Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Τον Μάρτιο φαίνεται να επαναλειτουργούν τα κέντρα αναψυχής στην Κύπρο

 

Οι δείκτες για την πορεία της πανδημίας στην Κύπρο, δείχνουν πως τα πράγματα οδεύουν προς το καλύτερο. Για το λόγω αυτό αναμένεται να υπάρξει σιγά - σιγά άρση των περιοριστικών μέτρων.  Τα κέντρα αναψυχής που έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα από την πανδημία, με αρκετά από αυτά να έχουν καταστραφεί οικονομικά, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΦΙΛΟΞΕΝΟΥ,  να επαναλειτουργήσουν τον Μάρτιο 2021.

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής - ΟΣΙΚΑ - πιέζει καθημερινά τους αρμοδίους για την περαιτέρω στήριξη των επιχειρηματιών του κλάδου και φαίνεται να έχει κερδίσει αρκετά. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νεόφυτος Θρασυβούλου, ανέφερε στο ΦΙΛΟΞΕΝΟ πως  οι διαβουλεύσεις μέσω τηλεδιασκέψεων είναι καθημερινές και στοχεύουν στην ακόμη μεγαλύτερη στήριξη των κέντρων αναψυχής, που έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα της πανδημίας. Συνάδελφοι, δεν θα σταματήσουμε σαν Ομοσπονδία ΟΣΙΚΑ να μαχόμαστε για το καλό του κλάδου μας, τόνισε χαρακτηριστικά. 

 

Στο μεταξύ, σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, οι ειδικοί, οι οποίοι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και το πλάνο αποκλιμάκωσης των μέτρων που λήφθηκαν για αναχαίτιση της πανδημίας το οποίο θα ξεκινήσει από την πρώτη Φεβρουαρίου, εάν συνεχίσουν να πέφτουν οι επιδημιολογικοί δείκτες.

Οι γραμμές, έχουν πάντως χαραχθεί, αφού αποφασίστηκε όπως ακολουθηθεί πλάνο δύο ταχυτήτων με συντηρητικό ξεκλείδωμα το Φεβρουάριο και επιταχυνόμενο τον Μάρτιο.

Στην πρώτη φάση, που θα είναι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οι σκέψεις είναι να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα του λιανικού εμπορίου, τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα ινστιτούτα αισθητικής, αλλά όχι τα malls και τα υπερκαταστήματα.

Όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα, τα sms καθώς και οι υπόλοιποι περιορισμοί στις διακινήσεις, όπως οι μετακινήσεις στα σπίτια και το κέρφιου. Επίσης, θα διατηρηθεί το μέτρο της τηλεργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενδεχομένως με μικρές διαφοροποιήσεις.

Το πιο δύσκολο τεστ για τους ειδικούς είναι αυτό των σχολείων, αφού υπάρχουν διιστάμενες απόψεις, με το Υπουργείο Παιδείας να έχει τον τελικό λόγο. Οι πλείστοι επιστήμονες προκρίνουν στην πρώτη φάση την επιστροφή μόνο των μαθητών δημοτικών σχολείων, ωστόσο υπάρχουν πιέσεις από τους οργανωμένους γονείς για επιστροφή στα θρανία και των τελειόφοιτων.

Οι υπόλοιπες φάσεις καθώς και οι λεπτομέρειες του πρώτου σταδίου αποκλιμάκωσης, θα συζητηθούν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, με τεχνοκράτες των Υπουργείων Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας και Εμπορίου. Μέχρι την Κυριακή θα ολοκληρωθεί το στρατηγικό πλάνο, τη Δευτέρα θα συζητηθεί σε επίπεδο Υπουργών και την Τετάρτη αναμένεται να οδηγηθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, συντηρητική αναμένεται να είναι και η δεύτερη φάση στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, όπου αναμένεται να αρθούν περιορισμοί στις διακινήσεις και ενδεχομένως να επιστρέψουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι πλείστες επιχειρήσεις που είναι κλειστές όπως χώροι οι εστίασης και τα γυμναστήρια, αναμένεται να λάβουν το πράσινο φως για να ανοίξουν μέσα στο Μάρτιο.


https://www.reporter.com.cy/local-news/article/769685/blepei-epidimiologys-o-proedros-katatithetai-to-plano-apoklimakosis-ton-metron

Δεν υπάρχουν σχόλια: