Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Διάλεξη Ινστιτούτου Κύπρου με τον διακεκριμένο καθηγητή Ettore Fiorini


Το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Κύπρο και το Σύλλογο Dante Alighieri διοργανώνει διάλεξη με θέμα «Οι παρούσες και μελλοντικές έρευνες για την Αρχαιομεταλλουργία Σαρδηνικών αντικειμένων και Χαλκού που παρέχονται από την Κύπρο» και ομιλητή τον διακεκριμένο καθηγητή Ettore Fiorini. Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων Enrico Fermi και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017, στις 16:00, στην αίθουσα σεμιναρίων του Ινστιτούτου Κύπρου (1ος όροφος, κτίριο Guy Ourisson).
 

Ο καθηγητής Ettore Fiorini, του οποίου η ερευνητική δραστηριότητα επικεντρώνεται πρωτίστως στη χρήση θερμικών ανιχνευτών στην αρχαιομετρία, θα παρουσιάσει την ανακάλυψη ενός ρωμαϊκού ναυαγίου κοντά στην ακτή της Σαρδηνίας, μαζί με την επακόλουθη ανάκτηση των μισών από τις δύο χιλιάδες ράβδους μολύβδου από το ναυάγιο. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε στο μόλυβδο, με τις πλέον προηγμένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην πυρηνική φυσική  και των σωματιδίων, όπως η φασματοσκοπία ακτίνων X και Γ, η ενεργοποίηση νετρονίων και η φασματοσκοπία μάζας.


Ο Ettore Fiorini είναι επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο  di Milano-Bicocca και μέλος της Accademia Nazionale  dei Lincei και άλλων ακαδημιών. Έχει τιμηθεί με τα Βραβεία “Enrico Fermi” της Società Italiana di Fisica και “Benemeriti della Scienza e della Cultura” του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας και πιο πρόσφατα με το βραβείο ‘’Bruno Pontecorvo’’ από το Διεθνές Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής (Ρωσία). Η έρευνά του επικεντρώνεται κυρίως στην πειραματική πυρηνική και υποπυρηνική φυσική, με ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιότητες του νετρίνο, ενώ συμμετείχε στην ανακάλυψη αδύναμων ουδέτερων ρευμάτων. Σημαντικό μέρος της τρέχουσας έρευνάς του είναι αφιερωμένο στην αρχαιομετρία (την εφαρμογή επιστημονικών τεχνικών στην ανάλυση των αρχαιολογικών υλικών), όπως η ανίχνευση των ιδιοτήτων των μεταλλικών αρχαιολογικών καταλοίπων από οικισμό της περιόδου του πολιτισμού Nuragic, που βρίσκεται κοντά στο Sassari