Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Όλες οι εξελίξεις από τα μέτωπα των πυρκαγιών

Για τέταρτη μέρα η Κύπρος φλέγεται . – Τραγωδία δίχως τέλος στην περιοχή της Σολέας 
Επιτέλους, όμως, έχουμε  αισιόδοξα μηνύματα. Σε ύφεση τα μέτωπα της πυρκαγιάς . Οι άνεμοι έχουν σταματήσει και η θερμοκρασία  έχει πέσει.

Από το πρωί ξεκίνησε και το έργο της πυρόσβεσης και τα πτητικά μέσα ενισχυμένα από τα τρία γαλλικά, δύο καναντέρ και ένα υποστηριχτικό.
Συνεχίζονται οι ρίψεις από τα αεροσκάφη, στο σύνολό τους 18, και επιχειρεί ένας συνδυασμός επίγειων και εναέριων δυνάμεων για καταπολέμηση της πυρκαγιάς.
«Πλήρως διαχειρίσιμη» η κατάσταση, τόνισε ο υπουργός γεωργίας.
Ψυχολογική στήριξη σε άτομα που έχουν επηρεαστεί από τις πυρκαγιές από το Υπουργείο Υγείας.
Μιλώντας από τα μέτωπα των πυρκαγιών και από το Συντονιστικό στη Γαλάτα ο εκπρόσωπος του τμήματος δασών ,χαρακτήρισε καλύτερη την κατάσταση από οποιαδήποτε άλλη μέρα της πυρκαγιάς προσθέτοντας ωστόσο πως οι επικίνδυνες ώρες ξεκίνησαν μετά τις 09:30 που ανεβαίνει η θερμοκρασία και η ένταση των ανέμων.
Μέχρι στιγμής έχουν καεί 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα παρθένου πευκόδασος.
Φτάνουν γιατροί από το Ισραήλ για τον 56χρονο που τραυματίστηκε στη μάχη με τις φλόγες. Σταθερή η κατάσταση της υγείας του. Εκτός κινδύνου οι άλλοι δύο τραυματίες.
Το απόγευμα είχαμε το ύστατο χαίρε στον αδικοχαμένο δασοπυροσβέστη, Μάριο Αριστοτέλους, από τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στη Δένεια στην παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη.  Η κηδεία του 49χρονου δασοπυροσβέστη Ανδρέα Σοφοκλέους, θα τελεστεί την Πέμπτη, στις 16.00 από τον Ιερό Ναό Αγίου Χρυσοστόμου στη Λακατάμια.
Αναστασιάδης – Τουσκ
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, τα θέματα συζήτησης ήταν οι πυρκαγιές στην περιοχή του Τροόδους και η αλληλεγγύη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τουρκία βοήθεια
Η Τουρκία απέρριψε τον όρο που έθεσε η Λευκωσία για να συμβάλει στην προσπάθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Σολέας.
“Θέλαμε να στείλουμε δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κύπρο αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά την ευαίσθητη κατάσταση που αντιμετωπίζει, θέλει να κερδίσει πλεονεκτήματα. Ζήτησε να κατεβούν τα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του νότου. Η Τουρκία τέτοιο όρο δεν μπορεί να τον αποδεχθεί”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.