Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Δείτε τις νέες αυστηρότερες ποινές για τις τροχαίες παραβάσεις


Με αυστηρότατες ποινές θα βρίσκονται αντιμέτωποι, στο εγγύς μέλλον, οι παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς η κυβέρνηση, δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, επιχειρεί να θέσει τέρμα στις κύριες αιτίες πρόκλησης των θανατηφόρων, αλλά και των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. 
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στη βάση μελέτης, έχει ετοιμάσει ήδη 8 σχετικά νομοσχέδια, τα οποία εντός Μαΐου θα προωθηθούν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.
Σε τηλφωνική του επικοινωνία με το Σίγμα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου είπε πως “δυστυχώς οι ποινές δεν λειτουργούν αποτρεπτικά.. Θέλουμε με την αύξηση των ποινών, να επιφέρουν αυτή την αποτρεπτική λειτουργία στους παραβάτες… και σίγουρα θα περιοριστούν οι καταγγελίες”.
Οι βαριές ποινές που προνοούνται στα νομοσχέδια καίνε στην κυριολεξία, καθώς τα πρόστιμα αυξάνονται αισθητά, ενώ διευρύνονται και τα περιθώρια επιβολής ποινών φυλάκισης.
Σε μια, μάλιστα, των περιπτώσεων, αυτής των εξώδικων προστίμων για υπέρβαση ορίου ταχύτητας, η αύξηση αγγίζει το 500%, αφου οι παραβάτες θα καλούνται να καταβάλουν 5 ευρώ για κάθε χιλιόμετρο υπέρβασης.
”Μόνο σε μία περίπτωση… για τις υπόλοιπες περιπτώσεις οι ποινές αυξάνονται κατά πολύ λιγότερο, κάποιες μπορεί να προσεγγίζουν και το διπλάσιο, αλλα όχι πολύ περισσότερο, πέραν απο τις περιπτώσεις που είναι πολύ σοβαρές’, συμπλήρωσε ο Υπουργός.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:
– Για οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας ή κράνος, ή με τη χρήση κινητού, η ποινή αυξάνεται απο τα €85 στα €300.
– Απο €85 σε €200 αυξάνεται η ποινή για παράβαση φώτων τροχαίας.
– Ανάλογα με το ποσοστό υπέρβασης του ορίου ταχύτητας, αυξάνονται και οι βαθμοί ποινής,
οι οποίοι στις πλείστες των περιπτώσεων διπλασιάζονται και κυμαίνονται απο 2 έως 8.
Παράλληλα, η ποινή για  εγκατάλειψη σκηνής θανατηφόρου δυστυχήματος, αγγίζει τα 10 χρόνια φυλάκισης και €30.000, ενω αυστηρότατες είναι οι ποινές, που αφορούν την οδήγηση υπο την επήρεια αλκοόλης.
Για πρώτη φορά, μάλιστα, εισάγονται και νέες ποινές για αδικήματα, για τα οποία δεν προβλέπονταν μέχρι σήμερα.
”Εισάγονται, επίσης, και κάποια αδικήματα, όπου κάποιος οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα και βρίσκεται, την ίδια ώρα, υπο την επήρεια αλκοόλης ή την επήρεια ναρκωτικών… δημιουργούνται ειδικά αδικήματα, με αυξημένες ποινές, γιατί θα πρέπει να λειτουργήσει η ποινή κατά τρόπο αποτρεπτικό”, είπε ακόμη ο κ.Ιωνάς.
Με την ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου, τα νομοσχέδια αναμένεται να εγκριθούν απο το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως να κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση.