Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Η διάσημη Βρετανίδα ηθοποιός CharlotteRampling στο Μαρκιδείο


Με μια  μοναδική παράσταση, αφιερωμένη στους Κωνσταντίνο Καβάφη και  Marguerite Yourcenar,η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης επέλεξε και άνοιξε τις  πύλες του ανακαινισμένου Μαρκιδείου χθες βράδυ, για να υποδεχθεί , τη σπουδαία Βρετανίδα ηθοποιό Charlotte Rampling,η οποία ήρθε  για πρώτη φορά στην Κύπρο, για  την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. 
 
Η ιστορική πρεμιέρα, στην οποία πρωταγωνιστεί η διάσημη Βρετανίδα ηθοποιός Charlotte Rampling, είχε τίτλο «Φεγγάρια και Αστέρια»,.
 
Μαζί της στη σκηνή, εμφανίστηκαν, ο Ελληνογάλλος ηθοποιός Πολύδωρος Βογιατζής και η κιθαρίστας Βαρβάρα Γύρα, παρουσιάζοντας , με ένα ιδιαίτερο τρόπο την άκρως ενδιαφέρουσα  λογοτεχνική συνάντηση των Κωνσταντίνου Καβάφη και  Marguerite Yourcenar, σε επιμέλεια του Jean-Claude Feugnet. 
 
Η ποίηση του Καβάφη, είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο και η μετάφρασή της σε διάφορες γλώσσες, αντανακλά, την πραγματική δύναμη και σημασία της παγκόσμιας αναγνώρισης της, σύμφωνα    ανακοίνωση του Οργανισμού της ΠΠΕ Πάφος 2017. 
 
Αυτή η δύναμη εξάλλου, προστίθεται στην ανακοίνωση, τον καθιστά, ένα τόσο μεγάλο ποιητή, φανερώνοντας την διαχρονικότητα και οικουμενικότητα, των ποιημάτων του.  
 
Η Marguerite Yourcenar, μέσα από τα δικά της κείμενα, χάρη και στη γυναικεία ευφυΐα και την υψηλή ευαισθησία της, αναδεικνύει με ένα ξεχωριστό τρόπο ,γνωστές και άγνωστες παραμέτρους του Καβαφικού έργου, δίνοντας έμφαση στον έρωτα και το θάνατο, στη μοναξιά, καθώς και στην πολιτική διάσταση, την υπαρξιακή  και βιολογική φθορά. 
 
Η παράσταση ήταν  στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα. 
 
Σημειώνεται πως το Θέατρο, με ολόκληρο τον σύγχρονο εξοπλισμό του, παραδόθηκε από χθες μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2018 στο Πάφος 2017, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τις ανάγκες του Οργανισμού στο διάστημα αυτό.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ