Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Δήμος Πάφου και ΤΕΠΑΚ υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για τη Σχολή Τουρισμού στην Πάφο

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την εγκατάσταση και λειτουργία στην πόλη της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ, προχώρησαν απόψε ο Δήμος Πάφου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πάφου.

Το Μνημόνιο συνυπόγραψαν ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Ζαφείρης και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Φρίξος Σαββίδης, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομου Προδρόμου.
Το πρόγραμμα της τελετής περιλάμβανε ανάγνωση του Μνημονίου Συνεργασίας, ομιλία από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ομιλία από τον Πρύτανη του ΤΕ.ΠΑ.Κ. Παναγιώτη Ζαφείρη, χαιρετισμό από τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομου Προδρόμου και υπογραφή του Μνημονίου.
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως απόψε λαμβάνει σάρκα και οστά η εγκατάσταση της σχολής του Πανεπιστημίου του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο. Ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως η ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα του νέου μοντέλου ανάπτυξης, που προωθείται από την κυβέρνηση ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2012- 2013 και τη συνειδητοποίηση ότι η χώρα μας θα πρέπει να επιδοθεί σε μια νέα διαφορετική αναπτυξιακή πορεία. Πρόσθεσε πως είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Κύπρος όπου κύριος πλούτος εκτός από τον πολιτισμό και την κληρονομιά μας το ανθρώπινο δυναμικό. Είναι, είπε, πολύ σημαντικό σε μια τέτοια χώρα να συμβάλει και να συμμετάσχει η εκπαίδευση και η επιστήμη στη διαφοροποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και στην εξειδίκευση της οικονομίας μας στον χώρο της γνώσης και των πληροφοριών.
Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν η ανάπτυξη της τριτοβάθμιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας μπορεί να είναι και εξωστρεφής. Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε πως έχουμε φτάσει σήμερα να έχουμε στα Πανεπιστήμια μας, που λειτουργούν στην Κύπρο, περισσότερους από 42 χιλ. φοιτητές και φοιτήτριες. Είπε μάλιστα πως 12 χιλ. φοιτούν στα κρατικά και 30 χιλ. στα επτά ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αν είπε, συνυπολογίσουμε σε αυτούς τους 42 χιλ. πανεπιστημιακούς φοιτητές και τους υπόλοιπους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχουμε σήμερα στην Κύπρο περισσότερους από 50 χιλ. φοιτητές. Αυτός είναι ένας πλούτος όχι μόνο ένας πλούτος εκπαιδευτικής δραστηριότητας αλλά και πλούτος για την κοινωνία, ζύμωσης ιδεών, συνάντησης νέων ανθρώπων και ανταλλαγή και ανάπτυξη επιστήμης και τεχνολογίας.
Επεσήμανε επίσης πως δημιουργείται μιας ανεκτίμητης δραστηριότητας και ζύμωση έρευνα διακίνηση γνώσης και τεχνολογίας ενώ ταυτόχρονα, όπως είπε, έχουμε με αυτόν τον τρόπο αρκετές χιλιάδες ποιοτικές θέσεις εργασίας απ’ αυτές που επίσης χρειάζεται η χώρα μας.
Σε ομιλία του ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Ζαφείρης ανέφερε πως το ΤΕΠΑΚ εξελίσσεται σε ένα φιλόδοξο, τολμηρό και εξωστρεφές πανεπιστημιακό ίδρυμα που παράγει και μεταδίδει επιστημονική γνώση και συμβάλλει στην πρόοδο, στην ανάπτυξη και στην ευημερία του λαού μας», σημειώνοντας πως το ΤΕΠΑΚ έχει πλέον παρουσία παγκύπρια.
Ανέφερε πως «το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου μεγαλώνει. Είναι με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που δημιουργήσαμε και συμμετέχουμε στη μεγαλύτερη ανάπτυξη που έχει γνωρίσει το Πανεπιστήμιο μας από ιδρύσεως του. Η πρόσφατη συμφωνία μας με το Υπουργείο Παιδείας περιλαμβάνει την ταυτόχρονη ίδρυση μιας νέας Σχολής, δυο ακαδημαϊκών Τμημάτων και ενός Ινστιτούτου».
Ανέφερε πως «η νέα Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας η οποία θα στεγαστεί στην Πάφο θα περιλαμβάνει το υφιστάμενο Ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας, το νέο Ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης, Επιχειρηματικότητας και Ψηφιακού Επιχειρείν και ένα Ινστιτούτο που θα προσφέρει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για επισιτιστικά και άλλα συναφή επαγγέλματα. Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας και της τοπικής οικονομίας της πόλης της Πάφου και η ίδρυση της Σχολής Τουρισμού θα συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην επιστημονική αναβάθμιση του κλάδου και τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας», ανέφερε ο Παναγιώτης Ζαφείρης.
«Το ΤΕΠΑΚ έχει πλέον παρουσία Παγκύπρια. Από τη Λεμεσό, όπου κτυπά η καρδιά του, εκεί που ξεκίνησε και συνεχίζει να αναπτύσσεται, στη Λευκωσία μέσω του Κέντρου Ερευνητικής Αριστείας CYENS όπου είμαστε μαζί με τον Δήμο Λευκωσίας και τα άλλα δυο δημόσια Πανεπιστήμια συνιδρυτές του, στη Λάρνακα μέσω της διαχείρισης του πρώτου χώρου νεανικής δημιουργικότητας του Youth MakersSpace, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας και τον Δήμο της Λάρνακας και από σήμερα στην Πάφο, με την επισημοποίηση της συμφωνίας για στέγαση της νέας Σχολής Τουρισμού εδώ», σημείωσε.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «με τη συμφωνία μας με το Υπουργείο στη Λεμεσό παραμένουν οι 6 υφιστάμενες Σχολές και ιδρύεται στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, το νέο Τμήμα Ναυτιλιακών. Η Λεμεσός είναι ένα από τα κορυφαία κέντρα πλοιοδιαχείρισης παγκοσμίως και ο τομέας της ναυτιλίας είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς οικονομικής δραστηριότητας της πόλης. Εκεί το νέο Τμήμα θα προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη ερευνητικών συνεργασιών με ναυτιλιακές επιχειρήσεις για αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων αναγκών του τομέα, συμβάλλοντας στο να καταστεί η Λεμεσός ένας ευρωπαϊκός κόμβος ναυτιλίας».
Επίσης, συνέχισε ο Πρύτανης, « εμπλουτίζουμε τις υφιστάμενες Σχολές μας με νέα προπτυχιακά προγράμματα. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για προσφορά δυο νέων προπτυχιακών προγράμματων: του Σχεδιασμού Προϊόντων από το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών και της Εργοθεραπείας από το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης. Στην πλήρη ανάπτυξη τους, τα προγράμματα αυτά μαζί με τη νέα Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας, τα δυο νέα τμήματα και το Ινστιτούτο θα ενισχύσουν τον φοιτητικό πληθυσμό του Πανεπιστημίου μας με 1500 νέους φοιτητές».
«Όπως αντιλαμβάνεστε», ανέφερε ο Παναγιώτης Ζαφείρης, «έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί το ΤΕΠΑΚ εξελίσσεται σε ένα φιλόδοξο, τολμηρό και εξωστρεφές πανεπιστημιακό ίδρυμα που παράγει και μεταδίδει επιστημονική γνώση και συμβάλλει στην πρόοδο, στην ανάπτυξη και στην ευημερία του λαού μας. Είναι ταυτόχρονα πεποίθηση μας ότι η γνώση, δεν μπορεί να περιοριστεί σε τοπικά όρια και έχει αξία μόνο όταν γίνεται κτήμα της κοινωνίας και της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και προσφέρει λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο με ανοικτό μυαλό και εξωστρέφεια, τα τελευταία χρόνια επιδιώξαμε εκείνες τις στρατηγικές συνεργασίες που θα αποδώσουν υψηλές συνέργειες και επικεντρώνονται σε τομείς ενδιαφέροντος της Κυπριακής οικονομίας».
Επεσήμανε πως «απόδειξη της εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει τη δράση μας, αποτελεί η συμμετοχή μας ως εταίρος στη συμμαχία για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, μαζί με άλλα 7 πανεπιστήμια από την Ισπανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λετονία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Συνεργαζόμαστε σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα από τα Πανεπιστήμια του μέλλοντος, όπως τα χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι ο κύριος χρηματοδότης της πρωτοβουλίας. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε κοινά προγράμματα στην αγγλική γλώσσα με τη δυνατότητα οι φοιτητές των προγραμμάτων να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις. Σε αυτό τον χάρτη κινητικότητας μπαίνει από σήμερα και η Πάφος».
«Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου μεγαλώνει, προσαρμόζεται, αναπτύσσεται και συμβαδίζει με τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης», είπε.
Ο Πρύτανης χαρακτήρισε καθοριστική τη συμβολή του Δήμου Πάφου και του Δημάρχου Φαίδωνα Φαίδωνος για την επίτευξη της Συμφωνίας. «Ο Δήμος θεωρώντας τη Συμφωνία αυτή ως ζωτικής σημασίας εξέλιξη για το παρόν και το μέλλον της πόλης, παραχώρησε στο ΤΕΠΑΚ κατάλληλο οικόπεδο, συνολικού εμβαδού 4.300 τ.μ., σε κεντρικό σημείο της πόλης με σύμβαση 99 χρόνων και συμβολικό ενοίκιο 1000 ευρώ το έτος»
Ταυτόχρονα, ανέφερε, «ο Δήμος θα αναλάβει την ανέγερση και ολοκλήρωση των σύγχρονων και με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές εγκαταστάσεων μέχρι τον Ιούλιο του 2023, εξασφαλίζοντας για τον σκοπό αυτό τη χρηματοδότηση του Κράτους, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, ύψους 7,6 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η Τοπική Αρχή παραχωρεί στο ΤΕΠΑΚ περιουσία πέρα των 12 εκατ. ευρώ, ενώ ενεργεί και για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών με κοινωνικά αποδεκτό ενοίκιο, καθώς και την εξασφάλιση παραπλήσιων τεμαχίων για τη μετατροπή τους σε χώρους στάθμευσης».
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «ενεργώντας με υψηλό επαγγελματισμό και στα πλαίσια των νόμιμων διαδικασιών, προχώρησε από τα πρώτα στάδια των διαβουλεύσεων σε μια ολοκληρωμένη και καλά τεκμηριωμένη μελέτη-παρουσίαση των στοιχείων που επέτρεψαν να προχωρήσουμε με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στη σύναψη της Συμφωνίας, τόσο προς όφελος του ΤΕΠΑΚ και του Δήμου όσο και προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας μας ευρύτερα».
Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ απηύθυνε ευχαριστίες «σε όσους και όσες έχουν οδηγήσει στην επιτυχή σύμπραξη μας με τον Δήμο Πάφου. Τους συνεργάτες μας στον Δήμο Πάφου, με επικεφαλής τον φίλο Δήμαρχο, που με την αποφασιστικότητα του συνέβαλε τα μέγιστα στην επίτευξη ουσιαστικής προόδου. Το Δημοτικό Συμβούλιο, τον Δημοτικό Γραμματέα, καθώς και όλα τα στελέχη της δημοτικής αρχής που συνεργάστηκαν για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αποτελεί το επιστέγασμα των ενεργειών και διαβουλεύσεων του Δήμου Πάφου με το ΤΕΠΑΚ και την Κυβέρνηση κατά τα τελευταία δυόμιση χρόνια που κατέληξαν στη συμφωνία για την εγκατάσταση στην Πάφο της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας. Η Σχολή περιλαμβάνει δύο ακαδημαϊκά Τμήματα και ένα Ινστιτούτο Τουριστικών Επαγγελμάτων.
Για τον σκοπό αυτό, ο Δήμος, όπως είπε, παραχωρεί στο ΤΕΠΑΚ το οικόπεδο δίπλα από την Εκκλησία Παναγίας Παντάνασσας στο οποίο επρόκειτο να αναγερθεί το νέο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου. Οι νέες εγκαταστάσεις θα ανεγερθούν και ολοκληρωθούν από τον Δήμο Πάφου με χρηματοδότηση του κράτους, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, ύψους 7,6 εκατ. ευρώ, μέχρι τον Ιούλιο του 2023.
Συνολικά, ο Δήμος παραχωρεί στο ΤΕΠΑΚ περιουσία πέραν των 12 εκατ. ευρώ. Η λειτουργία της Σχολής αναμένεται να αρχίσει το 2023, με δυνατότητα φιλοξενίας πλέον των 1.000 φοιτητών. Σήμερα, είπε, θα κάνω μια από τις σημαντικότερες ομιλίες της θητείας μου ως Δήμαρχος . Ο κ. Φαίδωνος είπε πως είναι κάποιες στιγμές στην ιστορική διαδρομή μιας πόλης και μιας κοινωνίας που ξεχωρίζουν ως ιστορικά ορόσημα που σηματοδοτούν την αλλαγή πορείας και προσανατολισμού τους.
Ακόμη ο Δήμαρχος Πάφου έκανε μια αναδρομή στην Πάφο μετά το 1974 μια πολίχνη των 12 περίπου χιλιάδων κατοίκων που ο πληθυσμός ασχολείτο με το εμπόριο, τη στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών και την γεωργία. Στα επόμενα 40 χρόνια, συνέχισε, ο πληθυσμός της πόλης τριπλασιάστηκε και η επαρχία έφτασε στο σημείο να υποδέχεται το 38% περίπου του συνολικού αριθμού των τουριστών που έρχονται στην Κύπρο. Ο κ. Φαίδωνος σημείωσε πως συνειδητοποιώντας ότι αυτή η καθήλωση της πόλης δεν μπορεί να ανατραπεί χωρίς να γίνουν μεγάλα και τολμηρά βήματα με ριζοσπαστικό προσανατολισμό έθεσαν ως τοπική αρχή πως μείζονα στρατηγικό στόχο και προτεραιότητα τη δημιουργία ενός τρίτου πυλώνα στην οικονομία της πόλης δίπλα από τους πυλώνες του τουρισμού και των κατασκευών. Είπε ακόμη μεταξύ άλλων ότι ο νέος πυλώνας είναι ο πυλώνας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε συνάρτηση με την δημιουργία ενός κατάλληλου οικοσυστήματος για εταιρείες καινοτόμου τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό επίπεδο. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσπάθειας του Δήμου για την εγκατάσταση δημόσιας σχολής στην Πάφο.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Κώστας Χαμπιαούρης, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Νεάπολις , ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς, μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού , εκπρόσωποι της Ε.Φ. και της Αστυνομίας, του ΕΒΕ και του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου και άλλοι. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε ανοικτή δεξίωση με μουσικό πρόγραμμα στον προαύλιο χώρο της Παλιάς Ηλεκτρικής.


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: