Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Μαθητές Ελληνικού σχολείου από το Κάϊρο στην Πάφο!


Δεκτή από το Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος έγινε το πρωί ομάδα μαθητών και καθηγητών της ιστορικής Αμπετείου Σχολής Καϊρου, η οποία πραγματοποιηθεί πενθήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Υποδεχόμενος τους μαθητές, ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν διαχρονικά την Κύπρο με την Αίγυπτο, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις σχέσεις Αλεξάνδρειας-Πάφου, καθώς η πόλη μας υπήρξε επαρχία του Βασιλείου των Πτολεμαίων. Ενημέρωσε επίσης τους μαθητές για την επικείμενη Αδελφοποίηση μεταξύ των δύο ιστορικών πόλεων, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου στην Αλεξάνδρεια και συνεχάρη τους καθηγητές για τη μεγάλη τους συμβολή στην προώθηση και διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.
Από την πλευρά τους, οι μαθητές και καθηγητές της Σχολής εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον Δήμαρχο Πάφου για την έμπρακτη στήριξή του στη διοργάνωση και φιλοξενία της επίσκεψής τους στην Κύπρο, γεγονός όπως ανέφεραν που θα μείνει για πάντα στη μνήμη τους.
Η Αμπέτειος Σχολή είναι ελληνικό σχολείο του Καϊρου, που ιδρύθηκε το 1855 από δωρεά των ελληνικής καταγωγής Σύρων ευεργετών αδελφών Αμπέτ (Ραφαήλ, Ανανία και Γεωργίου), το όνομα των οποίων φέρει. Τα εγκαίνια της Σχολής έγιναν το 1861 και από τότε αποτελεί ένα από τα μεγάλα πνευματικά κέντρα των Ελλήνων της Αιγύπτου.