Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Ο γρίφος του κυπριακού

Χρυσοδόντας Κων/νος Πιττάκης
Είναι καλή και χρήσιμη η αυτοκριτική. Υπό μία προϋπόθεση όμως. Να είναι ειλικρινής και όχι προσχηματική. Να αποδεικνύει ότι σηματοδοτεί μια αλλαγή νοοτροπίας κι ότι δεν είναι μια βολική απόπειρα υπεκφυγής, μια προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.


Βρισκόμαστε πια σε προεκλογική περίοδο. Τα περιθώρια αυτοκριτικής είναι τεράστια. Ξεκινάνε από την διάψευση των μεγαλόστομων εξαγγελιών που ακούμε κάθε φορά και καταλήγουν στις προκλήσεις και την υποκρισία.

Ούτε οι πλέον οξυδερκείς αναλυτές δεν μπορούν σήμερα να προβλέψουν αξιόπιστα το μέλλον του κυπριακού προβλήματος. Το σκηνικό μοιάζει εξαιρετικά ρευστό και ακραία περίπλοκο. Η κραυγαλέα διάσταση παχιών τοποθετήσεων και πεπραγμένων έχει φέρει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε δύσκολη θέση, με την αξιοπιστία του και πάλι να κλυδωνίζεται. Και δεν τα λέω εγώ, αλλά οι πολίτες με τις απαντήσεις τους στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Μια αχτίδα φωτός θα προέκυπτε αν όλα τα κόμματα κατάφερναν να συνεννοηθούν και να αποτυπώσουν ένα πρόγραμμα συνεργασίας στο κυπριακό ανοιχτό προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα βρίσκεται και πάλι σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η συγκυρία απαιτεί σύνεση και φρόνηση από όλους. Και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι μοιάζουν να τα έχουν επίσης χαμένα, ενώ ολόκληρη η γηραιά ήπειρος δοκιμάζεται από τη χειρότερη μεταπολεμική κρίση της, με άξονες το Προσφυγικό και την τρομοκρατία. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, όταν η διέξοδος είναι τουλάχιστον ανιχνεύσιμη και η κοινωνία συνειδητά την επιδιώκει, μπορεί να υπάρξει ελπίδα.

Χρυσοδόντας Κων/νος Πιττάκης

Πρόεδρ. ΔΗ.ΚΟ Αμμοχώστου & Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: