Φανούλα Αργυρού |
Θύμα της δικής του λανθασμένης εκτίμησης, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Μετά από μια θυελλώδη και αιματηρή εκστρατεία ο βρετανικός λαός κατέθεσε την εντολή του. Αποφάσισε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με έκδηλη τη συναισθηματική φόρτιση και απογοήτευση, αλλά και σεβασμό προς την απόφαση του λαού -που ο ίδιος κάλεσε να επιλέξει μέσα ή έξω από την ΕΕ- και με αξιοπρέπεια ανταποκρίθηκε ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με το διάγγελμά του στις 8.20 π.μ. ώρα Λονδίνου της 24ης Ιουνίου 2016, ανακοινώνοντας την παραίτησή του μέχρι εκλογής νέου ηγέτη των Συντηρητικών.
Στις δύο περιοχές του βορείου Λονδίνου όπου κατοικεί μεγάλος Ε/κ πληθυσμός, όπως στο Μπάρνετ, αισθητή ήταν η υποστήριξη υπέρ της παραμονής με 62.2% έναντι 37.8% για έξοδο, όπως και στην περιοχή Ένφιλντ με 55.8% υπέρ έναντι 44.2% για έξοδο. Αυτό ίσως να οφείλεται και στην έκκληση της κυπριακής Κυβέρνησης και της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας να ψηφίσουν οι συμπατριώτες μας για παραμονή, βέβαια δεν «υπάκουσαν» όλοι στην έκκληση.
Μεταναστευτικό
Η Βρετανία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η δεύτερη στην Ευρώπη. Σίγουρα θα περάσει οικονομικά προβλήματα και ο λαός το γνώριζε, αλλά θα τα ξεπεράσει, όπως το 1992 και το 2008 και η Τράπεζα της Αγγλίας είχε σχέδιο Β για Brexit. Το κύριο θέμα που απασχολούσε τον λαό δεν ήταν το οικονομικό, αλλά το μεταναστευτικό, που εμπλέκει και την Τουρκία. Σ’ αυτό, το στρατόπεδο της παραμονής, με την οξύμωρη συμμαχία Συντηρητικών-Εργατικών, τον περιφρόνησε. Κούφωσαν στις ανησυχίες του λαού, τις υποτίμησαν, τις αγνόησαν αλαζονικά, τον κορόιδεψαν και τον τάιζαν προεκλογικό κουτόχορτο…
Η σκιά της Θάτσερ…
΄Ηταν ο Γάλλος Τζακ Ντελόρ που το 1990 είχε σχεδίασε τα σημερινά ελεύθερα σύνορα της ΕΕ (τότε ΕΟΚ), τη σημερινή ελεύθερη μετακίνηση μεταναστών σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη. Και προέβλεπε ότι η Σκοτία θα ανεξαρτητοποιηθεί κοντά στο 2025 και η Βόρειος Ιρλανδία θα επανενωθεί με την Ιρλανδία. Η τότε Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ είχε δημόσια και με έντονο ύφος στη Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει τα σοσιαλιστικά σχέδια Ντελόρ (και αντιπαραταχθεί και με αξιωματούχους της κυβέρνησής της) για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη με δικό της κοινοβούλιο, εκτελεστικό και υπουργικό, με το τριπλό της «NO, NO, NO», στη Βουλή στις 30 Οκτωβρίου 1990 πριν παραιτηθεί τον Νοέμβριο του 1990…
Από όλη την προεκλογική εκστρατεία, λοιπόν, για το δημοψήφισμα, κρατάμε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με την ενταξιακή της Τουρκίας. Ερωτηθείς επανειλημμένα να ξεκαθαρίσει, αν το ΗΒ θα βάλει βέτο σε περίπτωση που χρειαστεί, εναντίον τουρκικής ένταξης, αρνήθηκε επίμονα σε όλες τις περιπτώσεις, αρκούμενος να επαναλαμβάνει σε συγχορδία με τον Υπ. Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ότι κάτι τέτοιο θα πάρει δεκαετίες, ίσως μέχρι το 3000 και ότι η Βρετανία έχει βέτο, όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες-μέλη, ενώ ταυτόχρονα ειδική ομάδα του Φόρεϊν Όφις δουλεύει εντατικά για προώθηση της τουρκικής ένταξης με έξοδα εκατομμυρίων ετησίως από τον φορολογούμενο πολίτη. Εκτός του ότι ο ίδιος ο Κάμερον είχε δηλώσει στην Τουρκία το 2010 ότι ο ίδιος θα είναι ο «champion» υποστηρικτής της…
Το Brexit, εντολή προς το Φόρεϊν Όφις
Σε δήλωσή του στις 24.6.2016 ο Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος υποστήριζε την παραμονή, είπε ότι «ο λαός μίλησε ξεκάθαρα» και η δουλειά της κυβέρνησης είναι να ακολουθήσει την απόφαση προστατεύοντας την οικονομία και κάνοντας ό,τι μπορεί να εξασφαλίσει το καλύτερο αποτέλεσμα για τη Βρετανία. Όμως, η απόφαση του λαού για έξοδο από την ΕΕ αφορά πρωτίστως την πολιτική του Φόρεϊν Όφις, κατ’ εξοχήν αρμόδιου για την εξωτερική πολιτική και καλείται να υλοποιήσει τα όσα αποφάσισε ο λαός «μιλώντας ξεκάθαρα».
Και όχι ο κάθε Πρωθυπουργός. (Εξαίρεση υπήρξαν π.χ. ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και η Μάργκαρετ Θάτσερ). Ο Κάμερον, ήδη, πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, μας αποχαιρετά, για να δούμε τον επόμενο. Θα αναμένουμε λοιπόν να δούμε πόσο θα υποστηριχτεί από το Φόρεϊν Όφις η «καθαρή εντολή του λαού», που δεν επιθυμεί την τουρκική ένταξη, θα τερματιστούν οι εργασίες της ειδικής ομάδας;
Το ΝΑΙ και ο γιος του φιλότουρκου Στρο!
Ίσως όμως η αδυναμία του Κάμερον να απαντήσει ευθέως στο επίμαχο θέμα Τουρκίας -που τον κάλεσαν και οι «Τάιμς» στις 24 Μαΐου 2016 να ξεκαθαρίσει, καθώς και πολίτες σε τηλεοπτικές συζητήσεις- να εξηγείται. Εκτός, λοιπόν, του γεγονότος ότι το Φόρεϊν Όφις υποστηρίζει έμπρακτα (εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας) την τουρκική ένταξη, άρα ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να δεσμεύσει τη χώρα με περισσότερα - και με το γεγονός ότι επικεφαλής της εκστρατείας για παραμονή στην ΕΕ ήταν ο William David John Straw! Γιος του φιλότουρκου πρώην υπουργού Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζακ Στρο, τιμηθείς από τον Αχμέτ Νταβούτογλου για τον φιλοτουρκισμό του στις 22.11.2011 και ο οποίος Τζακ Στρο θεωρεί ως τη μεγαλύτερή του επιτυχία κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Φόρεϊν Όφις ως υπουργός (2001-2006) την έναρξη διαπραγματεύσεων της τουρκικής ενταξιακής πορείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Λόντρα Γκαζέτ 2007).
Με την ανάμιξη του γιου Στρο ίσως να εξηγείται ακόμα και γιατί ο Πρωθυπουργός δέχθηκε το πόρισμα της Επιτροπής Τσίλκοτ για τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, να μην δοθεί στη δημοσιότητα πριν από το δημοψήφισμα, αν και ήταν έτοιμο προ πολλού και ορίστηκε να δοθεί στις 7 Ιουλίου 2016, εφόσον αναμένεται να «κατασπαράξει», όπως έγραψε ο Τύπος, τον Τόνι Μπλερ και τον Τζακ Στρο, καθώς και τον τότε επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Sir Dearlove.
Ο Τζακ Στρο, αν και αποχώρησε από την πολιτική τον Μάιο του 2015, παραμένει συμπρόεδρος του Βρετανο-Τουρκικού Φόρουμ. Ο τιμηθείς από τον πρώην Υπ. Εξωτερικών και Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ως «όχι μόνον ο πλέον υποστηρικτικός Βρετανός, αλλά ως ο πιο μεγάλος εθελοντής Τούρκος»! (“not the most supportive British only; he is the most voluntary Turk, Jack Straw”), εκνευρίστηκε όταν στην εκστρατεία οι του Brexit άνοιξαν θέμα Τουρκίας και γιατί οι Μπόρις Τζόνσον και Υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Κόουβ έστειλαν επιστολή πριν από το δημοψήφισμα στον Πρωθυπουργό Κάμερον καλώντας τον να μπλοκάρει πάραυτα την τουρκική ενταξιακή διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τηλεφωνικές δηλώσεις του Τζακ Στρο σε τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.
Για την ανάμιξη του William David John Straw έγραψε η «Evening Standard» στις 22 Ιουνίου, παραμονή του δημοψηφίσματος, όταν αφιέρωσε δύο σελίδες γι’ αυτόν με τον τίτλο «Με το δημοψήφισμα να απέχει ώρες μόνον, ο επικεφαλής του Remain Will Straw ομιλεί στον Richard Godwin για τη μάχη και τον φόρο τιμής προς τη φίλη του Τζο Κοξ».
Εργατικό Κόμμα
Από την επομένη του δημοψηφίσματος, παλαιά στελέχη του Εργατικού Κόμματος έθεσαν θέμα αντικατάστασης και του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, θέτοντας θέμα μη εμπιστοσύνης προς αυτόν. Τον επικρίνουν ότι δεν δούλεψε για την παραμονή, απέτυχε, και ότι αποξενώθηκε από τους οπαδούς του. Η διαμάχη παίρνει διαστάσεις και στο Εργατικό Κόμμα παράλληλα με το Συντηρητικό, που θα επιλέξει υποψηφίους για τη δική του ηγεσία για προσωρινό Πρωθυπουργό. Εφόσον η χώρα θα πάει αναπόφευκτα σε πολύ πρόωρες γενικές εκλογές…
Δυστυχώς, όμως, τα λάθη όσων ευθύνονται για την κακή εκστρατεία του στρατοπέδου της παραμονής -πέραν του ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον ευθύνεται για την προσωπική του αποτυχία, καθώς ήταν δική του απόφαση και υπόσχεση το δημοψήφισμα για κομματικούς λόγους και όχι του λαού- ο Πρωθυπουργός πήρε τελικά όλες τις ευθύνες απάνω του και έντιμα και αξιοπρεπώς ανακοίνωσε την παραίτησή του. Ήταν λανθασμένη και παρακινδυνευμένη η εκτίμησή του ότι ο λαός θα τον ακολουθούσε, όπως το 2014, όταν ζήτησε πλειοψηφία, και τα κατάφερε.
Οι Ευρωπαίοι
Η συμπεριφορά των Ευρωπαίων ηγετών, τώρα, έναντι της Βρετανίας, είναι συμπεριφορά μοχθηρίας και εκδίκησης εναντίον ενός λαού που εξέφρασε δημοκρατικά τη θέλησή του, αφού του ζητήθηκε και αφού πέρασε από μια θυελλώδη εκστρατεία μπλεγμένη με ψευτιές, διαστρεβλώσεις, κινδυνολογίες, φοβέρες, κοροϊδίες, μέχρι και μια δολοφονία. Δεν διαφέρει εν μέρει από εκείνη που εξαπέλυσαν ομαδικά οι ίδιοι Ευρωπαίοι πρωτοστατούντος του Φόρεϊν Όφις με τον Τζακ Στρο το 2004 εναντίον της Κύπρου!
Όταν και οι Κύπριοι καλέστηκαν και αποφάσισαν ΟΧΙ σε ένα δημοψήφισμα (γιατί αφαιρώντας τΙς ψήφους των εποίκων και οι Τ/κ μάλλον ψήφισαν ΟΧΙ), επειδή πίστευαν οι Ανανικοί, ξένοι και δικοί μας, ότι ο λαός θα ψήφιζε ΝΑΙ.
Ειρωνικά, όπως λένε και οι ίδιοι οι Βρετανοί, ‘what goes round comes round’, με δικά μας λόγια, «μην κάνεις και θα βρεις» ή ακόμα ότι »τα άδικα ουδέποτε ευλογούνται»…
ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
(Λονδίνο, 26.6.2016)
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος