Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα νέα μέτρα που αναμένονται από την 1η Μαρτίου στην Κύπρο

Νέα μέτρα επεξεργάζονται επιδημιολόγοι και κυβέρνηση τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Μαρτίου. Συσκέψεις επί συσκέψεων πραγματοποιούνται καθημερινά για να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα. 

Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή «κλειδώνει» σε αποψινή της σύσκεψη τις εισηγήσεις που θα τεθούν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού, σχετικά με τις χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα. 

 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Επιδημιολόγοι θεωρούν ότι οι χαλαρώσεις θα πρέπει να γίνουν κλιμακωτά ούτως ώστε να μην επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα. 
 
Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος άκουσε εισηγήσεις, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της σύσκεψης απασχόλησαν η επιδημιολογική εικόνα και οι μεταλλάξεις. 
 
Την Τετάρτη οι Επιδημιολόγοι θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου και θα καταθέσουν τις εισηγήσεις τους, ενώ αργότερα αναμένεται σύσκεψη και με τους Πολιτικούς Αρχηγούς στο Προεδρικό. 

 
Όπως πληροφορείται το SigmaLive, σε αρχικό στάδιο, δηλαδή το πρώτο 15νθήμερο Μαρτίου, φαίνεται πως θα μας «συνοδεύουν» τα μηνύματα αλλά και το κέρφιου. 
 
Όπως όλα δείχνουν, τα δύο SMS την ημέρα για κατ΄ εξαίρεση μετακινήσεις θα παραμείνουν, όπως και η απαγόρευση των μετακινήσεων μετά τις 21:00 το βράδυ. 
 
Όσον αφορά το άνοιγμα της εστίασης, αυτό φαίνεται να προσανατολίζεται για το δεύτερο 15νθημερο του Μαρτίου, ωστόσο, στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων. 
 
Την ίδια ώρα, θετικοί στο άνοιγμα γυμναστηρίων, φροντιστηρίων και Ωδείων το πρώτο 15νθημερο φαίνεται να είναι οι Επιδημιολόγοι, πάλι στη βάση κριτηρίων. 
 
Σχετικά με τα σχολεία δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, με τους Επιδημιολόγους να θεωρούν ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν κλιμακωτά. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, καθώς στην αποψινή σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιτροπής αναμένεται να «κλειδώσουν» οι εισηγήσεις που θα τεθούν ενώπιον της Κυβέρνησης που θα έχει και τον τελευταίο λόγο. 
 

 
Παρά την καλή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Κύπρος το τελευταίο διάστημα, οι χαλαρώσεις αναμένεται να είναι συγκρατημένες, καθώς τις Αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα οι μεταλλάξεις αλλά και η Λεμεσός. 
 
Η Επαρχία της Λεμεσού, το τελευταίο διάστημα, καταγράφει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. 
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι χθες πέραν του 50% των κρουσμάτων καταγράφηκε στη Λεμεσό, ενώ Πάφος και Αμμόχωστος δεν κατέγραψαν κανένα νέο περιστατικό. 





Αντίστροφα αρχίσαμε να μετράμε για τις νέες χαλαρώσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου, με τους χώρους εστίασης να παραμένουν κλειστοί σε πρώτη φάση.

Μετά την σημερινή συνάντηση της Διυπουργικής Τεχνικής Επιτροπής για τις χαλαρώσεις, αναμένεται την Πέμπτη, οι προτάσεις που κλείδωσαν να οδηγηθούν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις.

Όπως όλα δείχνουν, οι χαλαρώσεις θα συνεχίσουν να είναι κλιμακωτές και από πρώτη Μαρτίου φαίνεται ότι:

  • Επιστρέφουν οι μαθητές Λυκείων στα σχολεία
  • Επαναλειτουργούν τα γυμναστήρια για προσωπική εκγύμναση (personal training)
  • Επαναλειτουργούν φροντιστήρια και ωδεία με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων

Μια εβδομάδα αργότερα στις 8 Μαρτίου θα συνεχίσουν οι χαλαρώσεις ως εξής:

  • Επιστροφή μαθητών γυμνασίου στα σχολεία αν το επιτρέπουν τα  επιδημιολογικά δεδομένα
  • Τα sms, το κέρφιου στις εννέα το βράδυ και οι υπόλοιποι περιορισμοί στις διακινήσεις δεν αναμένεται να αρθούν πριν από τα μέσα Μαρτίου.

Όσον αφορά τις επισκέψεις στα σπίτια αναμένεται μετά τις 15 Μαρτίου να επιτραπούν οι συναθροίσεις μέχρι δέκα ατόμων. Την ίδια περίοδο αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για άνοιγμα και των χώρων εστίασης.  

Οι χώροι εστίασης θα είναι οι τελευταίοι που θα επαναλειτουργήσουν αφού ο υπουργός Υγείας, προειδοποιεί ότι μπορεί να παρατηρηθεί πισωγύρισμα. 


https://www.reporter.com.cy/local-news/article/781320/oi-nees-chalaroseis-apo-tin-1i-martioy-ti-menei-ga-tin-epomeni-fasi

Δεν υπάρχουν σχόλια: