Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Επιπλέον μέτρα στήριξης για τα κέντρα αναψυχής, ζητεί η ΟΣΙΚΑ

 

Με επιστολή της, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής ΟΣΙΚΑ, ζητεί από τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Εσωτερικών και υφυπουργό Τουρισμού, καθώς και την Ένωση Δήμων, επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των κέντρων αναψυχής λόγω της πανδημίας που έπληξε σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο. Η όλη προσπάθεια επιπλέον μέτρων στήριξης,  γίνεται σε συνεργασία με την ΟΕΒ.

Ο πρόεδρος της ΟΣΙΚΑ Νεόφυτος Θρασυβούλου (φώτο) βρέθηκε σήμερα στη Βουλή όπου εξετάστηκαν τα πολλά προβλήματα που έχουν προκύψει στον κλάδο των κέντρων αναψυχής. 

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή με ημερομηνία 18/1/2021

 

 

Αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών

Κύριο Κωνσταντίνο Πετρίδη

Υπουργείο Οικονομικών

 

Αξιότιμο Υπουργό Εσωτερικών

Κύριο Νίκο Φ. Νουρή

Υπουργείο Εσωτερικών

 

Αξιότιμη Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας

και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Κυρία Ζέτα Αιμιλιανίδου

Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

 

Αξιότιμο Υφυπουργό Τουρισμού

Κύριο Σάββα Περδίο

Υφυπουργείο Τουρισμού

 

 

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

 

 

Εκφράζουμε την ευαρέσκεια μας για την εξαγγελία εκ μέρους της Κυβέρνησης του “Σχεδίου Κρατικής  Χορηγίας Επιχειρήσεων & Αυτοτελώς Εργαζόμενων” ικανοποιώντας έτσι πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας.  Το Σχέδιο το οποίο αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τις επιχειρήσεις των κλάδων μας, περιέχει σημαντικές πρόνοιες που με ελάχιστες τροποποιήσεις θα καταστεί και δικαιότερο για όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.  Πέραν όμως της εφάπαξ οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου Εστίασης, Διασκέδασης, Εκδηλώσεων και Αναψυχής,πιο κάτω συμπεριλαμβάνονται επιγραμματικά χρηματοοικονομικά και άλλα πιθανά μέτρα πρόσθετης αλλά απαραίτητα αναγκαίας, στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την νόσο του COVID-19 κατά την επανεκκίνηση το 2021.

 

Α. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

1.     Μείωση κατά 60% (από €5000 σε €2000) του κόστους εξαγοράς χώρων στάθμευσης για έκδοση υφιστάμενων αδειών λειτουργίας ή υπό εξέταση ή και υποβολή καινούργιων αιτήσεων, για την ολοκλήρωση έκδοσης άδειας οικοδομής.  Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόστηκε και κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2013.

 

Β. ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 

1.     Συμπερίληψη των κλάδων Εστίασης , Διασκέδασης, Εκδηλώσεων και Αναψυχής στο τουριστικό μας προϊόν και τις διαφημιστικές δαπάνες τόσο για διεθνή όσο και εσωτερικό τουρισμό.

 

 

2.     Τόνωση της εσωτερικής αγοράς με επιδότηση των καταναλωτών του κλάδου.

 

3.     Ανανέωση  των αδειών λειτουργιάς για όσους τις είχαν εξασφαλίσει την περασμένη χρόνια, χωρίς πρόσθετη χρέωση.

 

 

Γ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

1.     Διατήρηση μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α (5%) στην Εστίαση και Διασκέδαση για τουλάχιστο ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας των κέντρων.

 

2.     Μείωση εισφορών φόρου εισοδήματος και μεταχρονολόγηση υποχρεώσεων σε βάθος χρόνου ειδικά για τα κέντρα Εστίασης, Διασκέδασης και Εκδηλώσεων έτσι ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν οικονομική σταθερότητα με την επανεκκίνηση.  (Taxcredits&Reductions).

 

3.     Διασφάλιση ρευστότητας μέσω κρατικών εγγυήσεων για γρήγορο δανεισμό με χαμηλά επιτόκια και χρεώσεις.

 

4.     Δημιουργία Ειδικού Ταμείου ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (RRF) για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν ή θα παραμείνουν κλειστές με πλήρη αναστολή εργασιών λόγω διαταγμάτων.  Συμμετοχή των Επιχειρήσεων του Κλάδου σε προγράμματα ή δράσεις που θα βοηθήσουν στην ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ και στον ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων του κλάδου αφορούν ενεργοβόρα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα (θα χρειαστούν αναβαθμίσεις Υγειονομικών Συνθηκών και όχι μόνο π.χ. ποιότητα αέρα κλπ.) και ο εκσυγχρονισμός των ψηφιακών τους συστημάτων που καθορίζουν τα υπόλοιπα βασικά λειτουργικά τμήματα – ταμειακή διαχείριση – ήχος – φωτισμός, εξυπηρέτηση (services). Αυτά θα πρέπει να συνάδουν με το «TRIPLEEXCELLENCEDISTINCTION»του «INTERNATIONALNIGHTLIFEASSOCIATION (INA)» μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

 

Δ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

 

1.    Να εξεταστεί η δυνατότητα αναβολής στην καταβολή των εισφορών στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων τουλάχιστον για μια περίοδο τριών μηνών από την έναρξη λειτουργίας των κλάδων μας.

 

2.    Μετά την έναρξη λειτουργίας τους οι κλάδοι Διασκέδασης και Εκδηλώσεων είναι αδύνατο να είναι σε θέση για πλήρη απασχόληση του προσωπικού τους.  Ως εκ τούτου γίνεται εισήγηση τα ειδικά σχέδια στήριξης των εργαζομένων θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι και τέσσερις μήνες αφού επιτραπεί στις επιχειρήσεις του κλάδου μας να επαναδραστηριοποιηθούν.

 

Ε. ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ

 

1.     Παράταση είσπραξης Φόρου Εταιριών μετά την πανδημία.

 

2.     Να δοθεί χρόνος αποπληρωμής υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που τελούν υπό πλήρη η μερική αναστολή εργασιών,

 

3.     Δημοτικά τέλη (πχ σκυβάλων κλπ) να προσαρμοστούν ανάλογα  με τον χρόνο  λειτουργίας των επιχειρήσεων και την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

 

 

Αν το κρίνεται σκόπιμο, οι Σύνδεσμοι μας είναι  στη διάθεση σας για περαιτέρω επεξήγηση των θέσεων τους.

 

Με εκτίμηση,

 

 

 

 

Νίκος Βασιλείου                 Κωνσταντίνος Μωσαϊκός               Φύτος Θρασυβουλου 

Πρόεδρος                         Πρόεδρος                                   Πρόεδρος

(ΠΑΣΥΚΕΔ)                        (ΠΑΣΥΕΚΕΔ)                                (ΟΣΙΚΑ)

 

 

 

 

 

Κοινοποίηση:     -      Αξιότιμο Πρόεδρο Ένωσης Δήμων

Κύριο Ανδρέα Βύρα

 

-       Γενικό Διευθυντή Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ)

Κύριο Μιχάλη Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: