Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Το Εργαστήριο Καινοτόμων Τεχνολογιών του Ινστιτούτου Κύπρου εγκαινίασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης


Τη συνεισφορά του Ινστιτούτου Κύπρου στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εγκαινιάζοντας το Εργαστήριο Καινοτόμων Τεχνολογιών του Ινστιτούτου Κύπρου. 

Στη διάρκεια της επίσημης τελετής των εγκαινίων, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Καθ. Edouard Brezin, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΙΚυ Δρ. Ανδρέας Πίττας και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας.
 

Το νεόδμητο κτίριο που εγκαινιάστηκε έχει σχεδιαστεί με προδιαγραφές «πράσινου κτιρίου» σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης. Στο κτίριο εφαρμόστηκαν προηγμένα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και έξυπνης διαχείρισης. Το Εργαστήριο φιλοξενεί ήδη ερευνητικές ομάδες από το Ερευνητικό Κέντρο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων και έχει εξοπλιστεί με τελευταίας τεχνολογίας επιστημονικό εξοπλισμό για έρευνα σε τομείς όπως η ατμοσφαιρική χημεία, η περιβαλλοντική παρακολούθηση, η ηλιοθερμική ενέργεια και η αφαλάτωση.
 


Το Εργαστήριο Καινοτόμων Τεχνολογιών θα συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω υλοποίηση του οράματος και των στόχων του Ινστιτούτου, καθώς και στην υποβοήθηση για μετατροπή της οικονομίας της χώρας σε οικονομία γνώσης, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το Ινστιτούτο Κύπρου τόνισε, παρά το σύντομο διάστημα λειτουργίας του, έχει επιτύχει με την πρότυπη έρευνά του και τις στρατηγικές συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού, να διακριθεί διεθνώς και να καθιερωθεί ως περιφερειακό επιστημονικό κέντρο αριστείας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε και σε μια σημαντική εξαγγελία ανακοινώνοντας ότι η Κυβέρνηση παραχωρεί στο Ινστιτούτο Κύπρου επιπρόσθετους χώρους, από τα μη αξιοποιούμενα κτίρια του πρώην Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου για την επέκταση των ερευνητικών του δραστηριοτήτων.
 
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου Καθ. Edouard Brezin, ανέφερε ότι το ΙΚυ έχει καταφέρει ήδη σε μεγάλο βαθμό να εκπληρώσει τους στόχους του. Τόνισε επίσης το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν η έρευνα και η καινοτομία στην προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ινστιτούτο προς αυτή την κατεύθυνση. 
 
Το μέλλον της χώρας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς και από την προώθηση μιας νέας οικονομίας γνώσης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Δρ Ανδρέας Πίττας. Το Ινστιτούτο Κύπρου τόνισε, έχει επικεντρώσει τις ερευνητικές δραστηριότητες του σε εστιασμένους τομείς, οι οποίοι είναι σημαντικοί για τη χώρα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
 
Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Καθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση για τη στήριξη τους, τόνισε ότι το ΙΚυ δικαιούται να υπερηφανεύεται για τα επιτεύγματά του, ενώ σημείωσε ότι το  εξαιρετικά προηγμένο κτίριο Καινοτόμων Τεχνολογιών είναι ακόμη ένα παράδειγμα της υλοποίησης του οράματος του Ινστιτούτου.
 
Κατά την διάρκεια της τελετής βραβεύτηκαν οι Επίτιμοι Επίτροποι του ΙΚυ, οι οποίοι αφιλοκερδώς προσέφεραν στην οικοδόμηση και την ανάπτυξη του Ινστιτούτου. Κατά την απονομή των βραβείων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέτρεψε τους νυν Επιτρόπους να συνεχίσουν το εξαιρετικό έργο που επιτελούν και πρόσθεσε ότι τόσο η Κυβέρνηση του, όσο και ο ίδιος στηρίζουν με κάθε τρόπο το εξαιρετικό έργο που επιτελείται στο Ινστιτούτο.
 
Ευχαριστήριο μήνυμα απέστειλε και ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ και Επίτιμος Επίτροπος του Ινστιτούτου, Καθ. Ernest Moniz, ο οποίος υπήρξε πρωτεργάτης της δημιουργίας του Ινστιτούτου Κύπρου. Στο μήνυμα του ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής που το όραμα για την οικοδόμηση και ανάπτυξη του Ινστιτούτου Κύπρου, ενός πρωτοποριακού ερευνητικού και εκπαιδευτικού ιδρύματος υλοποιείται με την υποστήριξη των κυπριακών κυβερνήσεων.
 
Την Τελετή Εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους οι τέως Πρόεδροι της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου και  Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, Πρέσβεις και εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, κρατικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, μέλη του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες από τον επιστημονικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: