Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Οι εξελίξεις σχετικά με το αίτημα αποφυλάκισης Ερωτοκρίτου

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας καταχώρησε σήμερα, μέσω του δικηγόρου Ηλία Στεφάνου, γραπτή ένταση στην αίτηση που καταχώρησε στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου για έκδοση προνομιακού εντάλματος Habeas Corpus με το οποίο επιδιώκει την άμεση αποφυλάκισή του.

Σύμφωνα με τους λόγους της ένστασης, προδικαστικά δεν χωρεί έκδοση προνομιακού εντάλματος φύσεως Habeas Corbus γιατί ο αιτητής εκτίει ποινή που επιβλήθηκε νόμιμα, μετά από την καταδίκη του από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, κρατείται στη βάση εντάλματος φυλάκισης καταδικασθέντος, το οποίο εκδόθηκε από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας μετά την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης 3 χρόνων και 6 μηνών, για σειρά αδικημάτων.
Το Habeas Corpus, σημειώνεται στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, δεν χορηγείται σε πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί δυνάμει κατηγορητηρίου ούτε για αναθεώρηση δικαστικών αποφάσεων. Ως εκ τούτου, προστίθεται, το Δικαστήριο στερείται δικαιοδοσίας να αναθεωρήσει την απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας μέσω προνομιακού εντάλματος.
Επισημαίνεται επίσης ότι προδικαστικά δεν χωρεί έκδοση προνομιακού εντάλματος της φύσεως του Habeas Corbus γιατί υπάρχει η υπαλλακτική θεραπεία της Έφεσης, την οποία και ο αιτητής έχει ήδη καταχωρήσει στις 7/3/2017, η οποία εκκρεμεί προς εκδίκαση.
Αναφέρεται ακόμη ότι προδικαστικά, δεν χωρεί έκδοση προνομιακού εντάλματος της φύσεως του Habeas Corpus, καθότι το επίδικο διάβημα συνιστά κατάχρηση της διαδικασίας του Δικαστηρίου, τόσο υπό την έννοια ότι, ο αιτητής έχει ήδη ασκήσει το ένδικο μέσο της έφεσης επί της πρωτόδικης απόφασης αλλά και επειδή καμία αναφορά ή ισχυρισμός δεν έγινε στην πρωτόδικη διαδικασία που να αφορά ασυλία ή το ποινικά ανεύθυνο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, τα οποία ο αιτητής επικαλείται στην παρούσα διαδικασία.
Σημειώνεται περαιτέρω ότι η κράτηση του αιτητή είναι νόμιμη ενόψει της απόφασης Κακουργιοδικείου Λευκωσίας το οποίο ενήργησε καθ` όλα νόμιμα όσον αφορά την αρμοδιότητα αλλά και τη δικαιοδοσία του.

Στους λόγους της ένστασης αναφέρεται επίσης ότι το άρθρο 112 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο καθορίζει υπό ποιες προϋποθέσεις υπηρετεί ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα δεν παραπέμπει στην άμεση ή έμμεση εφαρμογή του άρθρου 15 του Ποινικού Κώδικα ΚΕΦ.154 και δεν προβλέπει την ασυλία ή το ποινικά ανεύθυνο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
Επί της ουσίας, σημειώνεται, τα υποκείμενα του άρθρου 15 του Ποινικού Κώδικα, ΚΕΦ . 154, δεν απολαμβάνουν προστασίας, επί αδικημάτων της φύσεως αυτών για τα οποία καταδικάστηκε νομίμως και αρμοδίως ο αιτητής.

Σύμφωνα με την αίτηση της ένστασης, το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα καλύπτει μόνο Δικαστές και ενδεχομένως δικαστικούς επιδότες, κατά την ενάσκηση των δικαστικών τους καθηκόντων, ενώ ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα δεν θεωρείται Δικαστικός Λειτουργός αλλά είναι Νομικός Λειτουργός.
Την αίτηση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου για έκδοση Habeas Corbus , η οποία στρέφεται κατά του Γενικού Εισαγγελέα και της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, καταχώρησε ο δικηγόρος του Παύλος Αγγελίδης, με σκοπό να ελεγχθεί η νομιμότητα της κράτησης του και να διαταχθεί η άμεση απόλυσή του.
Την αίτηση εξέτασε στις 12 Απριλίου η Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Περσεφόνη Παναγή Κλεάνθους στην παρουσία και του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο οποίος μεταφέρθηκε από τις Κεντρικές Φυλακές, όπου εκτίει την ποινή φυλάκισης που του επέβαλε το δικαστήριο, με την συνοδεία της Αστυνομίας.
Η Δικαστής του Ανωτάτου είδε δώσει χρόνο στην πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα μέχρι σήμερα για καταχώρηση ένστασης, κάτι που έπραξε μέσω του εκπροσώπου του Ηλία Στεφάνου. Στις 27 του Απρίλη οι δύο πλευρές θα προβούν στις αγορεύσεις τους και θα επιφυλαχθεί η έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το ένταλμα Habeas Corpus εκδίδεται σε όλες τις περιπτώσεις παράνομης στέρησης της προσωπικής ελευθερίας και η θεραπεία Hapeas Corpus είναι εξίσου διαθέσιμη σε ποινικές και αστικές υποθέσεις νοουμένου ότι υπάρχει στέρηση προσωπικής ελευθερίας χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση.
Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου στηρίζει την αίτησή του στην πρόνοια του Ποινικού Κώδικα που αφορά το ποινικά ανεύθυνο των δικαστικών λειτουργών, στους οποίους περιλαμβάνεται, όπως ισχυρίζεται, και ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως, θέση την οποία κατείχε κατά τη διάπραξη των αδικημάτων για τα οποία καταδικάστηκε.
Το εν λόγω άρθρο του Ποινικού Κώδικα αναφέρει συγκεκριμένα ότι «εκτός των περιπτώσεων κατά τις οποίες ο Κώδικας αυτός προνοεί ρητά για το αντίθετο, οι δικαστικοί λειτουργοί είναι ποινικά ανεύθυνοι για πράξεις ή παραλείψεις που γίνονται κατά την εκτέλεση των δικαστικών τους καθηκόντων, και αν ακόμη η πράξη έγινε με υπέρβαση της δικαστικής τους εξουσίας ή αν ακόμη υφίστατο νομική υποχρέωση για διενέργεια της πράξης που παραλείφθηκε».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου έχει καταχωρήσει και έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο στις 7 Μαρτίου, κατά της καταδικαστικής απόφασης και της ποινής που του επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας την 1 Μαρτίου. Το δικαστήριο επέβαλε στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου ποινής φυλάκισης 3,5 ετών, στην κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού και ποινή φυλάκισης 1,5 έτους στην κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. Οι ποινές συντρέχουν.


ΚΥΠΕ