θα  μοιράσουμε δώρα, και θα τραγουδήσουμε σε πνεύμα εορταστικό.

 

-Κατά τα άλλα εσείς είστε δικηγόρος και συγγραφέας.

 



"Πιστεύω ότι και τα δύο λειτουργήματα μπορούν να συνδυαστούν άψογα. Και τα δύο έχουν να προσφέρουν πολλά στην κοινωνία αν τα λειτουργείς σωστά και έντιμα".

Έχω εργαστεί σε διάφορους τομείς της κυβέρνησης μεταξύ άλλων στο Τμήμα Φορολογίας για 15 έτη. Εργάστηκα ως Δημόσιος Κατήγορος στην Εισαγγελία Λεμεσού στο πλαίσιο της άσκησής μου ως δικηγόρος. Τώρα συνεχίζω να  εργάζομαι στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.

Ξεκίνησα να γράφω ποίηση, θεατρικά κείμενα και πεζογραφία από πολύ μικρή ηλικία. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφώ κατά καιρούς σε διάφορες εφημερίδες της Κύπρου. Ασχολούμαι με τα κοινά, και ενδιαφέρομαι για το μέλλον της πατρίδας μου. Προσπαθώ να λαμβάνω μέρος σε διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και συμμετέχω όσο μπορώ ως μέλος σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Διετέλεσα πρόεδρος του ιδρύματος ΔΕΠΥ στη Λεμεσό για πολλά χρόνια.



ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΥΤΣΑ ΜΟΡΙΔΟΥ

Συγγραφέας, Αρθρογράφος,Νομικός  [Bachelor of Laws (LLB)]

Δεν υπάρχουν σχόλια: