Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

1,96 δις ευρώ οι ανείσπρακτοι φόροι για το 2013


Στα 1,96 δις ανέρχονται οι ανείσπρακτοι φόροι για το 2013, περιλαμβανομένων των τόκων.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου, από το €1,96 δις τα €671 εκατ. θεωρούνται επισφαλή, δηλαδή είναι αμφίβολο αν θα εισπραχθούν.

 
Το €1,12 δις αφορά οφειλές στο ΤΕΠ, τα €421,2 εκατ. στην υπηρεσία ΦΠΑ και τα €183 εκατ. το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Σε σύγκριση με το 2012 τα ποσά που οφείλονταν στο ΤΕΠ παρουσιάζουν μείωση 0,2%, οι οφειλές στον ΦΠΑ παρουσίασαν αύξηση 3,5% ενώ μείωση 2% σε σύγκριση με το 2012 παρουσίασαν οι οφειλές στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, τα ανεκτέλεστα εντάλματα ανέρχονταν το 2013 σε ποσόν πέραν των €150 εκατ.
 
Κρατικός έλεγχος στα συμβούλια αποχετεύσεων
Παράλληλα, στον απόηχο του σκανδάλου του ΣΑΠΑ, ο κ. Γεωργίου επεσήμανε πως με πρόταση νόμου οι προϋπολογισμοί των Συμβουλίων Αποχετεύσεων θα πρέπει να κατατίθενται στη Βουή για έλεγχο και ψήφιση και θα αλλάξει το σύστημα προσφοροδότησης, αξιολόγησης και κατακύρωσης των προσφορών και ελέγχου διαχείρισης των έργων που αφορούν τα συμβούλια αποχετεύσεων.
 
«Οι εξουσίες πρέπει να δοθούν στο κεντρικό κράτος για να υπάρχει κεντρικός έλεγχος. Τα δημοτικά συμβούλια δεν μπορούν διαχειρίζονται συμβόλαια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ επειδή είναι εκλελεγμένοι και χωρίς να είναι τεχνοκράτες», είπε.
 
Ο κ. Γεωργίου είπε πως η Επιτροπή θα αρχίσει την εξέτασης της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή από τις 25 Φεβρουαρίου και θα εξεταστούν όλα τα Υπουργεία, όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, τους δημόσιους οργανισμούς και εννέα δήμους που έτυχαν ελέγχου από την Ελεγκτική Υπηρεσία.
 
Σε δηλώσεις της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι το δημόσιο χάνει πάρα πολλά χρήματα από τη διαφθορά και πρέπει να εξευρεθούν τρόποι ανάκτησης. Ανέφερε, ότι ο Γενικός Ελεγκτής κάνει εκτενή αναφορά στην Κεντρική Τράπεζα θίγοντας το θέμα των δύο εκτελεστικών συμβούλων της ΚΤ, η φύση των καθηκόντων των οποίων δεν είναι διευκρινισμένη. Πρόσθεσε, ωστόσο ότι το θέμα των υπεραμοιβών και των υπερπρονομίων της ΚΤ παραμένει.
 
«Εμείς πρόσφατα στείλαμε επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων να μας πει τι διαδικασίες θα εφαρμόσει και αν σκοπεύει αν ελέγξει αυτούς που είναι ύποπτοι και καταδικάζονται για θέματα διαφθοράς ή φοροδιαφυγής και περιμένουμε την απάντηση», κατέληξε.
 
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας ο διαχειριστικός έλεγχος που ξεκινά αυτές τις μέρες ο Γενικός Ελεγκτής για τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα αναδείξει μεγάλα σκάνδαλα και κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση σχεδόν σε όλα τα ρεύματα διαχείρισης των αποβλήτων, οικιακά απόβλητα, ιατρικά απόβλητα, ζωικά απόβλητα», είπε.
 
Υπενθύμισε ότι υπάρχει στη Γενική Εισαγγελία φάκελος από το Υπουργείο Εσωτερικών για την περίπτωση του ΟΕΔΑ Λάρνακας-Αμμοχώστου για ποινικές ευθύνες σε δημόσιους λειτουργούς, και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτός έχει καθυστερήσει πολύ. «Την ίδια ώρα που οι ίδιες αυτές εταιρείες που βαρύνονται με την κατηγορία της δωροδοκίας προσφοροδοτούν για άλλα μεγάλα έργα», πρόσθεσε.


nomisma 

Δεν υπάρχουν σχόλια: