Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Δείτε από που ήταν ο λαγοκέφαλος που κατανάλωσαν μητέρα και γιος



Μετανάστης από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, είναι το δηλητηριώδες ψάρι λαγοκέφαλος, η κατανάλωση του οποίου οδήγησε 65χρονη τουρίστρια από τη Ρωσία και τον υιό της ηλικίας 21 χρόνων σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.


Ηδη, από το περασμένο καλοκαίρι, επιστήμονες εξέφραζαν φόβους σε σχέση με την επέκταση της διώρυγας του Σουέζ, η οποία έλεγαν ότι θα ανοίξει το δρόμο για πολλά και επικίνδυνα θαλάσσια είδη προς την Μεσόγειο, κάτι που έλεγαν ότι θα έχει επιπτώσεις και στον τουρισμό.



Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει αντίδοτο στο δηλητήριο του λαγοκέφαλου.



Πέρσι τον Αύγουστο, σε μια φαντασμαγορική τελετή, παρουσία πολλών ξένων ηγετών μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Ελλάδας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εγκαινίασε τη νέα Διώρυγα του Σουέζ, λέγοντας ότι θα δώσει ανάσες ανάκαμψης στη δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας του.



Ωστόσο, η διαπλάτυνση της διώρυγας συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα, και αποτελεί διάδρομο για πολλά νέα είδη, κάποια από αυτά, άκρως επικίνδυνα όπως σημειώνουν επιστήμονες.



Σύμφωνα με την Μπέλα Γκαλίλ, θαλάσσια βιολόγο από το Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ισραήλ, η διαπλάτυνση αυτή θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικολογία ολόκληρης της Μεσογείου.



"Από την αρχή της διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ, αυτή λειτούργησε ως διάδρομος για την εισβολή χωροκατακτητικών ειδών στη Μεσόγειο. Σήμερα ήδη 444 τέτοια είδη διαπερνούν τη διώρυγα και συνεχίζουν το ταξίδι τους βόρεια και δυτικά. Μάλιστα, ένα είδος μέδουσας, η Rhopilema nomadica, εμφανίζεται σε μεγάλα σμήνη και αποτελεί εξαιρετικό κίνδυνο για παράκτια φυτά, για το ψάρεμα και τον τουρισμό. Αλλά ακόμα και για τους ανθρώπους, καθώς το τσίμπημά της μπορεί να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη", είπε.



Η κα Γκαλίλ επισήμανε  πως δεν είναι αντίθετη στη διώρυγα καθαυτή, αλλά πιστεύει ότι θα έπρεπε να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας μέσω φραγμάτων, που θα ελαχιστοποιούσαν την άφιξη επιθετικών ειδών.


Αυτήν την παρατήρηση απέρριψε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια συνέπεια. Ειδάλλως, δεν θα προχωρούσαμε στην κατασκευή του έργου».


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: