Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

«Αποκαλύπτοντας τα Μυστικά ενός Βασιλικού Πορτραίτου»


Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας διοργανώνει διάλεξη με τίτλο «Αποκαλύπτοντας τα Μυστικά ενός Βασιλικού Πορτραίτου», η οποία θα δοθεί από την Έφορο του Μουσείου Έλενα Πογιατζή - Ρίχτερ την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:00.


Η διάλεξη, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου «Τα Μυστικά ενός Βασιλικού Πορτραίτου»επεξηγεί αναλυτικά όλα τα στάδια της έρευνας, ανάλυσης και συντήρησης του εξαίρετου πίνακα με το πορτραίτο, της τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου, της Αικατερίνης Κορνάρο. Παραθέτει επιπλεόν, τεκμηριωμένη παρουσίαση όλων των αποτελεσμάτων για τον μοναδικό αυτό πίνακα.

Πρόκειται για ένα βασιλικό πορτραίτο, το οποίο θεωρείται ένας από τους λιγοστούς αναγεννησιακούς πίνακες της Κορνάρο που διασώζονται σήμερα παγκοσμίως και χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Ανήκει στην ιδιωτική συλλογή του Μιχάλη Ζεϊπέκκη, ο οποίος παραχώρησε το έργο στο Μουσείο για έρευνα και μακροχρόνιο δανεισμό.

Ήδη από τα αρχικά στάδια της έρευνας, η απλή οπτική παρατήρηση του πορτραίτου επέτρεψε την ανίχνευση στοιχείων που κρύβονταν κάτω από το ορατό ζωγραφικό στρώμα υποδηλώνοντας μερική επιζωγράφιση. Η ιστορικοτεχνική έρευνα και ο συντονισμός που ανέλαβε έφορος του Λεβέντειου Μουσείου μαζί με τεχνικές και χημικές αναλύσεις που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Κύπρου και η Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών Δρέσδης διήρκησαν δύο χρόνια και κατάφεραν να απαντήσουν διαδοχικά και μεθοδικά στοχευμένα ερωτήματα. Ακολούθησε μετά μια περίπλοκη διαδικασία συντήρησης του πίνακα που πραγματοποιήθηκε σε εξειδικευμένο εργαστήριο στη Δρέσδη Γερμανίας.


Η διάλεξη σε διάλογο με την έκθεση αποκαλύπτει τα ελκυστικά μυστικά που κρύβονται πίσω από το έργο.