Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Ο Λεόντιος Τσέλεπος στο πλευρό του Πετριδείου για την διοργάνωση της ετήσιας αθλητικής εκδήλωσης

Η συνεργασία του Λεόντιου Τσέλεπου με το Πετρίδειο Ίδρυμα ξεκίνησε το 2016 λόγω της εμπλοκής του στα δρώμενα της αθλητικής διοίκησης και του διεθνούς δικτύου των αθλητικών του επαφών.
Μέχρι στιγμής έχει συμβάλει στην διοργάνωση τεσσάρων αθλητικών συμποσίων φέρνοντας στην Πάφο σημαντικούς καλεσμένους-ομιλητές .  Εκτιμά πως μέσα από αυτά τα αθλητικά συμπόσια, προπονητές, αθλητές, αθλητικοί παράγοντες αλλά και ο απλός κόσμος φεύγει πλουσιότερος από κάθε συμπόσιο και με συμβουλές ή ιστορίες που τους βοηθούν να δουν τον αθλητισμό από άλλη σκοπιά. Όσο για την επιλογή των καλεσμένων-ομιλητών  αυτή γίνεται πρώτιστα από τον ίδιο και ακολούθως σε συνεργασία με το  Δ.Σ. του Πετριδείου.

Αποκαλύπτει επίσης τα ονόματα των  αθλητών και αθλητριών που θα επιθυμούσε να προσκαλέσει στο φετινό αθλητικό συμπόσιο...

Ποια η συνεργασίας σας με το Πετρίδειο Ίδρυμα, από πότε ξεκίνησε, και τι περιλαμβάνει;

Με το Πετρίδειο Ίδρυμα ξεκίνησα τη συνεργασία μου πίσω στις αρχές του 2016. Λόγω της εμπλοκής μου στα δρώμενα της αθλητικής διοίκησης και του διεθνούς δικτύου μου αθλητικών επαφών, μου ζητήθηκε η διοργάνωση μιας ετήσιας αθλητικής εκδήλωσης, η οποία θα εξελισσόταν σε θεσμό. Ήταν κάτι που είχα και στο δικό μου μυαλό για την πόλη μου αφού είχα εμπλακεί σε αρκετές τέτοιες διοργανώσεις στη Λευκωσία, όπου κατοικούσα μέχρι το 2016. Έτσι από το 2016 και μέχρι το 2019 (ας όψετε η πανδημία για το 2020 και 2021) στην ουσία λειτουργούσα ως επικεφαλής-συντονιστής της διοργάνωσης του αθλητικού συμποσίου.

Αν δεν κάνω λάθος έχετε συμβάλει στην διοργάνωση τεσσάρων αθλητικών συμποσίων πόσο δύσκολη θα την χαρακτηρίζατε ως πρωτοβουλία και ποια η κουλτούρα των συμποσίων;

Σωστά. Μέχρι σήμερα συντόνισα 4 αθλητικά συμπόσια. Δυσκολίες υπάρχουν πάντα, αλλά η ομαδική δουλειά και η συνεργασία μεταξύ του Δ.Σ. του Πετρίδειου Ιδρύματος, εμένα ως συντονιστή, των τοπικών σωματείων, των εθελοντών και όλων των υπόλοιπων συνεργατών βοηθά στο να ξεπερνιούνται. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η πρώτη διοργάνωση, όπου έπρεπε να πείσουμε τους σημαντικούς καλεσμένους-ομιλητές μας, για τη σοβαρότητα της διοργάνωσης και να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες τόσων αυτών όσων και όσων θα παρευρίσκοντο. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι στην πρώτη διοργάνωση φιλοξενήσαμε, τον Αθάνατο, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντένις Όσβαλντ, τον νυν Γ.Γ. Αθλητισμού της Ελλάδος Γιώργο Μαυρωτά και τον δικό μας Δράκο, Παναγιώτη Γιαννάκη ενώ η αγαπημένη Βούλα Πατουλίδου ακύρωσε τελευταία στιγμή λόγω τραυματισμού της. Το ότι η Βούλα Πατουλίδου ήταν μαζί μας το 2017 και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ξανά, το 2018 αποδεικνύουν την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης και το πόσο σημαντική ήταν για την εδραίωση του αθλητικού συμποσίου και τη συνέχεια του ως θεσμού.

Από την αρχική ανταλλαγή ιδεών, καταλήξαμε ότι στόχοι αυτού του αθλητικού συμποσίου είναι, πρώτιστα να δώσουμε την ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να συναντήσει από κοντά και να γνωρίσει τα αθλητικά ίνδαλμα-πρότυπα της, αθλητικούς παράγοντες, επαγγελματίες αθλητές, Ολυμπιονίκες και παρα-ολυμπιονικές που μέχρι τώρα έβλεπε στην τηλεόραση. Έπειτα το αθλητικό συμπόσιο να αποτελέσει την ευκαιρία για να τιμηθεί η τοπική αθλητική ιστορία, δίνοντας την ευκαιρία στους νεότερους να την γνωρίσουν. Όσο αφορά τη θεματολογία κάθε συνεδρίου αποφασίζεται ανάλογα με την επικαιρότητα αλλά και αφουγκραζόμενοι τις εισηγήσεις/ιδέες/προτάσεις που μπορεί να προκύψουν από όλους τους εμπλεκόμενους.

Ποια δηλαδή τα μηνύματα των αθλητικών συμποσίων με διοργανωτή το Πετρίδειο Ίδρυμα και ποια η ταυτότητα τους. Αποτελούν διοργανώσεις με σκοπό τις πνευματικές αναζητήσεις, ανταλλαγής ιδεών σε σχέση με τα αθλητικά δρώμενά, διαλογική συζήτηση;

Αρχικά είναι μια πρώτη ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τους ομιλητές-καλεσμένους, να ακούσουμε ανέκδοτες ιστορίες και εμπειρίες τους, να μοιραστούν τις σκέψεις τους, τις εισηγήσεις τους και να εξαχθούν συμπεράσματα και μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Προπονητές, αθλητές, αθλητικοί παράγοντες αλλά και ο απλός κόσμος φεύγει πλουσιότερος από κάθε συμπόσιο και με συμβουλές ή ιστορίες που τους βοηθούν να δουν τον αθλητισμό από άλλη σκοπιά. Επίσης δίδεται η ευκαιρία να ανταλλαχθούν ιδέες και να προκύψουν και μελλοντικές συνεργασίες ή συνέργειες.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι το 2017 κράτησα από το Λευτέρη Πετρούνια την ατάκα του «Πρέπει να προπονείσαι σαν να είσαι τίποτα και να αγωνίζεσαι σαν να είσαι ο καλύτερος» και το 2018 από τον Παναγιώτη Γιαννάκη την ατάκα του: «Ευχαριστώ τους αντιπάλους μου που με έκαναν καλύτερο, σκληρότερο και με ανάγκασαν να δουλέψω περισσότερο.»

Πέραν τούτου η βράβευση των τοπικών αθλητών-προτύπων και/ή παραγόντων που προσέφεραν τα μέγιστα στα τοπικά σωματεία, στον αθλητισμό και την κοινωνία της πόλης μας, αποτελεί ευκαιρία αυτοκριτικής, επαναπροσδιορισμού στόχων και όπως λέει και ο σοφός λάος για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Πόσο σημαντικό είναι μεγάλες αθλητικές παρουσίες ολυμπιονίκες και παρολυμπιονίκες να έρχονται στην Πάφο για την συμμετοχή τους στα αθλητικά συμπόσια που διοργανώνει το Πετρίδειο με τη δική σας καθοριστική συμβολή. Όπως η Ολυμπιονικής Βούλα Πατουλίδου, ο βασιλιάς των κρίκων Λευτέρης Πετρούνιας, η παρολυμπιονίκης Καρολίνα Πελενδρίτου, ο Αντώνης Τσαπατάκης, ο Ανδρέας Ποταμίτης, ο παρααθλητής – καλαθοσφαιριστής σε τροχοκάθισμα Πάμπος Χαραλάμπους. Ακόμη ο χάλκινος Ολυμπιονίκης και Αθάνατος Ντένις Όσβαλτ, ο Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης Γιώργος Μαυρωτάς, η ολυμπιονίκης Βάσω Καραντάσιου αλλά και ο Παναγιώτης Γιαννάκης και άλλοι..

Πολύ σημαντικό και ακόμα σημαντικότερο που κάποιοι από αυτούς ήρθαν πέραν της μιας φοράς ενώ συνεχίζουμε να κρατάμε επαφή και για άλλες πρωτοβουλίες και/ή συνεργασίες. Επίσης η συμμετοχή τους αναβαθμίζει την όλη διοργάνωση και επίσης κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση σε καλεσμένους για τα επόμενα αθλητικά συμπόσια. Αρκετές φορές απευθύνθηκα σε καλεσμένους που ήδη ήρθαν για να με φέρουν σε επαφή με καλεσμένους επόμενων αθλητικών συμποσίων ενώ αρκετές φορές καλεσμένοι μου αναφέρουν ότι αποδέχονται την πρόσκληση γιατί μίλησαν με καλεσμένους που ήδη συμμετείχαν και τους είπαν τα καλύτερα. Τέλος η συμμετοχή τόσο αναγνωρισμένων και αγαπημένων αθλητών, δημιουργεί μια προσδοκία για το επόμενο αθλητικό συμπόσιο ενώ την ίδια στιγμή και οι τοπικοί βραβευθέντες νιώθουν περισσή περηφάνια να βραβεύονται από τέτοιες μορφές του αθλητισμού! Τολμώ να πω ότι το αθλητικό συμπόσιο του Πετρίδειου Ιδρύματος έχει βάλει την Πάφο στον αθλητικό χάρτη και μάλιστα σε περίοπτη θέση τόσο σε σχέση με τους καλεσμένους όσο και στους τοπικούς αθλητικούς φορείς/οργανισμούς, είτε αυτοί είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού ή ο ΟΠΑΠ Κύπρου.

Θα θέλαμε το σχόλιο σας, για την σημασία των διοργανώσεων ιδιαίτερα για την νέα γενιά που τους δίδεται η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους Ολυμπιονίκες που αποτελούν πρότυπα και φάρους καθοδήγησης των νέων.

Φέρνω τον εαυτό μου στην θέση τους και σκέφτομαι πόσο δύσκολο ήταν για τη δική μου γενιά να έρθει τόσο κοντά με τα ινδάλματα της. Νομίζω η χαρά των παιδιών, τα αυτόγραφα και οι φωτογραφίες που ακολουθούν κάθε αθλητικό συμπόσιο τα λένε όλα. Πέραν τούτου, θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό για τους γονείς των παιδιών-αθλητών και τους προπονητές τους να ακούσουν τι έχουν να πουν οι καλεσμένοι-ομιλητές και να προσπαθήσουν να προσαρμόσουν τα όσα ακούσουν στη δική τους κατάσταση. Οφείλω να ομολογήσω ότι σε κάθε διοργάνωση και εγώ ο ίδιος κάνω σε μικρό παιδί που τους συναντώ και ειδικά απολαμβάνω τις χαλαρές συζητήσεις πριν και μετά το αθλητικό συμπόσιο και τις ανέκδοτες ιστορίες που μοιράζονται μαζί μου. Όπως ξέρετε, είμαι άρρωστος μπασκετάκιας και πετούσα στα σύννεφα στη συζήτηση με το Δράκο, τον Κακιούζη και το Βασίλη Σκουντή μετροφυλλώντας περιοδικά «Τρίποντο» από τη συλλογή μου από τα 90s!

Από ποιους γίνεται η επιλογή των αθλητών που προσκαλείτε;

Η επιλογή των καλεσμένων-ομιλητών γίνεται πρώτιστα από εμένα και έπειτα συμφωνείτε με το Δ.Σ. του Πετριδείου. Η επικαιρότητα και ο συνδυασμός των καλεσμένων επηρεάζουν φυσικά την επιλογή. Αρκετές φορές χρειάζεται να έχουμε εναλλακτικές αφού πιθανόν να μην μπορούν όλες οι αρχικές επιλογές την ίδια ημερομηνία.

Επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι η επιλογή των 3 αθλητών-προτύπων από τα τοπικά σωματεία, γίνεται από το Δ.Σ. καθενός από τα σωματεία τα οποία στηρίζονται από το Πετρίδειο Ίδρυμα σύμφωνα με τη διαθήκη του μακαριστού Χριστόδουλου Πετρίδη.

Tι αναμένουμε για φέτος ;

Το Ολυμπιακό μόττο προστάζει ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΠΙΟ ΨΗΛΑ, ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ και αυτό προσπαθώ να κάνω. Ακόμα δεν έχουμε κατασταλάξει στη θεματολογία και τους καλεσμένους αλλά θα μοιραστώ μαζί σας ότι, θέλω την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου που ξεκίνησε το κίνημα #metoo και γενικά έχει περάσει από σαράντα κύματα, θέλω τους δύο γιους του ανέμου, τον Νίκο Κακλαμανάκη και τον Κώστα Κεντέρη, τον «συνταξιούχο» Βασίλη Σπανούλη αλλά και τους δικούς μας Ολυμπιονίκες που συμμετείχαν πρώτη φορά όπως τη Μαριλένα Μακρή και τον Παφίτη Δημήτρη Κωνσταντίνου. Φυσικά φίλοι και γνωστοί κάνουν και τις δικές τους εισηγήσεις που περιλαμβάνουν τα αδέρφια Αντετοκούνμπο, τον Τσιτσιπά, τον Τέντογλου, τον Μανόλο και άλλους. Ας κάνουμε υπομονή ακόμα λίγο καιρό και πανδημίας επιτρέποντος να επανεκκινήσουμε το αθλητικό συμπόσιο από εκεί που μείναμε!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΤΡΙΔΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

22.11.21

Δεν υπάρχουν σχόλια: