Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Όλα τα νεότερα για την τρομοκρατική επίθεση στο Ατατούρκ



Κατά μεγάλη πιθανότητα τουλάχιστον ο ένας τρομοκράτης είναι ξένος, δήλωσαν πηγές της προεδρίας της Τουρκίας στο ΚΥΠΕ, ωστόσο η εφημερίδα “Μιλλιέτ” σήμερα γράφει ότι και οι τρεις είναι από το Τατζικιστάν, ενώ η “Χουριέτ” ότι ο ένας είναι Τσετσένος ρωσικής καταγωγής.


Χθες βράδυ ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι μέσα σε μερικές μέρες θα ολοκληρώσουν τις έρευνες και θα ανακοινώσουν τις ταυτότητες δραστών. Έδωσε μάλιστα και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις επιθέσεις, λέγοντας ότι οι τρομοκράτες κρατώντας μακρύκαννα όπλα, πυροβολούσαν τυχαία μπαίνοντας μέσα στο αεροδρόμιο. 

Ανέφερε ακόμη πως όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν τον έλεγχο της αστυνομίας γύρισαν και έβγαλαν από τη βαλίτσα τα όπλα και πυροβολώντας τυχαία εναντίον των ανθρώπων της ασφάλειας, μπήκαν μέσα. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, αυτό σημαίνει ότι δεν φτάνουν στο αεροδρόμιο οι δύο έλεγχοι ασφάλειας  Χray και ίσως πρέπει να υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα για επιθέσεις έξω. "Θα αυξήσουμε την δύναμη των δυνάμεων ασφαλείας μας έξω", ανέφερε.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ από την τουρκική προεδρία αναφέρουν ότι η πρώτη έκρηξη έγινε στις αφίξεις. Εκεί ο πρώτος τρομοκράτης μπήκε στο κτίριο και πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό. Στη συνέχεια δεύτερος τρομοκράτης εισήλθε στο χώρο των αφίξεων μέσα στο χάος και προχώρησε προς τις αναχωρήσεις όπου και πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό. Ο τρίτος τρομοκράτης ανέμενε έξω και αφού έγιναν οι δύο αυτές εκρήξεις πυροδότησε το δικό του εκρηκτικό μηχανισμό. Η εκτίμηση είναι ότι ο τρίτος περίμενε τον κόσμο να βγει έξω και τότε να πυροδοτήσει τον μηχανισμό.

Η εφημερίδα “Χουριέτ” αναφέρει ότι οι τρεις τρομοκράτες έφτασαν με ταξί στο αεροδρόμιο χωρίς να τους σταματήσει η αστυνομία στην είσοδο του αεροδρομίου για έλεγχο, και κατέβηκαν στις αφίξεις. Μαζί τους είχαν μία βαλίτσα και τρεις χειραποσκευές. Άνοιξαν τη βαλίτσα, έβαλαν τα μπουφάν τους, κρύβοντας μέσα τα κλάσνικοφ και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν ο ένας στο πάρκινγκ, ο ένας στις αφίξεις και ο άλλος στις αναχωρήσεις.

Η εφημερίδα “Μιλλιέτ” δημοσιεύει και φωτογραφίες των τριών δραστών, οι οποίοι είναι ντυμένοι με τα μπουφάν τους. Αναφέρει ότι ένας αστυνομικός όταν είδε τον ένα δράστη ντυμένο με μπουφάν, πήγε και του ζήτησε ταυτότητα και τότε αμέσως εκείνος πυροβόλησε τον αστυνομικό. Οι δύο τρομοκράτες μπήκαν τότε μέσα, πυροβολώντας, ο ένας νοτίως και ο άλλος βορείως. Ο τρίτος κατευθύνθηκε προς το πολυόροφο πάρκινγκ του αεροδρομίου. Ο δράστης που μπήκε στο νότιο μέρος του αεροδρομίου πυροβολήθηκε από αστυνομικό και έπεσε στο πάτωμα, χάνοντας το όπλο του. Ο αστυνομικός τον πλησίασε για να δει αν ήταν νεκρός, όταν κατάλαβε όμως ότι ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, τότε απομακρύνθηκε αμέσως. Όταν τα πυροδότησε, ο κόσμος έτρεχε ήδη να απομακρυνθεί και έτσι αυτό βοήθησε ώστε να υπάρξουν λιγότερα θύματα.

Σύμφωνα με τη “Μιλλιέτ” ο αστυνομικός αυτός είναι ανάμεσα στους τραυματίες, αλλά μίλησε στην εφημερίδα και είπε πως στόχος του τρομοκράτη ήταν το CIP (Commercially Important People) Lounge και πως αν κατάφερνε να πάει εκεί θα έκανε μαζικές δολοφονίες. Όπως είπε, ο ίδιος του έριξε 5-6 πυροβολισμούς, τον έριξε στο έδαφος και μετά ο δράστης πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Συγκεκριμένα, ο αστυνομικός, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ήρωας από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, είπε στη “Μιλλιέτ” πως αμέσως μετά το ιφτάρι (πρώτο γεύμα μετά τη νηστεία του Ραμαζανιού) πήραν ξανά τις θέσεις τους στον έλεγχο των διαβατηρίων στις αφίξεις. Τότε άκουσε πυροβολισμούς τον ένα μετά τον άλλο. Ένας άνθρωπος πυροβολήθηκε μπροστά του και οι περισσότεροι έτρεχαν προς το χώρο του τράνζιτ. Ο ίδιος βγήκε αμέσως από την καμπίνα των διαβατηρίων και την χρησιμοποίησε ως χαράκωμα γεμίζοντας το όπλο του. Εκείνη την ώρα ο δράστης πέρασε από δίπλα του, αλλά δεν τον είδε. Έριξε αμέσως πίσω του 5-6 πυροβολισμούς ρίχνοντάς τον στο πάτωμα και για να βεβαιωθεί ότι τον σκότωσε πήγε κοντά του. Επειδή όμως κατάλαβε ότι μπορεί να είχε εκρηκτικό μηχανισμό πάνω του, αμέσως απομακρύνθηκε και ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά. Τότε ο αστυνομικός κατάλαβε ότι και ο ίδιος είχε τραυματιστεί. "Τέτοιους είδους επεισόδιο πρώτη φορά είδα στη ζωή μου", δήλωσε. 

Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά δήλωσε πως όλα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους δείχνουν ότι η επίθεση έγινε από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
"Έχουμε στοιχεία και μάρτυρες στα χέρια μας, αξιολογούνται όλα με προσοχή. Συνεχίζεται η έρευνα", ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες το βράδυ ότι η  πραγματική καταστροφή δεν είναι η τρομοκρατική επίθεση, αλλά το να προδώσεις τους στόχους σου. "Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί αυτό", είπε και σημείωσε ότι "δεν υπάρχει τίποτα ισλαμικό ή ανθρώπινο σε αυτές τις δολοφονίες αθώων ανθρώπων".


kype