Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

4 Απριλίου 2016: Εγκαίνια της αίθουσας Βιβλιοθήκης του Ζ΄Δημοτικού Σχολείου Πάφου- Αγίου Κενδέα


Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Ζ΄Δημοτικού Πάφου πραγματοποιήθηκαν στις 4 Απριλίου 2016, πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τις 2 Απριλίου που είναι η καθιερωμένη παγκόσμια μέρα παιδικού και νεανικού βιβλίου.

Η δημιουργία αίθουσας σχολικής βιβλιοθήκης ήταν ένα όραμα για το σχολείο μας εφόσον από την αρχή της σχολικής χρονιάς ορίστηκε ως υπο έμφαση στόχος της σχολικής μονάδας η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας. Για την υλοποίηση αυτού του οράματος δούλεψαν με μεράκι και ζήλο τόσο τα παιδιά όσο και οι δασκάλες τους. Τα παιδιά μέσα από τους ομίλους τους έκαναν εισηγήσεις για τη διαμόρφωση και τη διακόσμηση της αίθουσας και έφτιαξαν αφίσες, κατασκευές και άλλες εργασίες σε σχέση με το βιβλίο, για να διακοσμηθεί η αίθουσα. Επίσης, το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο ετοίμασε επιστολή προς τους γονείς ζητώντας εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μέσω διαδικασίας «ανακύκλωσης» βιβλίων. 



Ομολογουμένως, με αυτό τον τρόπο έφθασαν στο σχολείο πολλά βιβλία σε άριστη κατάσταση από γνωστούς και άγνωστους φίλους, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Στην προσπάθειά μας συνέβαλε και ο σύνδεσμός Γονέων με επιχορήγηση για αγορά βιβλίων και η Εκκλησία της ενορίας, η Μητρόπολη Πάφου, η επισκοπή Αγίου Νεοφύτου και η επισκοπή Κύκκου με επιχορηγήσεις και δωρεές βιβλίων. Βέβαια, ο εμπλουτισμός μιας σχολικής βιβλιοθήκης δε σταματά ποτέ.

Ως σχολείο νιώθουμε μεγάλη περηφάνια, διότι η αίθουσα σχολικής βιβλιοθήκης που έχει διαμορφωθεί είναι ένας όμορφος, ζεστός, ελκυστικός για τα παιδιά χώρος, που θεωρούμε ότι θα τα εμπνέει να διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία, να μιλούν για αυτά, να καλλιεργούν τη δημιουργικότητά τους με αφετηρία τα βιβλία που διαβάζουν, αλλά και να προχωρούν σε έρευνες και μελέτες διαφόρων επιστημονικών θεμάτων κλπ. Γι’ αυτό το λόγο η αίθουσα δεν είναι απλά μια τυπική βιβλιοθήκη, αλλά έχει γωνιές χαλάρωσης, ζωγραφικής, κουκλοθεάτρου, ακρόασης, έρευνας μέσω τεχνολογίας, ενώ ελπίζουμε να την εμπλουτίσουμε και με βιντεοπροβολέα.

Τα εγκαίνιά της ήταν μια απλή και σεμνή εκδήλωση μεν, πολύ συγκινητική γιορτή για το σχολείο δε, με εκλεκτούς καλεσμένους που μοιράστηκαν μαζί μας τη χαρά μας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από μέρους της διευθύντριας, κ. Γιώτας Αντωνίου, και από μέρους των εκπροσώπων του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου, ενώ στους επίσημους προσκεκλημένους δόθηκαν λουλούδια και αναμνηστικές ευχαριστήριες κάρτες που ετοίμασαν τα παιδιά στους ομίλους τους. Ακολούθησε αγιασμός που τέλεσαν οι ιερείς του ενοριακού ναού, οικονόμος Νεόφυτος και πατήρ Δημήτριος. Κατόπιν τέλεσε τα εγκαίνια ο οικείος επιθεωρητής, κ. Χρίστος Παπαδόπουλος.

Ακολούθησαν τρία παράλληλα βιωματικά εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν όλα τα παιδιά με την τήρηση κυκλικού προγράμματος για τις ομάδες.

Το πρώτο εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στον χώρο της βιβλιοθήκης με εμψυχώτρια τη λογοτέχνιδα κ. Αμαλία Πικρίδου Λούκα. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακροαστούν ένα προσφατα βραβευθέν παραμύθι της συγγραφέως και να φτιάξουν με την καθοδήγησή της τη δική τους ιστορία.

Το δεύτερο εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στη διπλανή αίθουσα των Η/Υ με εμψυχωτή τον λογοτέχνη, εικονογράφο και ζωγράφο κ. Χαράλαμπο Επαμεινώνδα. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συζητήσουν πως γεννιέται ένα βιβλίο ως ιστορία και ως εικονογράφηση.

Το τρίτο εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Τέχνης με εμψυχώτρια την σκιτσογράφο- καρτουνίστρια κ. Παναγιώτα Μιχαήλ. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη διαδικασία δημιουργίας των εικονογραφημένων ιστοριών και να φτιάξουν τους δικούς τους ήρωες κόμικ.
Στο διάλειμμα προσφέρθηκε σε όλους ζεστή και κρύα σοκολάτα από το καφέ Arabica.


Τελειώνοντας, θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όσους μας στήριξαν και μας στηρίζουν: το σεβαστό ιερατείο, τον οικείο επιθεωρητή, τον Σύνδεσμο Γονέων και, βέβαια, τους τρεις δημιουργούς, κ. Αμαλία Πικρίδου Λούκα, κ. Παναγιώτα Μιχαήλ, και κ. Χαράλαμπο Επαμεινώνδα, που τιμούν την πόλη μας και κατ’ επανάληψη παραμέρισαν τα προσωπικά τους προγράμματα για να επισκεφθούν το σχολείο μας και να συνδράμουν στο έργο του ως εμψυχωτές σε βιωματικά εργαστήρια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: