Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Βομβιστική επίθεση στην Υεμένη με δεκάδες νεκρούςΣαράντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι, μάχες και από έναν όλμο που χτύπησε αμάχους στην Υεμένη, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας και αξιωματούχους προσκείμενους στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.


Νωρίς χθες το πρωί μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο στρατόπεδο Νάτζντα στη Ζιντζιμπάρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπιάν, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ στρατιωτικοί και να τραυματιστούν έντεκα άλλοι, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Ο βομβιστής οδηγούσε ένα φορτηγάκι με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς, το οποίο ήταν φορτωμένο καυσόξυλα για να δοθεί η εντύπωση πως πήγαινε να τα παραδώσει, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Δεν κατάφερε όμως να περάσει την πύλη και μετά την έκρηξη ξέσπασαν ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στους φρουρούς και ενόπλους που προσπάθησαν να εισβάλουν στο στρατόπεδο, ανέφερε μία από τις πηγές.

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την ενέργεια, που φέρει, κατά τον τελευταίο αξιωματικό, τα γνωρίσματα του τρόπου δράσης της αλ Κάιντα.

Η αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος επωφελήθηκαν από τον εμφύλιο στην Υεμένη για να εδραιώσουν την παρουσία τους στο νότιο και το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Βορειότερα, στην κεντρική επαρχία Μπάιντα, σφοδρές μάχες μαίνονταν χθες ανάμεσα σε μέλη φυλών που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και σιίτες αντάρτες Χούθι, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο.

Στις μάχες σκοτώθηκαν είκοσι αντάρτες και έξι μέλη φυλών, κατά την ίδια πηγή. Αλλοι εννέα σιίτες αντάρτες σκοτώθηκαν όταν η αυτοκινητοπομπή τους έπεσε σε ενέδρα μαχητών των φυλών στην περιοχή Σάουμα, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Οι συγκρούσεις μεταξύ φυλών και των σιιτών ανταρτών έχουν κλιμακωθεί σε διάφορες περιοχές της Υεμένης το τελευταίο διάστημα.

Στη Μαρίμπ, ανατολικά της Σανάα, πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν από έναν όλμο, ο οποίος σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο εβλήθη από τους Χούθι.κυπε