Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Αύριο ποινή στους ενόχους της υπόθεσης Ρ. Ερωτοκρίτου



Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας ανακοινώνει αύριο, στις 10:30 το πρωί, την ποινή που θα επιβληθεί στους καταδικασθέντες Ρίκκο Ερωτοκρίτου, Ανδρέα Κυπρίζογλου, Παναγιώτη Νεοκλέους και του δικηγορικού γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ.


Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία, οι δικηγόροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων προχώρησαν στις αγορεύσεις τους για μετριασμό της ποινής τους, παρουσιάζοντας σειρά ελαφρυντικών παραγόντων, καλώντας ταυτόχρονα το δικαστήριο να τους λάβει σοβαρά υπόψη.

Μετά το τέλος της διαδικασίας, χωρίς ένσταση από την πλευρά της κατηγορούσας αρχής, το δικαστήριο αποφάσισε όπως οι καταδικασθέντες  παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την ημερομηνία επιβολής της ποινής τους με τους ίδιους όρους που ίσχυαν από την ημέρα έναρξης της δίκης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Φεβρουαρίου, το τριμελές Κακουργιοδικείο, σε μια πρωτοφανή για τα κυπριακά δικαστικά χρονικά απόφαση, έκρινε ένοχους τους Ρίκκο Ερωτοκρίτου, Ανδρέα Κυπρίζογλου,  Παναγιώτη Νεοκλέους και το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕσε όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.
Στην απόφαση του, η οποία απαριθμεί περί των 300 σελίδων και για την απαγγελία της χρειάστηκαν εννέα ώρες, το Κακουργιοδικείο έκρινε ότι οι κατηγορίες εναντίον τους έχουν αποδειχθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας και οι κατηγορούμενοι κρίνονται ένοχοι σε αυτές.
Συγκεκριμένα, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου βρέθηκε ένοχος σε έξι κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα του δεκασμού δημοσίου λειτουργού, της δωροληψίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης, της συνωμοσίας προς καταδολίευση και της κατάχρησης εξουσίας.

Ο Παναγιώτης Νεοκλέους και  το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ βρέθηκαν ένοχοι σε πέντε κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα του δεκασμού δημοσίου λειτουργού, της ενεργού δωροδοκίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας προς καταδολίευση.

Ο Ανδρέας Κυπρίζογλου βρέθηκε ένοχος σε δύο κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας προς καταδολίευση.  
Οι κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι οι Ερωτοκρίτου, Νεοκλέους και Δικηγορικό Γραφείο Νεοκλέους επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης επτά χρόνια, ενώ οι κατηγορίες του Κυπρίζογλου επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών χρόνων.    

Μετά και την επιβολή της ποινής, οι καταδικασθέντες, οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι υπό όρους για τη διασφάλιση της παρουσίας τους στο δικαστήριο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αναμένεται να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να εφεσιβάλουν την απόφαση του Κακουργιοδικείο.
Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις θα βρεθούν, λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας ως δικηγόροι, αντιμέτωποι και με πειθαρχική δίωξη που πρόκειται να ασκήσει αυτεπάγγελτα το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των δικηγόρων.
Σύμφωνα με τον περί Δικηγόρων Νόμο, η πειθαρχική διαδικασία, η οποία θα στρέφεται και κατά της καταδικασθείσας δικηγορικής εταιρείας «Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ», προβλέπει, μεταξύ άλλων, ως ποινές, την επιβολή χρηματικού προστίμου και την αναστολή της άδειας άσκησης τoυ δικηγoρικoύ επαγγέλματoς. Η πειθαρχική διαδικασία εναντίον τους προβλέπεται να αρχίσει μετά το πέρας της επιβολής τη ποινής τους.


Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης άρχισε το Σεπτέμβριο του 2015, ενώ είχε προηγηθεί η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 24/09/2015 για απόλυση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τα καθήκοντά του ως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.




κυπε