Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

"Η Αθήνα μετά την κρίση αλλάζει εικόνα"


Μετά την κρίση, η Αθήνα αλλάζει εικόνα, αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Μπλούμπεργκ, επισημαίνοντας την προσπάθεια για την αναμόρφωση της πρωτεύουσας, την ώρα που η Ελλάδα εξέρχεται από την τετραετή κρίση, όπως υπογραμμίζεται.



Στη ανταπόκριση γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, στην αποκατάσταση των ζημιών στην πλατεία Συντάγματος, η οποία είχε πληγεί πολλαπλώς, σύμφωνα με την ανταπόκριση, από βιαιότητες διαδηλωτών, κατά τα τελευταία έτη, ενώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, έχει αλλάξει το παράθυρο που διαπέρασε μια αδέσποτη σφαίρα στο υπουργείο του, καθώς θεωρεί ότι «μια ολόκληρη εποχή έχει πλέον παρέλθει».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αισθητικές μεταμορφώσεις στην κεντρική πλατεία της πόλης σηματοδοτούν την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, που είχε μετατρέψει την Αθήνα σε «φυτίλι της ευρωπαϊκής βόμβας του χρέους».

Σήμερα, τονίζεται χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης σχεδιάζει την επιστροφή της πόλης στη ομαλότητα, η οποία είχε χαρακτηριστεί το 2010 από τη συμβουλευτική εταιρεία Mercer ως η πιο δύσκολη πόλη για διαβίωση στην Ευρώπη. «Δεν μπορούμε να υποκύψουμε στη μοιρολατρία, πρέπει να προωθήσουμε την εικόνα της Αθήνας», δήλωσε ο κ. Καμίνης.

Στην ανταπόκριση αναφέρεται, επίσης, ότι η ανάκαμψη της Αθήνας εξαρτάται από την προσέλευση των τουριστών που την επισκέπτονται για τα μουσεία της και για τους αρχαιολογικούς της χώρους, όπως την Ακρόπολη, που αποτέλεσε τον τόπο γέννησης της Δημοκρατίας, ενώ επισημαίνεται ότι η ανακαίνιση της πλατείας Συντάγματος χρηματοδοτήθηκε από τις επιχειρήσεις που την περιτριγυρίζουν, όπως το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

«Οι επενδυτικές ευκαιρίες στο κέντρο της Αθήνας πρέπει να αναζητηθούν στον τουρισμό και ίσως σε λίγους κλάδους υπηρεσιών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η αύξηση της κίνησης στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας κατά το 2013 ήταν μόνο 2,5%, έναντι 16% που ήταν η άνοδος των αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα και ότι ο αριθμός των επισκέψεων στο μουσείο της Ακρόπολης αυξήθηκε την ίδια περίοδο 1,1% έναντι 22% που καταγράφηκε για το σύνολο των μουσείων της χώρας.

Επίσης, γίνεται αναφορά στον «πρωτοποριακό χαρακτήρα» του Μουσείου της Ακρόπολης, που εγκαινιάσθηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όταν διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού το 2008, αλλά και στα Ελγίνεια Μάρμαρα, καθώς υπάρχει πρόβλεψη στο Μουσείο για την επιστροφή και τοποθέτησή τους.

Ο κ. Καμίνης θεωρεί «κρίσιμης σημασίας» τη βελτίωση της διασύνδεσης μεταξύ της Αθήνας και του λιμανιού του Πειραιά, που θα διευκολύνει την έλευση των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων στην πόλη, ενώ γίνεται αναφορά στο σχέδιο Rethink Athens, που αναμένεται να μεταμορφώσει ουσιαστικά το κέντρο της Αθήνας από την Ομόνοια έως το Σύνταγμα.

Τέλος, ανάμεσα σ' άλλα, καταγράφεται και το γεγονός ότι οι επενδυτές δείχνουν «μεγάλο ενδιαφέρον» και για την ακτογραμμή της πόλης, ενώ Κινέζοι και Καταριανοί συμμετέχουν σε κοινοπραξία υπό την εταιρεία Lamda Development για την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας, στο Ελληνικό. Η βρετανική Jermyn Street Real Estate έχει επίσης αγοράσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ το Ίδρυμα Νιάρχου κατασκευάζει στο Φάληρο τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή και το master plan του Ελληνικού αναμένεται να σχεδιάσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο σπουδαίος αρχιτέκτονας, Νόρμαν Φόστερ.


  http://www.sigmalive.com/news/greece/120531#sthash.05Y6bvLD.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: