Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Σχολή τουρισμού του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο

 

Επίσημη απόφαση ΤΕΠΑΚ- Δ. Πάφου για εγκαθίδρυση Σχολής τουρισμού και επισιτιστικών επαγγελμάτων στην Πάφο. Το σημαντικότερο έργο που θα γίνει τις τελευταίες πολλές δεκαετίες στην πόλη μας χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος την επίσημη απόφαση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου να εγκαθιδρύσει στην Πάφο σχολές τουρισμού και επισιτιστικών επαγγελμάτων μετά την σύναψη συμφωνίας με τον Δήμο Πάφου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πάφου για το θέμα, ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως «η σημερινή ταυτόχρονη επικύρωση από την Σύγκλητο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου αλλά και η προχθεσινή επικύρωση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ για να προχωρήσουν από κοινού (το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Δήμος της Πάφου)» και για να καταστεί δυνατή, πρόσθεσε, « η εγκατάσταση της Σχολής Τουριστικών Σπουδών η οποία θα είναι κομμάτι του ΤΕΠΑΚ στην πόλη της Πάφου, είναι για μας εδώ στην Πάφο και χωρίς υπερβολή, το σημαντικότερο έργο που θα γίνει τις τελευταίες πολλές δεκαετίες στην πόλη μας».
Ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε, πως χρειάστηκε τα τελευταία 5 χρόνια να εργαστούν μεθοδικά για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές στην πόλη μας και για να δημιουργήσουν όλα εκείνα τα οποία είναι προαπαιτούμενα για να καταστεί δυνατόν να εγκατασταθεί ένα Πανεπιστήμιο δημόσιο στην πόλη μας, την Πάφο.
Πέραν από τους δύο άλλους βασικούς τομείς στην οικονομία της Πάφου, ανέφερε που είναι ο τουρισμός και οι κατασκευές, στόχος της Τοπικής Αρχής είναι να αναπτύξει ένα νέο πυλώνα τον πυλώνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Γιατί, όπως εξήγησε, αυτός ο πυλώνας είναι αυτός που θα βοηθήσει την πόλη και επαρχία της Πάφου , να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Η παρουσία συμπλήρωσε, φοιτητικής κοινότητας και ακαδημαϊκής κοινότητας στην πόλη μας είναι αυτή που θα βοηθήσει τα επόμενα χρόνια τις επόμενες δεκαετίες να γίνει μια σαφής πρόοδος πνευματική , κοινωνική και οικονομική.
Ο κ. Φαίδωνος είπε πως ο Δήμος Πάφου θα εργαστεί σκληρά και πολύ μεθοδικά και τους επόμενους ώστε να καταστεί δυνατό τον Σεπτέμβριο του 2023 να φιλοξενήσουν τους πρώτους φοιτητές στην Σχολή Τουριστικών Σχολών στην Πάφο. Μια πόλη, όπως είπε, που δέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών από όλη την Κύπρο, και που έχει την μεγαλύτερη ξενοδοχειακή βιομηχανία που υπάρχει σε ολόκληρη την Κύπρο.
Επεσήμανε ακόμη, πως η Σχολή αυτή δεν θα αναβαθμίσει ,μόνο την τουριστική βιομηχανία της Πάφου αλλά ολόκληρης της Κύπρου. Είπε ακόμη πως αυτή η πολύ σημαντική βιομηχανία του τόπου μας η τουριστική, χρειάζεται μια Σχολή Τουριστικών Σχολών και ένα Κολέγιο Τουριστικών Επαγγελμάτων, το οποίο θα βοηθήσει, όπως σημείωσε, προοδευτικά και πάλι στην ποιοτική αναβάθμιση της άλλης μεγάλης μας βιομηχανίας που είναι η τουριστική.
Εμείς πρόσθεσε, « θα εστιάσουμε και θα εργαστούμε επίσης και προς άλλες κατευθύνσεις για να προσελκύσουμε και άλλα Πανεπιστήμια στην πόλη μας αφού είναι κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει άνθιση σε Λευκωσία σε Λεμεσό και σε άλλες πόλεις.
Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως σε συνέχεια και του άλλου ιδιωτικού Πανεπιστημίου που διαθέτει η Πάφος, θα λειτουργήσουν όλα μαζί για να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρθηκε εξάλλου στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πάφου, ο Δήμος Πάφου, στο πλαίσιο της συμφωνίας ως ιδιοκτήτης παραχωρεί με τη μορφή μακρόχρονης ενοικίασης, έναντι ονομαστικού ετήσιου ενοικίου 1000 ευρώ για 33 χρόνια και με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμη δύο ίσες χρονικές περιόδους, το τεμάχιο 1641 συνολικού εμβαδού 4.295 τ.μ. στην Ενορία Αγίου Θεοδώρου και το εντός αυτού κτηρίου που θα ανεγερθεί για τη στέγαση και λειτουργία της Σχολής.
Ακόμη το ΤΕΠΑΚ αναλαμβάνει όπως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 να παραδώσει κτιριολογικό πρόγραμμα των απαιτούμενων εγκαταστάσεων για τον πιο πάνω σκοπό.
Ο Δήμος αναλαμβάνει ακόμη, όπως προχωρήσει στην ετοιμασία των αρχιτεκτονικών και κατασκευαστικών σχεδίων , συμπεριλαμβανομένων και των εξειδικευμένων εργαστηρίων και διεκπεραιώσει τις διαδικασίες αδειοδότησης των κτιριακών εγκαταστάσεων, ούτως ώστε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 να επιλεγεί μέσω δημοσίου διαγωνισμού ο εργολάβος. Στόχος είναι όπως οι εγκαταστάσεις ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Λόγω των ιδιαίτερων και εξειδικευμένων λειτουργικών απαιτήσεων των εγκαταστάσεων, η διαρρύθμιση του κτηρίου που θα προκύψει κατά την ετοιμασία των αρχιτεκτονικών σχεδίων θα πρέπει να είναι προϊόν συνεννόησης και κοινής αποδοχής ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη.

κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: