Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

16 Μαρτίου επαναλειτουργούν τα κέντρα αναψυχής. Δείτε τις νέες χαλαρώσεις που θα ισχύουν από την 1η Μαρτίου

Δήλωση Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου κατά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου

 Σας ευχαριστώ που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Την Κυριακή συμπληρώνεται ένας μήνας από τις πρώτες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων και στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την αποτελεσματικότητα που είχε η αποκλιμάκωση μέχρι στιγμής, ώστε να καθορίσει τα επόμενα βήματα της στρατηγικής.

Συγκεκριμένα, παραμένοντας σταθερό στην θέση ότι η άρση των μέτρων πρέπει να γίνεται αργά, προσεκτικά και ελεγχόμενα, το Υπουργικό Συμβούλιο αξιολόγησε την επιδημιολογική εικόνα όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Εκτός από τον αριθμό των κρουσμάτων, το ποσοστό θετικότητας και την αθροιστική επίπτωση, λήφθηκε υπόψη η κατάσταση στα νοσηλευτήρια και οι θάνατοι. Όπως διαφαίνεται από τα δεδομένα, υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων τις προηγούμενες 14 μέρες, με μικρή αύξηση να καταγράφεται τις τελευταίες δύο ημέρες. Το ποσοστό θετικότητας κυμαίνεται κοντά στο 0,5% με μικρές αυξομειώσεις.

Η αθροιστική επίπτωση παγκύπρια εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το ασφαλές όριο που καθορίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), δηλαδή στο 164,3 ανά 100,000 κατοίκους, καταγράφοντας μικρή μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο δεκαπενθήμερο. Μεμονωμένα σε όλες τις Επαρχίες, πλην της Λεμεσού όπου η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, η κατάσταση, αν και βελτιωμένη, παραμένει σε οριακό σημείο, που εύκολα μπορεί να επιδεινωθεί.

Στα νοσηλευτήρια, η κατάσταση, είναι διαχειρίσιμη, αλλά όπως έχουμε πει μπορεί να ξεφύγει. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται παρουσιάζει μικρή πτώση, και στόχος μας είναι, με επιμονή και προσπάθεια, η μείωση να συνεχίσει και το επόμενο διάστημα.

Η στρατηγική σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων στηρίζεται στο τρίπτυχο «τεστ – ιχνηλάτηση – εμβολιασμοί», λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις συστάσεις του ECDC για στενή παρακολούθηση των μεταλλάξεων του ιού, που προκαλούν έντονη ανησυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως σημειώνει και το ECDC, τα νέα στελέχη του ιού προκαλούν αυξημένη μετάδοση και επιθετική διασπορά του ιού, γεγονός που συντείνει σε αύξηση των κρουσμάτων στις κοινότητες. Για τον περιορισμό της διασποράς, οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού είναι σαφείς: αυξημένα διαγνωστικά τεστ στον πληθυσμό, ιχνηλάτηση και επιτάχυνση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Στη βάση των πιο πάνω δεδομένων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα τα ακόλουθα, με ισχύ από τη Δευτέρα, 1η Μαρτίου:

  1. Επαναλειτουργία της Α’ και Β’ Τάξης των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, με φυσική παρουσία των μαθητών.
  2. Επαναλειτουργία ωδείων, φροντιστηρίων, εκπαιδευτικών κέντρων και άλλων απογευματινών δραστηριοτήτων, με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων, περιλαμβανομένου και του εκπαιδευτικού (1 μαθητής και 1 εκπαιδευτικός).
  3. Επαναλειτουργία χώρων εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.
  4. Επαναλειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και άλλων κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων, περιλαμβανομένων και των κολυμβητηρίων, στη βάση των οδηγιών και του πρωτοκόλλου που θα εκδοθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.
  5. Επιτρέπονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται σε πρωτόκολλο του Υπουργείου Εργασίας.
  6. Επιτρέπονται οι ομαδικές προπονήσεις και η διεξαγωγή αγώνων όλων των ομαδικών αθλημάτων Κατηγορίας Γ, υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα ομαδικά πρωταθλήματα Κατηγορίας Α και Β, και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της ΚΟΠ και του ΚΟΑ.
  7. Επιτρέπεται η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης για σκοπούς άθλησης.
  8. Επιτρέπεται η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια άλλων ειδών πέραν των τροφίμων.

Επιπρόσθετα, με ισχύ από τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021:

         9. Επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων των δημόσιων και ιδιωτικών Γυμνασίων, με φυσική παρουσία των μαθητών.

Τα πιο πάνω μέτρα θα ρυθμιστούν με Διάταγμα και περισσότερες διευκρινίσεις θα δοθούν εντός της ημέρας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεικτών είναι συνεχής και ευχή όλων μας είναι να συνεχίσουμε σε πορεία βελτίωσης, που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε άρση περισσότερων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, για σκοπούς προγραμματισμού, αναμένεται από την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021, μεταξύ άλλων, η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης στη βάση ειδικού πρωτοκόλλου που ετοιμάζεται από την Καθοδηγητική Επιτροπή, καθώς και η αξιολόγηση του συνολικού αριθμού εργαζομένων με φυσική παρουσία σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή/και άλλες επιχειρήσεις/τομείς. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές την ερχόμενη εβδομάδα.

Βασικός πυλώνας για την επιτυχία των χαλαρώσεων είναι η σωστή επιτήρηση της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Προς επίτευξη αυτού του στόχου, αποφασίστηκε να καταρτιστεί Σχέδιο Δράσης από όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και Υφυπουργεία ανάλογα με τους τομείς αρμοδιότητάς τους. Την προσπάθεια θα ενισχύσει η αγορά υπηρεσιών από 260 άτομα, στη βάση των διαδικασιών που έχει καθορίσει το Υπουργείο Εμπορίου. Στόχος μας με την εποπτεία της εφαρμογής των μέτρων, δεν είναι η επιβολή προστίμων. Ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τις διάφορες επιχειρήσεις να βρουν τους τρόπους να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα σωστά και αποτελεσματικά για την ασφαλή λειτουργία τους και την προστασία της υγείας των εργαζομένων τους. 

Εδώ και τρεις εβδομάδες, παράλληλα με την επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας και της κοινωνίας, επενδύουμε στη διενέργεια μαζικών εξετάσεων με την αξιοποίηση των αντιγονικών τεστ. Ο εβδομαδιαίος έλεγχος των εργαζομένων διασφαλίζει, αφενός, την υγεία των πολιτών και, αφετέρου, την ασφαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, περιορίζοντας τη μετάδοση του ιού σε εργασιακούς χώρους. Χαρακτηριστικά, τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν πέραν των 600,000 rapid tests που έδωσαν στοιχεία για την εικόνα που επικρατεί στην κοινότητα σε πραγματικό χρόνο.

Στο κεφάλαιο των εμβολιασμών, ο Εμβολιαστικό μας Πλάνο εξελίσσεται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς μας. Έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό στόχο που είχαμε θέσει, έχοντας εμβολιάσει το 70% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω, την ώρα που συνεχίζουμε ανεβάζοντας ρυθμό για τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω. Ο Μάρτιος είναι κρίσιμης σημασίας μήνας, αφού αναμένουμε ότι θα παραλάβουμε πέραν των 160,000 δόσεων εμβολίων, το οποίο μεταφράζεται σε εμβολιαστική κάλυψη ευπαθών ομάδων παράλληλα με τον εμβολιασμό ανά ηλικιακή ομάδα. Γι αυτό και προχωρήσαμε με συνετή άρση των μέτρων, έτσι ώστε να δώσουμε πίστωση χρόνου τον επόμενο μήνα για μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Το εμβόλιο είναι το μοναδικό μας όπλο για έξοδο από την υγειονομική κρίση το συντομότερο δυνατό. Η καθυστέρηση του εμβολιασμού των πληθυσμών σε όλες τις χώρες δίνει έδαφος σε μεταλλάξεις του ιού να εμφανιστούν, με συνεπακόλουθα την αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων. Βρισκόμαστε ξανά σε μια μάχη με τον χρόνο. Εφόδιά μας μέχρι να πετύχουμε το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που επιθυμούμε είναι μόνο τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής προστασίας.

Αναφερόμαστε συχνά στα υγειονομικά πρωτόκολλα και στην αναγκαιότητα για τήρησή τους. Τα μέτρα και τα πρωτόκολλα έχουν αποτελέσματα όταν εφαρμόζονται με προσοχή. Το βλέπουμε στην πράξη και ξέρουμε ότι δουλεύουν. Κατανοώ ότι εδώ και καιρό, η κόπωση που έχει καταβάλει όλους μας, καθιστά τον στόχο αυτό πιο δύσκολο. Αν όμως μάθαμε κάτι τον τελευταίο έναν χρόνο, που στερηθήκαμε και θυσιάσαμε πολλά, είναι πως όλοι μαζί με υπευθυνότητα και πειθαρχεία μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, την ατομική και συλλογική μας προσπάθεια ήρθε να ενισχύσει το όπλο του εμβολιασμού.

Είμαστε κοντά στο τέλος. Η νίκη σε αυτή την ύστατη μάχη θα έρθει με την εμβολιαστική κάλυψη. Προχωρούμε με σταθερά και προσεχτικά βήματα. Θέλουμε η επανεκκίνηση που επιχειρούμε να στεφθεί με επιτυχία και είμαι βέβαιος ότι αυτό εκφράζει ολόκληρη την κοινωνία. Σας ζητώ, αγαπητοί συμπολίτες, για ακόμα μια φορά, να συστρατευτείτε σε αυτή την τελική προσπάθεια για αναχαίτιση του ιού. Και αυτή τη φορά, να συνεχίσουμε με  υπευθυνότητα και σοβαρότητα, κάνοντας ακόμα λίγο υπομονή. Κοινός στόχος η προφύλαξη της υγείας του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Στο τέλος, να είμαστε όλοι μαζί υγιείς.


Τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την επόμενη φάση της στρατηγικής για άρση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Απαντώντας, ακολούθως, σε ερωτήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ, και κληθείς να δώσει διευκρινίσεις για τις νέες χαλαρώσεις που αφορούν στη λειτουργία των φροντιστηρίων, των γυμναστηρίων, κτλ, αλλά και να πει μέχρι πότε θα ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας και η αποστολή SMS για μετακινήσεις, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι «σε γενικές γραμμές, τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου, θα ισχύουν αυτά που ισχύουν και σήμερα, τα δύο SMS, ο περιορισμός μετακινήσεων μέχρι τις 9 το βράδυ, κοκ. Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν -όπως και κάθε φορά- μετά από διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους. Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες όλο αυτό τον καιρό κάνουν διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς, λαμβάνουν υπόψη τα σχόλιά τους, λαμβάνουν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και προχωρούμε με την κάθε απόφαση».

Σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό, ο κ. Υπουργός είπε ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν λεπτομερώς από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, διευκρινίζοντας ότι η εκγύμναση θα γίνεται για σκοπούς ατομικής άθλησης με γυμναστή ως εξής:

-       Κλειστές αθλητικές αίθουσες μέχρι 80 τ.μ. η εκγύμναση θα γίνεται με δύο άτομα συμπεριλαμβανομένου του γυμναστή (ένας προς ένα).

-       Κλειστές αθλητικές αίθουσες πέραν των 80 τ.μ. και μέχρι 200 τ.μ., με φυσική παρουσία 3 ατόμων (1 προς 2 αθλούμενους).  

-       Κλειστές αίθουσες ενιαίου χώρου πέραν των 200 τ.μ. φυσική παρουσία 5 ατόμων (1 προς 4 αθλούμενους). 

Τα φροντιστήρια, είπε ο Υπουργός Υγείας, θα λειτουργήσουν με ένα μαθητή και έναν εκπαιδευτικό. «Στην παρούσα φάση, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική εικόνα που όπως έχουμε τονίσει είναι δύσκολα ακόμα τα πράγματα, είναι οριακά, είμαστε πάνω από το όριο ασφαλείας που θέτει το ECDC, όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη. Χρειάζεται ακόμα προσπάθεια, χρειάζεται ακόμα προσοχή. Είμαστε προς το τέλος, ζητούμε τη συνεργασία του κόσμου. Πρέπει να κάνουμε λίγες ακόμα βδομάδες υπομονή, μέχρι να προχωρήσει η εμβολιαστική κάλυψη που αναμένω από στις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε, θα έχουμε τουλάχιστον 200,000 άτομα είτε με την 1η είτε με τη 2η δόση και με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιευμένα από εκατομμύρια ατόμων που έχουν εμβολιαστεί και στην Αγγλία και σε άλλες χώρες, υπάρχει σημαντική κάλυψη και ανοσία μέχρι 94% με την AstraZeneca και μέχρι 85% με την Pfizer από την 1η δόση –που αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ανοσία τουλάχιστον όσον αφορά στις νοσηλείες και τους θανάτους», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα αυξηθεί ο εμβολιασμός σε γύρω στις 300-350,000 και αναμένεται ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι 500-550,000, δηλαδή ποσοστό 70% κάλυψης και ανοσίας. «Μέχρι τότε όμως και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Απριλίου θα πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας και να τηρούμε τα πρωτόκολλα. Προχωρούμε αργά και σταθερά στην οποιαδήποτε αποκλιμάκωση», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς στη συνέχεια εάν συζητήθηκε το θέμα των μαζικών συναθροίσεων και της διοργάνωσης διαμαρτυριών, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αλλαγή για το ζήτημα αυτό.

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να αποστείλει ποσότητες εμβολίων σε φίλες χώρες, και ερωτηθείς εάν η Κύπρος περιλαμβάνεται σε αυτές, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση μέχρι στιγμής.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να έρχονται άτομα που έχουν εμβολιαστεί στην Κύπρο για διακοπές και σε αναφορά ότι δημοσιεύματα επικαλούνται το ενδιαφέρον Ισραηλιτών για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα στην Κύπρο, σε ερώτηση εάν γίνονται δεύτερες σκέψεις για τη συμφωνία που έγινε με το Ισραήλ, δεδομένου ότι η ΕΕ δεν έχει δώσει ακόμα το «πράσινο φως» για πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι η συμφωνία που έγινε με το Ισραήλ θα μπει σε ισχύ από την 1η Απριλίου. «Αυτός όμως είναι ένας επιπλέον έλεγχος. Όλα τα υπόλοιπα που ισχύουν στο αεροδρόμιο όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες, τη διενέργεια τεστ, κοκ, εξακολουθούν να ισχύουν. Η συμφωνία που έγινε με το Ισραήλ ισχύει από την 1η Απριλίου για να δοθεί χρόνος να έχουμε περισσότερα δεδομένα. Την ίδια συμφωνία έχει κάνει και η Ελλάδα και προσανατολίζονται και άλλες χώρες. Μπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μην έχει συμφωνηθεί για άλλους πρακτικούς λόγους, η έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες χώρες δεν μπορούν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες», είπε.

Τόνισε δε πως όλες οι άλλες ρυθμίσεις για τους επιβάτες που φτάνουν στο Αεροδρόμιο εξακολουθούν να ισχύουν. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας που να αφιχθεί στο αεροδρόμιο που να μην έχει αρνητικό PCR τεστ. Από την 1η Μαρτίου ισχύει η κατηγοριοποίηση για τις χώρες της ΕΕ οι τρεις κατηγορίες βάσει του ECDC. Θα κάνουμε σε όλες τις πτήσεις που θα έρχονται -ακόμα και από την Κατηγορία «Πράσινη»- δειγματοληπτικά τεστ. Για χώρες εκτός ΕΕ, τρίτες χώρες, αξιολογούνται για τον Μάρτη από το Υπουργείο Υγείας και ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση αξιολογούνται στην ίδια βάση που γινόταν και πριν και μπορεί να μπαίνουν ακόμα και σε καραντίνα μέχρι την 1η Απριλίου. Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα από την αρχή της πανδημίας στα αεροδρόμια, έχουμε τα πιο αυστηρά μέτρα στα αεροδρόμια σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ. Ακόμα και για το νέο στέλεχος του ιού, από τον Δεκέμβρη έχουμε πάρει μέτρα στο αεροδρόμιο για καραντίνα από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ξενοδοχεία που ισχύει μέχρι το τέλος του μήνα και από τις άλλες χώρες, τρεις μέρες αυτοπεριορισμό», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Όπως δήλωσε ο κ. Ιωάννου, «σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από το ECDC σε 83 θετικά δείγματα, των οποίων η ανάλυση ολοκληρώθηκε, ανιχνεύθηκε το βρετανικό στέλεχος σε 28, περίπου 1 στα 3.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς εάν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για την επιτήρηση των μονοπατιών της φύσης από την 1η Μαρτίου, ώστε να μην παρατηρηθούν ξανά τα φαινόμενα που είχαμε στο Τρόοδος, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι η επιτήρηση εντατικοποιείται όχι μόνο στα μονοπάτια της φύσης, αλλά σε όλους τους χώρους και για αυτό προχωρούμε με την πρόσληψη 260 ανέργων για να ενισχύσουν τα διάφορα Υπουργεία. Τα Υπουργεία θα αυξήσουν ή έχουν ήδη αυξήσει την επιτήρηση των οικονομικών ή κοινωνικών δραστηριοτήτων, ανέφερες. Ενδεικτικά, ο κ. Ιωάννου είπε ότι για τον αθλητισμό η επιτήρηση γίνεται από τον ΚΟΑ, η ΚΟΠ επιτηρεί το ποδόσφαιρο, το Υπουργείο Παιδείας τα σχολεία, κοκ. «Υπάρχει κατανομή σε όλα τα Υπουργεία, με αυστηρές συστάσεις να προβαίνουν σε επιτήρηση περισσότερο για να εκπαιδεύουν και να επιμορφώνουν τον κόσμο και το προσωπικό παρά η επιβολή προστίμων. Δεν είναι ο στόχος μας η επιβολή προστίμων», επεσήμανε.

Αναφορικά με την επιβάρυνση που υπάρχει στην Επαρχία Λεμεσού, κληθείς να πει εάν θα ληφθούν άλλες ενέργειες για να περιοριστεί η μετάδοση στην Επαρχία, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η κατάσταση στην Λεμεσό ανησυχεί την Κυβέρνηση, ωστόσο «δεν αποφασίσαμε και ούτε θα αποφασίσουμε να πάρουμε επιπλέον μέτρα στην Λεμεσό προς το παρόν. Εκείνο που αποφασίσαμε είναι να αυξήσουμε τους σταθμούς δειγματοληψίας και προτρέπουμε τους Λεμεσιανούς συμπολίτες μας όπως προσέλθουν μαζικά στους σταθμούς ούτως ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα πιθανές εστίες του ιού. Επίσης, έχουν δοθεί οδηγίες στην Αστυνομία και έχουν διπλασιαστεί οι έλεγχοι που γίνονται στην Επαρχία Λεμεσού και από τη Δευτέρα θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο».

Ερωτηθείς εάν γίνονται σκέψεις για να επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική εικόνα. «Είναι θέμα ημερών να ξεφύγει και μετά είναι θέμα εβδομάδων να το μαζέψουμε ξανά. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις χαλαρώσεις. Δραστηριότητες που μαζεύουν πολύ κόσμο και υπάρχει συγχρωτισμός αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο επιμόλυνσης. Τους επόμενους 2-3 μήνες θα συνεχίσουμε να στερούμαστε κάποια πράγματα. Κάποια μέτρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι να υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, που αυτό εκτιμάται για τον Ιούνιο. Ζητούμε τη συνεργασία του κόσμου να τηρούμε τα μέτρα, διότι βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες κάποιες εστίες μόλυνσης σε εταιρείες, παρατηρούμε ότι κάποιοι δεν δίνουν τις επαφές τους και αυτό δυσχεραίνει το έργο της ιχνηλάτησης και μπορεί να προκαλέσει έξαρση κρουσμάτων. Για αυτό κάνουμε έκκληση στον κόσμο να συνεργάζεται μαζί μας, να τηρούμε τα μέτρα. Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση, αλλά είμαστε στο τέλος», τόνισε ο Υπουργός Υγείας. Τα πρωτόκολλα υπάρχουν σε όλους τους χώρους, σημείωσε ο κ. Ιωάννου. Για να είναι όμως αποτελεσματικά, πρέπει να τα τηρούμε.

«Λαμβάνοντας υπόψη και την ψυχολογία του κόσμου και αντιλαμβανόμενοι την ψυχολογική κούραση που επικρατεί, από τον περασμένο Σεπτέμβρη πήγαμε με κλιμάκωση των μέτρων, ενώ θα μπορούσαμε να πούμε εύκολα ότι πάμε με lockdown πιο νωρίς, και αυτό μας επέτρεψε να είμαστε η τελευταία χώρα που μπήκαμε σε lockdown και η πρώτη που βγαίνουμε. Αυτή τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας που επικρατεί τώρα, πρέπει να την κρατήσουμε και θέλουμε τη συνεργασία του κόσμου για να την τηρήσουμε», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς για το εμβόλιο Sputnik-V και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ιδιωτική εταιρεία φέρεται να έχει συνάψει συμφωνία για εισαγωγή του στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο αφορά το Κράτος και όχι ιδιωτικές εταιρείες. «Όποιο εμβόλιο αδειοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, κυκλοφορεί και στην Κύπρο. Το Sputnik-V δεν έκανε καν αίτηση ακόμα για αξιολόγηση από τον ΕΜΑ», επανέλαβε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν σκέψεις για την ξενοδοχειακή βιομηχανία και κληθείς να τοποθετήσει χρονικά το άνοιγμα των τουριστικών καταλυμάτων, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας.

Σχετική ήταν η απάντηση του κ. Υπουργού σε ερώτηση εάν θα αυξηθεί το επιτρεπόμενο όριο πιστών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας και στα θέατρα και τους κινηματογράφους: «Αξιολογούμε, αποφασίζουμε και προχωρούμε. Αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα που υπάρχουν μπροστά μας και τις εισηγήσεις των ειδικών προχωρούμε με την αποκλιμάκωση που σας ανέφερα και την πρόθεσή μας για μετά τις 16 του Μάρτη. Το τι θα ακολουθήσει μετά τις 16 του Μάρτη δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα».

Τέλος, ερωτηθείς πώς θα ελεγχθεί η κατάσταση στα σχολεία στις περιπτώσεις έξαρσης κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι οι έλεγχοι με rapid tests αφορούν και στους εκπαιδευτικούς, ενώ γίνονται δειγματοληπτικά εξετάσεις στα σχολεία με κινητές μονάδες. Τα τεστ είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, κατέληξε ο κ. Ιωάννου, αφού μας επιτρέπει να εντοπίζουμε και να απομονώνουμε έγκαιρα τα θετικά περιστατικά και έτσι μειώνεται και η διασπορά.


https://www.pio.gov.cy/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF.html?id=18653#flat

Δεν υπάρχουν σχόλια: