Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Δείτε τι ακούστηκε στο Κακουργιοδικείο για το τετραπλό φονικό της Αγ. Νάπας

Με την κατάθεση του Παναγιώτη Καλλιτσιώνη, σωματοφύλακα του Θεοφάνη Θεοφάνους άλλως Καλοψιδιώτη, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου, η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του τετραπλού φόνου της Αγίας Νάπας, που έγινε το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2016 στην Οδό Καταλυμάτων.

Κατά την επίθεση που έγινε στο εστιατόριο The Stone Garden σκοτώθηκαν οι Θεοφάνης Θεοφάνους, άλλως Καλοψιδιώτης, το ζεύγος Ηλία και Σκεύης Χατζηευθυμίου και ο Yani Vogli, ένας εκ των δραστών του φονικού.
Η σημερινή διαδικασία ξεκίνησε με την προβολή συνέντευξης που έδωσε ο φρουρός ασφαλείας και τραυματίας κατά την επίθεση, Παναγιώτης Καλλιτσιώνης άλλως Βαλεντίνος, σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι τον Σεπτέμβριο του 2016, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα γεγονότα της επίμαχης βραδιάς.
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι στο εστιατόριο καθόταν σε ένα τραπέζι με τον κατηγορούμενο, Σέρβο Loy Dejan, ενώ σε άλλο τραπέζι κάθονταν ο Θεοφάνης Θεοφάνους, το ζεύγος Ηλία και Σκεύης Χατζηευθυμίου με τα δύο ανήλικα παιδιά τους και το Γιώργο Χαραλάμπους.
Πρόσθεσε πως μόλις τέλειωσαν το φαγητό τους κτύπησε το ένα από τα τρία κινητά τηλέφωνα που είχε ο Σέρβος και αφού τον παρακίνησε να απαντήσει, αυτός του ανέφερε ότι δεν ήξερε τον αριθμό και δεν ήθελε να απαντήσει στην κλήση. Τελικά απάντησε και σύμφωνα με τον Καλλιτσιώνη, είπε “yes, I am here, ok». Όταν ο μάρτυρας ζήτησε να μάθει ποιος ήταν, ο Dejan απάντησε μια κοπέλα, ωστόσο αυτός δεν τον πίστεψε. Ακολούθησε μήνυμα στο κινητό του, είπε ο Καλλιτσιώνης, τον είδα να προσπαθεί να κάνει κάτι στο τσαντάκι που είχε στο πόδι του και στη συνέχεια του ανέφερε πως θα πήγαινε στο αποχωρητήριο.
Σημείωσε πως 7-8 λεπτά μετά που ο Dejan πήγε στο αποχωρητήριο, από σκοτεινό πέρασμα στα αριστερά του όπως καθόταν, που οδηγούσε σε πάρκινγκ, «είδα σκιές που μου κίνησαν την περιέργεια. Είδα ένα άντρα ψηλό να κρατά ένα όπλο που έβλεπε προς τα κάτω και μόλις τον είδα σηκώθηκα με σκοπό να πάω προς το μέρος του αλλά ο δράστης με πυροβόλησε.  Στη συνέχεια είδα άλλο άντρα με ένα Καλάσνικοφ και άρχισε να ρίχνει, ενώ εγώ προσπάθησα να διαφύγω από τις σφαίρες έρποντας. Οι σφαίρες έπεφταν βροχή, όλοι πανικοβλήθηκαν, είδα τον Φάνο, τον Ηλία και τη Σκεύη να πέφτουν και τον Γιώργο Χαραλάμπους να αρπάζει τα δύο παιδιά. Προσπάθησα να πάω στο πίσω μέρος του κτιρίου, συνεχίζοντας όμως να ακούω τις σφαίρες που έπεφταν».
Όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Καλλιτσιώνης στη συνέντευξη του, οι εικόνες που του έμειναν στο μυαλό από την επίθεση ήταν «ο πανικός και ο τρόμος που είδα στα μάτια όλων και τα πτώματα των φίλων μου», σημειώνοντας πως «ήταν μακελειό λες και ήταν τρομοκρατικό κτύπημα». Σύμφωνα με τον μάρτυρα, πρώτα εμφανίστηκε ο ένας δράστης και άρχισε να πυροβολεί με το πιστόλι και μετά μπήκε και ο δεύτερος με Καλάσνικοφ, σημειώνοντας πως «ήταν βολή κατά βολή, δεν ήταν στοχευμένες οι σφαίρες, οι δράστες περπατούσαν και έριχναν με τα όπλα».
Είπε ακόμα ότι «κανένας δεν πίστευε ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο, μπροστά σε γυναίκα και δύο παιδιά. Οι εκτελεστές ήταν επαγγελματίες, σαν άτομα δεν είχαν ψυχή μέσα τους και ήταν αδίστακτοι. Δεν ήταν άνθρωποι, όταν σκότωσαν δύο γονείς μπροστά στα παιδιά τους», είπε.
Ακολούθησε η ανάγνωση από τον μάρτυρα κατηγορίας των καταθέσεων που έδωσε στην Αστυνομία στις 23, 26 και 27 Ιουνίου και 7 Ιουλίου 2016 στις οποίες έκανε αναφορά «σε τρεις δράστες, ένας εκ των οποίων ήταν μαύρος, ενώ τον άλλο τον έβλεπε στην Αγία Νάπα, ήταν κορμί και γυμνασμένος» και όλοι φορούσαν κουκούλες. Είμαι σίγουρος ότι ήταν τρεις οι δράστες, ένας με πιστόλι και οι άλλοι δύο με Καλάσνικοφ» ανέφερε.
Ωστόσο, στη συνέχεια ανακάλεσε λέγοντας πως οι δράστες ήταν δύο, ο ένας δεν ήταν μαύρος και αναφέρθηκε σε λάθος αντίληψη που είχε για τα γεγονότα λόγω του τραυματισμού του.
Ερωτηθείς από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Ελλη Παπαγαπίου για τον Σέρβο σωματοφύλακα του Καλοψιδιώτη, ο Παναγιώτης Καλλιτσιώνης ανέφερε ότι απαντούσε το ένα από τα τρία τηλέφωνα που είχε μπροστά σε όλους, ενώ όταν κτυπούσαν τα άλλα δύο απομακρυνόταν για να απαντήσει, κάτι που δεν άρεσε στον ίδιο και το ανέφερε αρκετές φορές στον Φάνο Θεοφάνους, ζητώντας του να τον απομακρύνει. Ωστόσο, σημείωσε ο Φάνος του έλεγε «μην τους παρεξηγείς αυτούς που μεγάλωσαν σε αυτές τις χώρες, έτσι είναι».
Πρόσθεσε ότι απορούσε πώς ένα άτομο που ήρθε στην Κύπρο και δεν είχε γνωστούς, να αλλάζει κάρτες στα κινητά, να απομακρύνεται για να μιλήσει, αρκετές φορές χωρίς λόγο και δεν του είχε εμπιστοσύνη. Είπε ακόμα ότι ήταν μεν φρουρός ασφαλείας του Φάνου Καλοψιδιώτη αλλά δεν οπλοφορούσε και πρόσθεσε πως ήξερε από τον Φάνο από ποιους κινδύνευε, ενώ γνώριζε για αυτοκίνητα που ήταν ύποπτα.
Σε άλλες ερωτήσεις της κας. Παπαγαπίου ο μάρτυρας απάντησε πως μετά τους πυροβολισμούς, όταν πήγε στο εστιατόριο, «είδα τον Dejan να μιλά έντονα στο τηλέφωνο. Γύρισε προς το μέρος μου, είδε ότι ήμουν τραυματισμένος, αφού περπατούσα και κρατούσα το δεξί μου πλευρό, με κοίταξε με αυστηρό ύφος, δεν με ρώτησε αν ήμουν καλά ή εάν χρειαζόμουν βοήθεια, ενώ από το βλέμμα που μου έριξε αντιλήφθηκα ότι δεν ήταν ευχαριστημένος που ήμουν ζωντανός».
Στην κατάθεση του ημερομηνίας 27/6/2016 ο Παναγιώτης Καλλιτσιώνης ανέφερε ότι ήταν χίλια τοις εκατό σίγουρος πως το μοιραίο βράδυ οι εκτελεστές ήταν τρεις, ότι ο δράστης βρισκόταν σε απόσταση 6 -7 μέτρων όταν τον πυροβόλησε και ότι δεν ανέφερε στην Αστυνομία οποιαδήποτε ονόματα για άτομα από τα οποία κινδύνευε ο Φάνος Θεοφάνους αφού όπως είπε «δεν είχα εμπιστοσύνη στις αρχές γιατί ήμουν σίγουρος ότι θα διέρρεαν πληροφορίες προς τα έξω».
Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής ο μάρτυρας είπε ότι ο Φάνος Καλοψιδιώτης του είχε αναφέρει πολλές φορές «να προσέχουμε γιατί κινδυνεύουμε από τον Παναγιώτη Πένταυκα (κατηγορούμενο)», αναφέρθηκε σε επεισόδιο που σημειώθηκε μεταξύ Καλοψιδιώτη και Πένταυκα μετά τον ξυλοδαρμό υπαλλήλου του πρώτου από άνδρες του δεύτερου, σημείωσε πως «ο Φάνος αποκάλεσε τον Πένταυκα βλάκα» και ότι «ο Φάνος είπε στον Πένταυκα πως την επόμενη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο, θα έχεις μεγάλο πρόβλημα».
Ο Παναγιώτης Δημητρίου, συνήγορος υπεράσπισης του Παναγιώτη Πένταυκα, αντεξετάζοντας τον μάρτυρα χαρακτήρισε «πρόχειρο και εξευτελιστικό το σενάριο» που ανέφερε στο Δικαστήριο με τον Καλλιτσιώνη να απαντά πως «ήρθα στο Δικαστήριο να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Πιστεύω όλα αυτά που είπα».
Ο συνήγορος απευθυνόμενος στο μάρτυρα σημείωσε πως «σήμερα μας είπες ένα παραμύθι που δεν αντέχει καμία λογική, ένα κακόγουστα γραμμένο παραμύθι που μας πούλησες σήμερα» και τον κάλεσε να αναφέρει κατά πόσον όλα όσα είπε του τα υπέβαλε η Αστυνομία.
Ο μάρτυρας απάντησε πως «δεν είναι παραμύθι όσα ανέφερα στα Δικαστήριο και σε καμία περίπτωση δεν μου υπέβαλε να πω τίποτε η Αστυνομία».
Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με την αντεξέταση του μάρτυρα από τον Λοϊζο Νεοφύτου, συνήγορο υπεράσπισης του Loy Dejan. Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Νεοφύτου ο Παναγιώτης Καλλιτσιώνης επιβεβαίωσε πως πριν την επίθεση είδε τον κατηγορούμενο Loy Dejan να απαντά μόνο μία φορά στο κινητό του τηλέφωνο, ενώ άκουσε τον ήχο ενός μόνο μηνύματος.
Η διαδικασία διακόπηκε για να συνεχιστεί με την αντεξέταση του Παναγιώτη Καλλιτσιώνη την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017.


ΚΥΠΕ