Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Άφαντη η 4χρονη που απήχθη έξω από νηπιαγωγείο

Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται μέχρι στιγμής οι έρευνες της Αστυνομίας για εντοπισμό της 4χρονης, η οποία απήχθη μέσα από τα χέρια της μητέρας της τη στιγμή που αποβιβάζονταν από αυτοκίνητο για να εισέλθουν σε νηπιαγωγείο στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα της πρωτοφανούς για τα κυπριακά δεδομένα υπόθεσης, το κοριτσάκι βρίσκεται σε άγνωστη τοποθεσία μαζί με τον Νορβηγό πατέρας της ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να κρύβεται πίσω από την απαγωγή της ανήλικης κόρης του. Εναντίον του έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό και διεθνές ένταλμα σύλληψης και τα στοιχεία του τοποθετήθηκαν στον κατάλογο προσώπων ΣΤΟΠ – ΛΙΣΤ.
Ο δικηγόρος της μητέρας Λάρης Βραχίμης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι η μητέρα, όπως είναι φυσικό, εξακολουθεί να είναι αναστατωμένη και να αγωνιά για το παιδί της ενώ την ίδια ώρα συνεργάζεται πλήρως με την Αστυνομία για εντοπισμό της κόρης της.
Ο κ. Βραχίμης ανέφερε ότι η πλευρά της μητέρας δεν έχει νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία ως το πού μπορεί βρίσκεται το παιδί της. Ανέφερε ακόμη ότι πέραν του email που της είχε αποστείλει την ημέρα της απαγωγής ο πρώην σύζυγος της, ο ίδιος δεν έχει επικοινωνήσει ξανά μαζί της με οποιοδήποτε τρόπο.
Είπε ακόμη ότι έγινε προσπάθεια να επικοινωνήσουν οι δικηγόροι της μητέρας με τον Νορβηγό δικηγόρο του πατέρα της ανήλικης χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Ο ίδιος πιστεύει ότι σκοπός του Νορβηγού είναι να μεταφέρει παράνομα το παιδί στη χώρα του όπου θεωρεί ότι δεν θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεων του.
Ο κ. Βραχίμης ανέφερε ακόμη ότι η Νορβηγία, η οποία δεν είναι χώρα μέλος της ΕΕ, δεν έχει την υποχρέωση να εκδίδει Νορβηγούς πολίτες σε άλλες χώρες για να δικαστούν, προσθέτοντας ότι τόσο η απαγωγή όσο και η μεταφορά του παιδιού στο εξωτερικό αποτελούν ξεχωριστά ποινικά αδικήματα.
Εξάλλου, ο Διευθυντής Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Πανίκος Κυριάκου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ αναφέρθηκε στα διαβήματα του Υπουργείου τόσο προς την Πρεσβεία της Κύπρου στη Νορβηγία με έδρα τη Σουηδία τόσο και στην Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Κύπρο με έδρα την Αθήνα σε συνεννόηση και συνεργασία με τις κυπριακές διωκτικές Αρχές.
Ο κ. Κυριάκου είπε ότι σε επικοινωνία του ιδίου με τις πρεσβείες ζήτησε πληροφορίες και έθεσε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα. Το πρώτο ερώτημα αφορούσε το εάν ο δικηγόρος ο οποίος προέβη σε δηλώσεις στη Νορβηγία για την υπόθεση εκπροσωπεί όντως τον πατέρα της ανήλικης, δεύτερο εάν είχε επαφή με τον πελάτη του προκειμένου να ζητήσουν πληροφορίες ως προς την υγεία του κοριτσιού και τρίτο να μάθουν το τηλέφωνο του πατέρα αλλά και το σε ποία χώρα βρίσκεται.
Ο κ. Κυριάκου είπε στα διαβήματα του υπουργείου οι Νορβηγικές Αρχές έδωσαν τα στοιχεία επικοινωνίας του αστυνομικού που ανέλαβε την ποινική διερεύνηση του θέματος.
Ανέφερε ακόμη ότι σε επικοινωνία με τον Πρέσβη της Νορβηγίας στην Αθήνα σε σχέση με τα ερώτημα που έθεσαν οι κυπριακές Αρχές ο ίδιος του επιβεβαίωσε ότι ο δικηγόρος στη Νορβηγία μιλά εκ μέρους του πατέρα της ανήλικης, ότι ο πατέρας επικοινώνησε με τον δικηγόρο του και του ανέφερε ότι το παιδί βρίσκεται μαζί του και ότι είναι καλά στην υγεία του και ότι δεν συνεργάζεται περαιτέρω για να αποκαλύψει πού ακριβώς βρίσκεται αρνούμενος επίσης να δώσει το τηλέφωνό του.
Για την ώρα, είπε κ. Κυριάκου, δεν μπορούμε να ζητήσουμε την εφαρμογή της Σύμβασης της Χάγης που υπέγραψαν και η Κύπρος και η Νορβηγία για επιστροφή του παιδιού από τη στιγμή που δεν βρίσκεται ακόμη στη χώρα αυτή, λέγοντας ότι εάν επέστρεφαν στη Νορβηγία οι Αρχές της χώρας θα το γνώριζαν.
Σημειώνεται ότι εναντίον του πατέρα είχε εκδοθεί και το 2015 ευρωπαϊκό και διεθνές ένταλμα σύλληψης όταν κατακράτησε παράνομα την ανήλικη στη Νορβηγία.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν 4 πρόσωπα, τρεις Κύπριοι και ένας Σύρος, τα οποία οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο διέταξε την τριήμερη κράτησή τους για διευκόλυνση των ανακρίσεων.
Σύμφωνα με πληροφορία που κατέχει η Αστυνομία, την απαγωγή της ανήλικης οργάνωσε, έναντι αμοιβής, ο ένας εκ των υπόπτων ο οποίος είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα.
Οι 4 ύποπτοι συνεχίζουν να αρνούνται οποιανδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση προβάλλοντας διάφορους ισχυρισμούς για τις κινήσεις τους κατά το χρόνο πριν, κατά και μετά την απαγωγή της 4χρονης.
Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν χθες στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της ακρόασης του αιτήματος προσωποκράτησης των υπόπτων, η Αστυνομία είχε ήδη λάβει 20 καταθέσεις και αναμένετο να ληφθούν άλλες 40 περίπου καταθέσεις από το οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον των υπόπτων.
Φως στην εξιχνίαση της υπόθεσης αναμένεται να ρίξουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στο όχημα που εντοπίστηκε στην οικία του Σύρου και το οποίο πιθανολογείται ότι είναι το όχημα που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες για την εκτέλεση της απαγωγής ως επίσης και στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που φαίνεται να κατέγραψε το όχημα.
Στο μικροσκόπιο των ανακριτών βρίσκεται και το email που απέστειλε ο Νορβηγός στην πρώην σύζυγο του και μητέρα της ανήλικης την ημέρα της απαγωγής με το οποίο την ενημέρωνε ότι η ανήλικη κόρη τους βρίσκεται μαζί του, σε περιοχή στην Κύπρο, την οποία δεν κατονόμαζε, είναι καλά στην υγεία της και ότι θα περάσει μια εβδομάδα μαζί της και μετά θα επικοινωνήσει με τους δικηγόρους του για να διευθετήσει την κηδεμονία του παιδιού.
Σημειώνεται ότι κατά την ημέρα της απαγωγής, σε κοντινό σημείο της αρπαγής της ανήλικης εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν ρούχα και παπούτσια τα οποία σύμφωνα με την μητέρα ομοιάζουν με αυτά που φορούσε η ανήλικη κατά την απαγωγή και τα οποία αναμένετο να συγκριθούν με τεκμήρια που παραλήφθηκαν από τις οικίες των υπόπτων.
Εξάλλου, όπως δήλωσε ο ανακριτής της υπόθεσης ενώπιον του δικαστηρίου, από έλεγχο που έγινε μέσω των οδοφραγμάτων, δεν φαίνεται ο πατέρας ή η ανήλικη να πέρασαν από τις ελεύθερες περιοχές προς τις κατεχόμενες ή να εξήλθαν της Δημοκρατίας μέσω των νομίμων αερολιμένων ή λιμανιών.


ΚΥΠΕ