Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ

Φανούλα Αργυρού

Με την ευκαιρία της 10ης επετείου της απόρριψης του τερατουργήματος «Σχεδίου Ανάν» το Λόμπυ για την Κύπρο εξασφάλισε χώρο σε περιοδικό μεγάλης κυκλοφορίας για δημοσίευση άρθρου του. Το άρθρο του Λόμπυ για την Κύπρο στα αγγλικά με τίτλο« ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ (LESSONS OF HYPOCRISY) , θα δημοσιευθεί την Δευτέρα 28 Απριλίου 2014 στο  The ParliamentMagazine


Το 15θήμερο κοινοβουλευτικό περιοδικό  προορίζεται για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Διανέμεται σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Κομισιόν, την προεδρία, ομάδες πολιτικών κομμάτων και διάφορα άλλους φορείς της ΕΕ.  Επιπρόσθετα γίνεται και ηλεκτρονική διανομή σε πέραν των 50,000 συνδρομητών περιλαμβανομένων δημοσιογράφων ανά το κόσμο και γραφεία δημοσίων σχέσεων. –
Το Λόμπυ εδρεύει στο Λονδίνο και ιδρύθηκε αρχές της δεκαετίας του 1990 με στόχο την βοήθεια προς την ημέτερη μας πατρίδα, για την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων, όλων των εποίκων και επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους απορρίπτοντας την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία,
Το άρθρο σε μετάφραση πιο κάτω για ευρύτερη ενημέρωση.
Πληροφορούμαι ότι στο ίδιο περιοδικό θα δημοσιευθεί και άρθρο του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη σε σχέση με την Ευρωπαική Ένωση. Το δε εξώφυλλο του περιοδικού θα προβάλει το επικείμενο δημοψήφισμα στην Σκωτία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Φανούλα Αργυρού – Λονδίνο 25.4.2014
                                      
                                         ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ηγέτες των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχασαν καιρό να καταδικάσουν την Ρωσία για εκείνο που ονομάζουν «αρπαγή γής» (land grab) από τη πρώην περιοχή της στη Κριμαία. Αυτοί οι ηγέτες συνεχώς δηλώνουν ότι η προσάρτηση της Ρωσίας ποτέ δεν θα αναγνωριστεί και έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Και όμως, είναι ακριβώς οι ίδιες χώρες και οι ίδιοι ηγέτες που συνεχίζουν να κλείνουν το μάτι στην τουρκική παράνομη αρπαγή γής εδώ και 40 χρόνια και κατοχή της βόρειας περιοχής της Κύπρου.

Τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, πέραν των 35,000 τουρκικών στρατευμάτων εισέβαλαν στην Κύπρο. Χιλιάδες Ελληνοκυπρίων δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν, βιάστηκαν ή ‘εξαφανίστηκαν’, και εθνικά ξεκαθαρίστηκαν 200,000 Ελληνοκύπριοι από τα σπίτια τους και αντικαταστάθηκαν με περισσότερες από 300,000 παράνομους, έποικους από την Τουρκία,  σε μια σκόπιμη και κυνική πολιτικήεθνοτικής  εξόντωσης.   ΄Ολα αυτά ακολούθησε η ολοκληρωτική καταστροφή της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου μέσω της καταστροφής εκατοντάδων εκκλησιών και κοιμητηρίων από την Τουρκία, μία χώρα που ευελπιστεί  να γίνει μέλος της ΕΕ.

Εισβολή, κατοχή και παραβίαση  εδαφικής ακεραιότητας είναι ακριβώς αυτά που η Δύση σήμερα επικρίνει τη Ρωσία ως να έχει κάνει στην Ουκρανία, παρόλο που πρέπει να λεχθεί η Ρωσία δεν έχει επιδείξει την  πενιχρή αδιαφορία προς τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως έκανε η Τουρκία στην Κύπρο.

Για να αποφευχθεί μια υποκριτική στάση,  ένας αναμένει πλήρη υποστήριξη από τους Δυτικούς ηγέτες για τις θέσεις των Ελληνοκυπρίων στο Κυπριακό. ΄Ομωςεπέλεξαν να προτιμήσουν την υποκρισία. Παρά να καταδικάσουν την συνεχιζόμενη κατοχή της βόρειας περιοχής της Κύπρου συνεχίζουν να πιέζουν τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός πλήρους μέλους των Ηνωμένων Εθνών από το 1960 και ΕΕ από το 2004, να δεχθεί μια πολιτική διευθέτηση που θα νομιμοποιεί αυτή τη παράνομη κατάσταση και αθωώνει την Τουρκία. Αυτή η λύση, η οποία αναπόφευκτα θα δημιουργήσει τη νόμιμη διχοτόμηση της Κύπρου πάνω σε βάση φυλετικών διακρίσεων, είναι η συγκεκαλυμμένη ως ‘διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία’.  ΄Ομως τι είναι αυτό δημιούργημα; Που αλλού στο κόσμο μπορεί ένας να το βρεί; Η απάντηση είναι πουθενά. Οποιοσδήποτε έχει  μελετήσει τις προτάσεις που υπάρχουν σήμερα και προηγούμενα σχέδια όπως εκείνο του 2004 ονόματι Σχέδιο Ανάν, θα δεί ότι το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δύο εθνικά ξεχωριστών ζωνών, μία ελληνική και μία τουρκική, που θα ενώνονται με μια χαλαρή ομοσπονδία, η οποία δεν σέβεται τα δικαιώματα  ιδιοκτησίας περιουσίας σε αμφότερες τις πλευρές του τεχνικού διαχωρισμού και που δημιουργεί κατάσταση φυλετικού διαχωρισμού.   Δεν εκπλήττει το γεγονός ότι κανένας στο κόσμο δεν ακολούθησε το μοντέλο αυτό.

Τεχνικοί διαχωρισμοί πάνω σε ρατσιστικές βάσεις σε πολυ-πολιτισμικά κράτη είναι απεχθείς ειδικά τον 21ο αιώνα και εντός της ΕΕ.  Με το να μοιράσεις στη μέση μια χώρα μέλος της ΕΕ πάνω σε εθνικές και θρησκευτικές γραμμές, τέτοια λύση δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για την ίδια την ΕΕ.  Δεν θα ενθαρρύνει κάτι τέτοιο άλλες ομάδες εντός των κρατών της ΕΕ να ζητούν διαχωρισμό;  Εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε να καταλάβουμε,  πως η δημιουργία και νομιμοποίηση συνόρων,  μπορεί να είναι τρόπος επανένωσης μιας χώρας. Το να ονομάζεται αυτό ομοσπονδία είναι μια άσκηση σημασιολογίας. Είναι νομιμοποίηση διχοτόμησης και τίποτα περισσότερο.

΄Ισως να έφθασε η ώρα για αναζήτηση μιας λύσης στην Κύπρο που να σέβεται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές Δίκαιο. Κάτι που καμία λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μπορεί να εξασφαλίσει.  Δίχως γνήσιο σεβασμό για τις βασικές ελευθερίες δεν μπορούμε να δούμε πως οποιαδήποτε λύση για την Κύπρο θα μπορέσει να δουλέψει.

Το Λόμπυ για την Κύπρο, δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, και έχει στόχο του την επανένωση της Κύπρου. 

www.lobbyforcyprus.org
www.twitter.com/lobbyforcyprus
admin@lobbyforcyprus.org
Lobby for Cyprus is a non-party-political
organisation with the aim of reuniting Cyprus


Μετάφραση Φανούλα Αργυρού Λονδίνο  24.4.2014

Μεταδόθηκε από το Ράδιο Πρώτο εκπομπή Λάζαρου Μαύρου από τηνΦ.Αργυρού,  Παρασκευή 25.4.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: