Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Η Μαρία Μίλλερ και οι Επιτροπές Θεσμών Βρετανίας/Κύπρου…



Maria Frances Lewis Miller is a British Conservative Party politician who has been the Member of Parliament for Basingstoke since 2005
Τον περασμένο Φεβρουάριο ανεξάρτητη έρευνα κατέληξε ότι η καΜίλλερ έπρεπε να επιστρέψει 45.000 στερλίνες από αυτά τα έξοδα συντήρησης (ή αποζημίωση όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά). 


Στις 3 Απριλίου 2014, όμως, μέλη της Επιτροπής Θεσμών της Βρετ. Βουλής ανέτρεψαν την προηγούμενη απόφαση ως λανθασμένη και διέταξαν την κα Μίλλερ να πληρώσει το ποσό των £5,800 στερλινών και να προβεί και σε  δήλωση/απολογίας  στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η υπουργός απολογήθηκε την ίδια ημέρα με μια δήλωση 32 δευτερολέπτων. Εν τω μεταξύ 180 βουλευτές υπέγραψαν αίτηση με την οποία ζητούσαν την παραίτησή της. Η Μαρία Μιλλερ παραιτήθηκε στις 9 Απριλίου 2014 και συγκινημένη σε  δήλωσή της είπε ότι αναλαμβάνει κάθε ευθύνη  και αποδέχεται πλήρως τα συμπεράσματα της κοινοβουλευτικής επιτροπής.
(Σ.σ. στο Λονδίνο πολλοί βουλευτές που έρχονται από μακριά εκτός Λονδίνου, αναγκάζονται να κάνουν διευθετήσεις για δεύτερο τόπο διαμονής λόγω των μεγάλων αποστάσεων και έτσι δικαιούνται έξοδα συντήρησης κτλ).
Βέβαια τέτοιες ευθιξίες, τέτοιες αποφάσεις, έρευνες, απαιτήσεις, θεσμοί και αξίες,  είναι άγνωστες νοοτροπίες στο μικρόκοσμο της ασχετοσύνης στη Κύπρο.  Και για να είμαστε δίκαιοι το φαινόμενο αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της σημερινής κυβέρνησης, αλλά πάσχει εδώ και δεκαετίες από την δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας (αλλιώς «μπανανίας» για να θυμηθούμε και τον μ. ΓλΚληρίδη για κάτι εκτός της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας).  Και θα αναφέρω ένα μικρούτσικο παράδειγμα με την ευκαιρία αυτή σε σχέση με την Επιτροπή Θεσμών και Αξιών της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο πρόεδρος της επιτροπή Θεσμών και Αξιών της  Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων μετά από ομιλία του στις 6.4.2014 στο οίκημα της Κυπριακής Αδελφότητας στο βόρειο Λονδίνο, ερωτήθηκε από τη γράφουσα τα εξής: « Ακούμε για δάνεια εκατοντάδων  χιλιάδων ευρώή εκατομμυρίων  δεν ξέρω πόσα, που χαρίστηκαν, μπορείτε να μας πείτε αν υπάρχει περίπτωση να αναγκαστούν εκείνοι που τους χαρίστηκαν να τα επιστρέψουν;».
Και η απάντηση του κ. Δ. Συλλούρη (κράτησα την κασέτα της μαγνητοφώνησης)  αφού με είδε κάπως περίεργα για λίγα δευτερόλεπτα την ώρα που μιλούσα, απάντησε : «Ερωτήθηκα κατά πόσο τα δάνεια που εχαρίστηκαν θα δοθούν πίσω. Μα δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Είναι η παραπλάνηση που έκαμαν κάποιοι δημοσιογράφοι και κάποιοι πολιτικοί και είσαστε και εσείς παραπλανημένη από αυτή την ιστορία. Δεν υπάρχει ζήτημα χαριστικών δανείων ή τουλάχιστον χαριστικών δανείων που δεν πέρασαν από μέσα από κάποιες διαδικασίες…».
Δεν πέρασαν 48 ώρες και έγραψαν οι εφημερίδες μεταξύ των οποίων και η Σημερινή: “ Χαρίστηκαν δάνεια πολλών εκατομμυρίων, ελέχθη στην Επιτροπή θεσμών – Νέες αποκαλύψεις για διαγραφές – Σε μια περίπτωση διαγράφηκε δάνειο 29 εκ. και σε δεύτερη δάνειο 117 εκατομμυρίων. Η MIG διαψεύδει διαγραφή… Ο  πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε σε στοιχεία της Λαϊκής του 2011, όπου δεν παρουσιάζεται ο συνολικός δανεισμός ύψους 113 εκ (ευρώ) κάποιου ομίλου…Στα μέλη της Επιτροπής δόθηκε το προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο περιέχει και επτασέλιδοκατάλογο ατόμων τα οποία έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης, καθώς και 11σελίδο κατάλογο ατόμων που έλαβαν δάνεια με επιτόκιο από 0% μέχρι και 3%…» (Σημερινή 9 Απριλίου 2014, σελίδα 4 Οικονομία, της Νάνσιας Παλάλα).
Και εγώ βέβαια, στις 9 Απριλίου, «παραπλανημένη» στο Λονδίνο από την παραπλάνηση που μου έκαμαν και εμένα κάποιοι δημοσιογράφοι συνάδελφοι και κάποιοι πολιτικοί στην Κύπρο,  αφενός διάβαζα τη είδηση στην Σημερινή και αφετέρου παρακολουθούσα δια τηλεοράσεως την παραίτηση της υπουργού μας στο Λονδίνο καςΜαρίας Μίλλερ

Φανούλα Αργυρού, Ερευνήτρια-Συγγραφέας – Λονδίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια: