Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Δείτε τι αλλάζει από σήμερα στην Κύπρο

Στη δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εισέρχεται από σήμερα η Κύπρος,  η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, από σήμερα καταργείται πλήρως το μέτρο αποστολής γραπτού μηνύματος(sms)  στον αριθμό 8998 για έγκριση των μετακινήσεων των πολιτών ως επίσης η απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ 10 μμ. μέχρι 6 π.μ.

Από σήμερα επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα, ενώ ελεύθερη θα είναι η παρουσία σε πάρκα, παιχνιδότοπους σε ανοιχτούς χώρους, πλατείες, μαρίνες κ.λ.π, νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10.

Από σήμερα επαναλειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής. Επίσης, επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις εστίασης μόνο για εξωτερικούς χώρους, στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων που θα εκδώσει το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Υγείας.

Επίσης, νωρίτερα από ότι είχε αρχικά ανακοινωθεί και συγκεκριμένα από 23 Μαΐου, ανοίγουν οι παραλίες και επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες. Επαναλειτουργούν, επίσης, και τα πρακτορεία στοιχημάτων.

Από την 1η Ιουνίου, θα επαναλειτουργήσουν οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, ενώ τα λιμάνια θα τεθούν σε σε πλήρη λειτουργία, με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια

Η επαναλειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων θα γίνεται βάσει κατευθυντήριων γραμμών ή πρωτοκόλλων.

Ως γνωστό, σήμερα, επιστρέφουν πίσω στα θρανία τους οι μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων, ενώ κλειστά παραμένουν νηπιαγωγεία και βρεφοκομικοί σταθμοί. Από τις 11 Μαΐου έχουν επιστρέψει πίσω στα θρανία οι τελειόφοιτοι μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, ενώ οι μαθητές Α΄ και Β΄ Λυκείου δεν θα επιστρέψουν στις σχολικές τους μονάδες.

Εξάλλου, το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει αύριο αποφάσεις τόσο για το σχέδιο δράσης επαναλειτουργίας των αεροδρομίων όσο και για την επαναδραστηριοποίηση των ξενοδοχείων.

Η τρίτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 9 Ιουνίου και να διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιουλίου και η τέταρτη και τελευταία φάση στις 14 Ιουλίου χωρίς να προσδιορίζεται χρονικά η λήξη της.

 ΚΥΠΕ 

https://www.sigmalive.com/news/local/629976/ena-neo-vima-pros-tin-kanonikotita-kanei-simera-i-kypros-ti-allazei

Δεν υπάρχουν σχόλια: